Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Не можам да замислам да ја испуштам кршетвката на детето ради некои глупи адети.

Bozica1980, fana, Milkiway and 16 others like this.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

И ние така ќе правиме. Од црква во ресторан ќе одиме.

bertold and BellaBibi like this.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Еднаш еден поп на тв кажа дека крварење е природно, само да не се бацувале иконите.
    Луѓе чии кумови се во странство и се со определени слободни денови неможат и да темпираат датум мајката кога ќе нема добиено. Плус и ќе касни, ќе дојде порано. Па и за венчавка може ќе ми подрани или ќе ми касни па 5 до 12 нема да откажувам свадбата.
    Од адети и адети ехеее ќе збудали човек . Терај си како ти одговара и да не ти чуе за ништо и никој.

fana, Milkiway, mal.ecka and 4 others like this.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Не дозволувајте свекрвчиња да ви одлучуваат дали ќе бидете присутни за било што за ваше дете.

Mia9, princess02, tina2018 and 8 others like this.
  5. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Ако мајката не е присутна тогаш не знам кој треба да биде. Поголема глупост одамна немав прочитано

Mia9, tina2018, Anaroz1 and 11 others like this.
  6. bertold

bertold Популарен член

За крштевка на мое дете дедовци, баби, тетки, вујни, стрини да бидат в црква, а јас дома? Нема шанси.

Mia9, tina2018, fana and 5 others like this.
  7. Babycool

Babycool Истакнат член

Нема ништо за лутење,секој си одлучува и си прави според околностите. Кумовите ни се во странство и тој период одговараше да ја крстиме. Јас бев во дворот на црквата,пред врата и се гледав само што не бев внатре. Адетот кај нас е попот и го подава бебето на кумата а кумата на мајката и мајката ја дарува кумата со крпа и сето тоа го направивме таму,дома не ни бевме веднаш сите отидовме на ручек во ресторант и баш добро испадна супер си поминавме.

nevermet18, Bubamaricka and bertold like this.
  8. lovely91

lovely91 Популарен член

Ај просветлете ме,навистина требело после крштевка девојчето да е во бело облечено? (facepalm)

9. bertold

bertold Популарен член

Пак некој старински обичај? Сум била на повеќе крштевки, децата биле облечени во секакви бои.

10. lovely91

lovely91 Популарен член

Трагично е што млада личност ми го кажа ова,и се зачуди како не сум знаела (facepalm) точно и јас многу што знам во разни бои си ги облекувале после тоа :x

11. bertold

bertold Популарен член

Обично секогаш се најдува некој што ќе напни дека некој обичај треба да се направи, а кога ќе прашаш зошто треба така не знае да објасни кое е значењето на обичајот.

Mia9, MeowMeow, vericaaaaaa and 2 others like this.
  12. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Мајки ај еден совет
    Имаме роденден на 15ти јуни ама дека среда и сакавме да правиме крштевка на 11ти ама задушница
    Го прашавме попот, рече може ама мајка ми ме предомислува нешто, вели поарно покасно или порано од тоа :(

13. нина122

нина122 Популарен член

Јас не би правела крштевка на Задушница искрено, додека вие во црква правите крштевка луѓе ќе влегуваат и излегуваат во црквата постојано затоа што таков е денот, не можеш да им забраниш, никаква приватност нема да имате само вие да бидете во црква.. А и лично мене тој ден ми е некако тмурен, секој оди по гробишта, не би сакала некој да оди на гробишта па да ми дојде на крштевка, или да дојде ама да се брза затоа што после тоа ќе оди на гробишта, или пак да не оди на гробишта поради мене.. Совет од мене, најди некој убав датум, датум за паметење, ете саботата после роденденот или неделата, да не биде Задушница ден..

cresa-jagoda and Lea.Messi like this.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Кога нешто ќе ви кажат старите, логиката барајте ја самите. Самата религија си е создадена од човекот за да си објасни некои нешта што не може да си ги објасни. Затоа се менуваат и адетите така како што светот се менува. Во помалите средини уште останале адетите и едино вие ако сакате може да ги почитувате, за се друго барајте логика...
    Знаеме сите за постпородилна депресија е нашите баби не чуле за таков поим. Па жени порано се самоубивале, исчезнувале итн... затоа луѓето почнале да смислуваат мајката 40 дена да не излегува, бабата да го бања детето, да не ја види ноќта, да не оди поред вода млекото ќе и го снемало демек... уствари да не се удави.

Тоа со крштевање после 40дена беше поврзано со некој поклон што Исус го добил на 40тиот ден од кога е роден

Зборот ми е да не ве убедуваат во нешто дека е така. Прајте вас како ви одговара. Бебе од 40 дена само да оставам без мајка во црква да плаче е греота стварно. Така им праеле нив свекрвите и сега они пошто си испуштиле за своите деца нашиве џокер им доаѓаат.
    После каење е џабе... и крштевајте ако сакате ВИЕ.

15. lovely91

lovely91 Популарен член

Напрајте си ја денот на роденденот и готово :)

Lea.Messi likes this.
  16. fana

fana Форумски идол

Покасно направете.

Lea.Messi likes this.
  17. Frosty!

Frosty! Популарен член

Крштевката како Света тајна нели секогаш е на страна, во црквата ама во посебни простории, Вие нема да видите луѓе, ако е тоа проблемот. Ние сме венчани на Задушница па што...се е до Вашата желба.

tina2018 and Lea.Messi like this.
  18. Julija1985

Julija1985 Истакнат член

Здраво мајки ќе правиме крштевка на девојчето па сакам да прашам од каде може да ср купат ствари за декорација

19. Frosty!

Frosty! Популарен член

Карши женски пазар во продавничката што има цвеќе надвор. Внатре е царство за тракаташки, и цените се поевтини од сегде.

Lea.Messi and tina2018 like this.
  20. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Каде точно е ова, и јас викендoв сакам да купувам тракатанции?
    @Lea.Messi Правете неделата на 12ти, јас така планирам. Прво мислев и јас саботата, ама некој ми спомна недела демек подобро за крштевки, и затоа. Башка празников што викаш, и јас не би правела

П.С предлог за децата од кумовите што да земам, 8 и 12 год се машки?

Last edited: May 12, 2022
    Lea.Messi and Jordanovska-K like this.