Мајки, може да ми препорачате страни за нарачување на мафини за во Скопје но да не бидат прескапи? Второ, за декорации, сте правеле нешто посебно околу крштевката? Чисто да ми споделите идеи
Здраво мајки, јас имам едно прашање. Што се е потребно за бебето и за крштенката од страна на кумовите?
За бебето облека плус бањарче, во зависност од полот. Ние дополнително земавме и работи за понатака и поклон за бебето (злато/пари/реквизити за бебе). Свеќи, пешкир и сапун за во црква. Крштеница за тој што ќе крштева (кум/кума).
Vidi na insta minikrofni eve i broj 075 958 288 imaat peceni krofni i se prevkusni 35 mkd e edna. Nie takvi zemavme i site se izedoa.
Од каде адет дека кумот треба да биде гладен? Мене искрено тоа ми е глупост. Кога сте крштевале поп има кажано или муабет од тетки,стринки, свекрви?
Во мојот случај само муабет. Затоа си отидов во црква, си го прашав попот и тој ми кажа не слушај што ти зборат од страна, нема такво црковно правило. Инаку и мене ми беше глупост кога ми кажаа.
На нас поп ни кажа тоа. И двата пати кога правевме крштевки. Секако не се замаравме. Ми вика гладен кумот,а најдоцна до 17 часот може да се закаже крштевка. Јас само им се насмеав таму
Тоа е договор со родителите. Купува пешкир голем, или бањарче, се за облекување до чорапи и патики, и што се плаќа во црквата околу 2500.
Се се мисли денот што ќе го облече? Бидејќи ми треба за девојче Вајда е доволно боди фустан и чевли чорапчиња или хулахопки и оние ластичиња за на глава.
Sto se nosi na krstevka kaj detence na koleska vo edno povekje kako drugarki sme ili koja suma na pari bi bila dovolno
Majki kumot e pomlad ne e zenet, na krstevka ke doagja i bratmu,majka mu, tatko,mu i starata kuma(babata). Na kumot ke mu kupime poklon a na ostanatite treba nesto? Pari, poklon i ako treba poklon sto poklon da im zememe?