Здраво, ако може да споделиш инфо/линк од девојката од инста што ја најдовте за балоните? Имаме роденден и крштевка, балоните стигнаа од али Честитки за роденден/крштевка и венчавка ☺️
Zdr, dali se pravat krstevni i vo drug den ili mora toa da bide vo nedela? I dokolku moze nekoja da mi pojasni se sto e potrebno za krstevka
Јас колку што имам идено на крштевка и што сум гледала слики од наши крштевки, мајката секогаш ги дарува сите гости, ма да ако имаш многу луѓе во план голем трошок е.
По ново секој ден може, а претходно само во недела крштеваа пред 12 ч, потребно е да однесеш пешкир, сапун и зејтин. Кога ќе закажуваш крштева ќе ти дадат ливче со потребни ствари што треба да ги однесеш.
Здраво, Еве, повели https://www.facebook.com/rodendenski.dekoracii.fancy/ Ние сме презадоволни ама не ги употребив балоните од али бидејќи не стигнаа како што замислував, па идев со нејзини балони.
Кумот го крштева детето не старосватот, каква улога има старосватот со крштевката? Јас се чудам што читам сите гости ги дарувате, па старосватови. Тоа е ем финансиски терет голем и некако извадено од памет.
Тетово ги даруваат кумовите, старосватире и деверот. Денес дознав. Сакав нешто да купиме, ама маж вика пари на сите. На ти го, дај ми го работава.
Бевме старосватови и мајката не даруваше и нас, па дури и родителите на мм. А сме биле и на крштевки кај другари на мм и давале само на жените, ама ситно крпа, чорапи. Иако сметам дека и ова е многу и е непотребно. Ако сте блиски со старосватовите и ако бидат присутни можеш нешто и на нив да дадеш, како мало внимание. А и не мораш. На крај останува на вас, како вие ќе одлучите и колку може да си дозволите.
После крштевката многу често новокрстените се причестуваат со Телото и Крвта Христови. Причестувањето секогаш се врши на „гладно срце“ (односно за света причест, мора да се воздржуваме од храна и вода од полноќ). Бидејќи бебето не можи да стои гладно и жедно, тогаш родителите и/или нунковците остануаат гладни додека да се причести бебето. (Ако претходно се подготвувале убаво е и тие да се причестат.) Ако крштевката не е веднаш по литургијата, односно ако бебето не се причести истиот ден, тогаш нема потреба да се биде гладен.