Некаде погоре прочитав дека не мора да сме венчани во црква со сопругот за да го крстиме детето. Единствен услов е да е крстен кумот? И дали и старосватовите мора да присуствуваат на крштевката, т.е. дали може да се одржи без нив?
Детето го крсти кумот. Стародватови ако сакаш викаш ако не не мора. Не е битно дали сте венчани вие, може слободно детето да се крсти.
Ај пишете што би очекувале како поклон од кумови за крштевка? Купив до сега Фустанче со џемперче, хулхопки, бодиња, чевлички за во црква да се облече во ново Комплет фарки и блузичка, комплет тренерчиња Бањарка Обетки златни Плус за во црква свеќи украсени, трошок за крштевката. Доволно е?
Мене ми донесоа За во црква бањарка (таа од црква кажуваат дека треба да ја има кумот ) Свеќите Боди ,холахопки ,фустанче ,чевлички,јакничка за да ја облечат (кумата инсистираше се да е нејзино) Златен привезок Хранилка
Моето е крштевано пред 5 месеци и тоа што го напишиша тоа и го доби од кумовите и според мене сосема доволно. Кај мене и кумата ме праша дали и перам со некој посебен детергент за да ги испере она за да може да ги облече во црква.
@Vanilla15 малку е офтопик, но дека кажа од Тетово си, што треба кумата на мекици да однесе, освен торта? Знам дека кога ќе се отиде дома на гости да се види бебето треба со пари да се дарува (и тука имам дилема која сума е ок). Во Скопје на мекици не се носи исто како во Тетово па да соберам инфо. Фала однапред
Ние добивме Бањарка, комплет за облекување во црква, свеќите Златна белегзија , торта од кумовите Плус пари место подарок.
Торта и подарок на мекици (што ти е по мерак, алиштенца, играчки, торта од пелени итн..). За дома даруваат или пари или златно најблиските најчесто, јас кума не сум, ама кај што сме старосвати ко се роди малата ја дарувавме јас, мм и малата, ние по 20евра и малата 10евра, вкупно 50евра ко се роди, на мекици благо, торта од пелени (плус колекција за бањање внатре, шпикозни, чорапчиња, цуцли), за крштевката златни обетки, ама да имаш во предвид за ова дека со нив сме ептен блиски и затоа толку.. отприлика вака и кумови носат, знам по блиски што се кумови
Мајки може идеја да ми дадете каков златен привезок би можела да купам како поклон за крштевка? Да не е буква ни плочка обична...
Детелинка, слонче, има детски убави привезоци. Ќе ви извадат да бирате. Има и она златни со џивџи , со маче… Има баш интересни.