Золва ми е кума на прв братучед, а зетот (маж и') втор братучед му е. Јас знам од порано дека кум не може да биде во крвно сродство, ама сега не гледаат многу на тоа, колку е точно ова не знам.
Ресторан за крштевка, околу 30-40 души? И предлог за жива музика, бенд, ама не за народњаци и турбо, туку онака Даниела, Оливер, Грашо тој фазон, нешто староградско и народно ок, ама ова пред се да свират
Ќе крштеваме и ние годинава наше дете и плус кумови сме и таму ќе крштеваме. Се дарува детето што ќе го крштеваме или и кумашините?
Јас мислам само детето, обично облеката што ќе му ја облечете во црква и плус нешто што сакате, дали злато дали нешто поклон како ќе одлучите така
Само детето што ќе го крштевате се дарува. Дополнителни трошоци се облеката за детето и бањарката, од црква ни беше посочено таа да е бела. Во црква се плаќа за крштевањето, дел родителите, дел кумовите и свеќите се на ваш трошок.
Девојки некој предлог за кафана за прв роденден и крштевка каде што самата кафана си има музика? Недела планираме да биде, околу 30 возрасни и 7-8 деца.
Здраво, дали знаете дали може да се прави крштевка во било кој работен ден и да е навечер околу 18 часот? Не знам дали има "правила" за тоа во црквите?
Здраво, дали имате идеја за каде може да се прави прв роденден + крштевка + нешто како свадба. Сакам некое убаво место, не премногу свадбено.
Navodno ne, osven ako e hitno Ova hitno podrazbira ne daj Bože nešto, epten ako e bebeto bolno, inače ne Ama za pari....
Помина кршевката. Ги дарувавме тоа што си одбраа тие, си се договоривме. А тие на бебо злато и бовча со алишта. П.С. Како копаа по контејнерот мама и тато утредента. Заради моја грешка... И ги собрав парите во еден плик од крштевката, и заедно со другите празни, и тој со парите сум го фрлила дома кај моите во канта. Па тато после ѓубрето од канта во контејнер го фрлил. Вечерта ми даде некој пари за нејзе пак, и се утепав од барање на пликото каде што и го ставив сите пари претходно. И последната опција беше да сум го фрлила... И така мама и тато беа да бараат во контејнерот, во никое време вечерта. Среќа таму беше, го најдоа.
Крштевка се прави секогаш, бидејќи тоа е чин на приклучување кон верата, што има врска тоа со пости, венчавка не се прави, заради веселбата и односите ама има исклучоци за венчавки секако оти кој нема односи во 21 век пред брак.
Mene taka mi kažaa pošto podrazbiraat deka kje ima veselba slavenje nekoe posle, a sega ako nemate drugo e
Бог да чува, уште ова го немав слушнато за крштевка. Па и црквата не забранува веселби ама тоа е. Мм 15 години работи во црква, од сигурни извори го знам ова.