Ореов лад и мене ме интересира. Ама скапи беа за син ми прашував. Лира,Скара Бар, Дома, Дојрана, Маргер Изгледа попаметно е да си направам комбинација јас како @Doktor F
Сегде со цени е се малце занес поготово за храна пијачкиве горе доле тие се, е Лира и јас баш сакав ама надвор на терасата нз дал ќе не собере некако малечка е а влусна храна
Работат била дека кумот треба да бил гладен кога ќе го крштевал малиот затоа свекрва сака порано. Во нивниот крај така било. Епа во мојот не е. Инаку во 12 часот ќе е.
Ние правевме крштевка пред 12 во недела. Девер ми и јатрва ми правеа венчавка и крштевка во ист ден, прво венчавка мислам од 17ч па после тоа одма крштевката. Значи кумот требало да биде гладен до 18ч
Не е, можеш било кое време додека да се стемни. Ние ќе правеме околу 3, за после право да одиме во ресторанот А ова дека кумот треба да е гладен прв пат го слушам. Имам две деца крстено, на ниту едно не бев гладна
Така и мајката на нашиот кум му кажала На што јас се изнасмеав и му кажав од него ми е доволно само добра мисла и благослов а дали гладен, жеден, најаден и напиен, воопшто не ми е битно. После во црква го прашав попот и тој се изнасмеа
Што се се носи девојки во црква што носиме ние а што кумовите а за свеќи 2 или 1? Некои ми кажаа 2 големи и една мала а некои само една голена и една малечка
Ореов лад е меѓу поефтините. Ако ти треба од оваа страна на Скопје земи ги во предвид и Камин кама и Меана Буре, првото ти е кај мостот за накај Ново село, а второто кај стадионот Ѓорче. Со цени се тука некаде сите 3, околу 900 од мени. Поефтино не најдов во Скопје јас.
Вие си носите пешкирче за попот и ако сакате да ги дарувате кумовите, а кумот си купува две свеќи и си ги украсува. Таткото плаќа 2500 а кумот 1500 и плус си го облака детето во негови алишта и нормално пешкир или бањарка за детето. Генерално тоа е
Јас како мајка носев пешкир, зејтин и сапун за попот, а кумовите 2 свеќи(украсени) + 1 мала таа одма од црква ја земаа и црвено вино, облека за бебето и пешкир/бањарка. Таткото плаќа 2500, кумот 1500. Најубаво прашајте си во црквата, може да е нешто поразлично.
Ореов Лад поевтино?Колку е мени? Сме седеле на ручек и цените беа повисочки од другите затоа ме изненади.
За мекици ми кажаа 650 а во Маргер 900, за порција имаш од 900 нагоре. Зависи нели и што сакаш, ама порцијашки и нарачка не е исто.
Две деца имам и кај маж ми ова кумот гладен да бил.. кумата ни не знаела,а не го ни практикуваше ова, ни било кои други бабини адети.
За свеќите ми рекоа дента од таму ќе ги купат, е сега таму знаат какви треба , мали.. големи... а ако сакаат да ги украсат на лице место нека си носат машни