@Bubish26 , знам прашуваше за крштевка на поголемо дете. Минатиот викенд блиски мои крштеваа дете од две и пол години. Не присуствував меѓутоа прашав и во мојот град на таа возраст ги капеле комплетно. Веќе над 8-9 години девојчињата ги крштевале облечени. Ако веќе не ви е помината крштевката може да се договорите со попот, поголемото дете да е облечено.
Фала ти мила, на 10.09 е закажана. Му спомнавме на попот да ја води како поголема хах за да нема траума од крштевањето туку убаво искуство, па кога ќе дојдеме Мк, ќе отидеме да му кажеме пак да не заборави
Ние поголемата ја крштевавме на 3год Бубиш, ја капеа цела, ама со гаќички, не беше гола. Ја стави во тоа со ноџињата и само 3 пати мислам и истури вода, толку беше, ништо повеќе Мене искрено поокеј ми е тоа, него помалецки, сите плачат што сум ги видела лично бебчиња крштевани
Јас не сакав како бебе т.р ете на годината пошо знам дека ќе беше драма ептен, чекав малве да порасне ама еве ја 3,5г и уште има страв од бањање, а се надевав само на главче, па прифати поп така ама ќе видиме мора пак да го подсетиме.
Што ги дарувате кумовите за крштевка и од прилика до која сума? За првото дете им купив на кумата марама, паричник и часовник , а на кумот паричник, часовник, машна , пенкало и приврзок за клучеви сето тоа одеше како сет заедно. Од нив за бебе имаше хранилка и торта
И ја се мислам, кај нас пак од кај маж страна имет обичај првото кумот да крстит, второто старпсватот и сега кумот за свадбата му купив саат сакаше, старосватовите сакаа кафеапарат, прашувам сега не кажуваат шо. Уствари детето мало е кум главен ама оти е малечол старосватот ќе ја држи, на детето планираме точак да му купиме? и крсте, на кум појма неам, на старосват не знам и старосватица мислев ташна убава. Све зависи мислам од баш буцет, кај нас е кум 200 (нема жена), малото 150 е точачето и крстето 50, мајка му и татко му т.е старосватовите до кај 100. Мене ме интересира следново, дали е глупаво да одберам јас шо сакам да носат децава, а тие само да платат? Сакам да е во тон се, плус ме интересира во кои фустанчиња би седеле поголем дел од церемонијата? Пошо и од мене сакам фустанчињата да се во тон. И дали би било глупо за ручек да ги обчечам во нешто покомотно, не пример со тоа што излегле од црква?
Зависи какви ти се кумовите. Јас со моите немав проблем, они ми кажаа сама да си одберам, а они ќе платат што ептен ми направија ќеиф. Се одбрав јас, они ги покрија трошоците.
Ептен си го имаме најдобри другари сме тие и прашаја шо би и купиле ама реално се има наследено од дада, ме прашаа само за пешкирите со која боја да им се извезани имињата ама не и за облека. А за делот со облеката? На крај ли се пресоблекуваат или?
Да откако ќе помине крштевањето се облекува во тоа од кумот. Штом ви се ептен блиски, тогаш кажи си што сакаш да имаат облечено.
Времето лета,а уште не знам што да се даруваат кумовите. Дајте предлог, што направивте вие што скоро крштевавте деца? Не сме нешто мн блиски во смисла врсници, се почитуваме и гледаме на неколку месеци да кажам. Неколку члено семејство се, родители со дечиња,и не знам што да се земе а да не ме оптерети??? Дадов предлог за еден кујнски апарат, си покутеа.... Пари ми е најлесно ама така треба 50е од човек, и веќе ми се 300е
Здраво, Планираме да правиме крштевка во св Петар и Павле во Лисиче, ќе може ли да ми дадете идеја за ресторан за крштевки некаде тој дел, сакаме отприлика некаде 30тина гости да викнеме.
Ај да прашам кумот пред крштевка го викате дома па заедно во црква или не и дали ги дарувавте старосватовите