Што треба јас да набавам за крштевка? Кумов нешто не ми е заинтересиран, па да си спремам сама - бањарка, алишта и уште нешто?
За в црква - на попот крпа и сапунче (ова од тебе) За бебе за в црква што треба кумот да носи - свеќи, бањарка, алишта за преслекување
Нас и зејтин ни кажаа да носиме. Најубаво да си прашаш во црквата кај што ќе правите, даваат список обично
Да ве прашам нешто и мала помош ако може...летово ќе бидам кума, па ако може да ми кажете што се носи на крштевка за во црква? И за подарок, дали даваат кумовите нешто златно, или на пр.креветче, релаксатор било што, што би се договориле со родителите?
За во црква ќе си носиш свеќи, крпа/бањарка и алишта и обувки за да го облечиш бебето. Свештеникот ни рече кумот да купи крст за бебето како симбол дека станал христијанин. Рече било каков, и дрвен и пластичен нека е, убаво е да го има. Кумовите му зедоа златно ланче со привезок крст и плус подарок за крштевката. А релаксатор му дадоа кога беа прв пат дојдени да го видат. Во однос на поклони, пари нема правило, како шо ви одговара вас, така.
И ние нели во исто време со вас. Јас се мислев баш на Водици да правиме крштевка на 19.01 демек и роденденот тогаш ама на цело мислење сега после, блиски роднини веќе закажаа за тој ден, а повеќе од пола гости ни се заеднички. Опција е да предложам на исто место да славиме, па да делиме трошок или да правиме ние летово, па за тие од странство кој ќе дојди тој. Ако чекам да се погодат сите услови и сите да се тука мислам до 1во одделение нема да е крстена.
Во септември закажавме крштевка(порано заради сезона од свадби) Се мислам за кумовите што да им дадеме,дали пари или нешто друго? И идеи за декорација,има декорации над 100€ па не ми се дава толку за неколку саати,нешто до 50€ и да ми предложите некои страници со картички со чоколатца или некои други интересни работи
Каде ќе прославите и колку луѓе? Со тие одмори и викенди, никако не сум на чисто каде, колку, што .... Инаку, за кумовите планирам пари во корпа со благо, вино,не знам дали треба картичка со текст??
Ете ние така со условите да се поклопи се, корона, моите не можеле да земат слободно, денес утре и си остана не крстена,јас не сакав после годината оти ќе се бркавме низ црква и се одлучиве да ги крстиме септември двете заедно ( големото 3 и пол ќе има). Само треба да се закажи деновиве све, да ме биде после нема место..
Купи и кутивче мало со крст се продаваат да ја ставиш внатре косичката што ќе му ја сечат на малечкото
За бигорски е многу тешко да договориш крштевка или венчавка. Во 2018 венчавка правевме и замисли врски требаше да фатиме за да ни дозволи гостиварската црква да се венчаме таму, и дури мораше да и платиме на црквата во Гв за “амин” да ни дади Дирекно да се јавиш да прашаш ќе ти кажат дека не прават од овие причини, а и последно што слушнав е тоа дека веќе не прават крштевки и венчавки. Е сега можно е за некои кои одат нон стоп таму и си имаат нивен световен водач па да ги венчаат или крштеват. Наша чудесна земја и после верник да си па како со вакви постапки, јас ако сум христијанин што има да ми браниш ваму таму ама болката е голема, бигорски не се наплаќа а во црквиве се плаќа.
Во кафана 60 души ни се собраа дека не правевме свадба ај барем еднаш да ги собереме со музика со се. И ја сум за пари по колку планираш? 150€ доста е ? Незнам хаха А кутија со вино ќе им носам кога ќе ги каниме,па може пликчето со пари во кутија обична и парфеми за децата.Незнам се мислам секој ден
Ние имаме капарисано приватен простор ама некако мн скапо искача уште дома математиката, и се мислам кафснче ама не можам да се сетам/најдам некоја со дворче и поинтимно да биде, да има музика, во која правите ако не е тајна?? За кумовите ние веројатно 250, 5 души се,а неможсм да купувам на секој... Реално се претерува со пари, поклони, тоа треба да е чест ама ај...
Неее, уште не знаеме каде и кога, кој концепт... Немам идеја ни за облекување ама сигурно нема костум ко секоја втора . Супер ви е цената за менито, тука нема под 1400, барем јас не видов, и од лани качени се по некое евро сите менија, но сигурно поисплатливо ни е кафана отколку сами организација.