Мене ми кажаа дека треба кумата во црква да го дарува со злато детето како дел од крштевката. Ние купивме плус поклон за роденден.
Majki Edna konsultacija. Na 02.Januari bebce pravi 1 godinka i sakame krstevka da mu oravime istiot den. Bidejki se posti popot ni rece posto deteto se stava vo vera Sofrata sto ke se dava vo restoran treba da bide posna. A imame i torta za rodendenot... nekoj iskustvo?
Годинава бевме во велигденски пости на крштевка и прв роденден, трпезата беше мешана, посно за тие што постат и мрсно за тие што мрсат.
Правилно според црквата е посно да биде ,ако прашаш постари па ќе ти речат дека во пости не се венчава/крштева... и ко ќе видиш да не знае човек како да направи. Јас би послушала свештеник.
Постари ќе кажат и вино да намачкаш на забите да никнат без болка, па да не сушиш алишта на тераса пред 40 дена на бебето итнитн не се баш меродавни за што е правилно. Инаку @hana@@ јас кога прашував за моево дали крштеваат за време божиќни пости Попот ми рече ехе и недела и празници и пости нема врска за крштевка ( работава вие само пари дајте) така да малце верава мислам во последно време ни тие што најмногу треба не ја почитуваат баш. Ние од други причини ќе ја правиме крштевката подоцна но за роденденот ќе има и мрсна и посна трпеза. Од 100луѓе, 10 макс постат па другите нема зошто да ги држиш на риба и зелка што си мцкаат Направете си како ви е замислата.
@Fenix05 Во пости не се венчава, ама се крштевки се прават. @hana@@ Штом крштевката се прави во пости и трпезата треба да е посна. Крштевка значи примање на вера, штом давате ручек за тој повод да прославите нема логика барем за тој ден да не се следи црковно правило. Ај за тортата по повод роденден е, не мора дотолку па посна да биде
Ова со парите и почитта нема врска, отсекогаш е правилото крштевка да се прави во секое време, тоа е примање на вера, има луѓе и на смртна постела се крштеваат, а за венчавка е правилото надвор од пости заради односите бидејќи нели според правилата треба воздржување во пост, ама ова важело порано, денес секако скоро и не се практикува, бидејќи сите имаат односи и пред брак.
Не знам како е правилно искрено ама ако ептен сакаш има посни торти во Зафир. Не сум ги пробала да ти дадам совет дали се убави, обичните торти мене ми прават мерак таму Не знам искрено ни дали се прескапи за торта со нарачка.