1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    1.191
    Мене ми кажаа дека треба кумата во црква да го дарува со злато детето како дел од крштевката. Ние купивме плус поклон за роденден.

2. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    220
    Majki Edna konsultacija.
    Na 02.Januari bebce pravi 1 godinka i sakame krstevka da mu oravime istiot den.
    Bidejki se posti popot ni rece posto deteto se stava vo vera Sofrata sto ke se dava vo restoran treba da bide posna.
    A imame i torta za rodendenot...
    nekoj iskustvo?

3. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.202
    Допаѓања:
    7.234
    Годинава бевме во велигденски пости на крштевка и прв роденден, трпезата беше мешана, посно за тие што постат и мрсно за тие што мрсат.

4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    968
    Правилно според црквата е посно да биде ,ако прашаш постари па ќе ти речат дека во пости не се венчава/крштева... и ко ќе видиш да не знае човек како да направи.
    Јас би послушала свештеник.

5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Постари ќе кажат и вино да намачкаш на забите да никнат без болка, па да не сушиш алишта на тераса пред 40 дена на бебето итнитн не се баш меродавни за што е правилно. :)
    Инаку @hana@@ јас кога прашував за моево дали крштеваат за време божиќни пости Попот ми рече ехе и недела и празници и пости нема врска за крштевка ( работава вие само пари дајте) така да малце верава мислам во последно време ни тие што најмногу треба не ја почитуваат баш. Ние од други причини ќе ја правиме крштевката подоцна но за роденденот ќе има и мрсна и посна трпеза. Од 100луѓе, 10 макс постат па другите нема зошто да ги држиш на риба и зелка што си мцкаат :D
    Направете си како ви е замислата. :hug:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    1.759
    @Fenix05
    Во пости не се венчава, ама се крштевки се прават.

@hana@@ Штом крштевката се прави во пости и трпезата треба да е посна. Крштевка значи примање на вера, штом давате ручек за тој повод да прославите нема логика барем за тој ден да не се следи црковно правило.

Ај за тортата по повод роденден е, не мора дотолку па посна да биде :)

На Skyler81, Трагедијаупмм и lala15 им се допаѓа ова.
  7. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    172
    Ова со парите и почитта нема врска, отсекогаш е правилото крштевка да се прави во секое време, тоа е примање на вера, има луѓе и на смртна постела се крштеваат, а за венчавка е правилото надвор од пости заради односите бидејќи нели според правилата треба воздржување во пост, ама ова важело порано, денес секако скоро и не се практикува, бидејќи сите имаат односи и пред брак.

8. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    560
    Не знам како е правилно искрено ама ако ептен сакаш има посни торти во Зафир. Не сум ги пробала да ти дадам совет дали се убави, обичните торти мене ми прават мерак таму :(
    Не знам искрено ни дали се прескапи за торта со нарачка.