Predlog sto da se kupi za kumot ili od prilika kolku pari davate?i pustete mi strana za da si napravam sama pokani.
феминки ќе ве замолам за мислење за месец дена треба да крштевам се мислам за поклон дали златно нешто (обетчиња, ланче или пак белегзија ) или пак пари (која сума прикладна )
Сума - колкава и да е може да се заборави, додека нешто симболично да се земе, на пример златна белезика ќе си ја има како спомен и ќе знае дека тоа му е од крштевката.
Дали знаеш дека кума треба да му купи алишта,бањарчето на детенцето? Од горенаведеното: белегзија. Мој предлог. Преврзок златно крсте. За Цена не гледај колку.
да знам бањарка и свеќи за во црква, за алишта се понудив но се одлучиле сами да си облечат па затоа планирав нешто злато. Ви благодарам на одговорите
Дали вп манастирите во Скопје, Скопска ЦГ, на пример Св.Никита, Св.Илија, Св.Ѓорѓија правел некој крштевка? Дали знаете дали исто се плаќа како во црква, 2000 родителите, 2000 кумовите?
Мајки дали покрај за кумот, купувате поклони и за старосват, девер? И ако купувате, идеи што да биде на пример? Јас кога бев старосватица ми дадоа поклон на крштевката.. Мајка ми вика за сите требало по нешто ама каде ни е крајот така, да не е тоа некој стар обичај што не го прави веќе никој?
Нема за крштевка ни старосват, ни девер, само кум. А за венчавка како ќе одлучите така. Може да се договорите, некаде и тие ја даруваат невестата и таа нив.