Се прави ние прашувавме само ручекот после тоа мора да биде посен бидејќи е во пости.. ова ни го кажа свештено лице наш другар. Па одлучивме да правиме после Велигден
Баш на Велигден се мрси. На сам ден Велигден мислам. Велигденски пости почнуваат ден после Прочка, во случајов утре, и завршуваат заклучно со Велика сабота. Денот пред Велигден е последниот од постите.
Дали знаете каде можам да најдам некој што прави вакви (Пуслици се викаат) во Скопје најдов Крушево ама не прават достава бидејќи се кршливи .. спремам блага маса за крштевката ..
Да да, се пости пред Велигден. Здравје се мислам тогаш, само се двоумам дека тогаш гужви и сите одат во црква.
Тие од Крушево од Тагас Балкан ги има во продажба во Битола, мора да имат некое продажно место и во Скопје.
Па да, ќе видиме. Убаво е дека на празник, ама мислам набрзинка ќе се одвива се затоа што гужви тој ден. Бев кума на голем празник и се се одвиваше брзо баш поради таа причина. Убаво да си поминете
Здраво. Планираме да правиме крштевка и сега ме интересира што треба ние да поклониме на кумовите? Тие се со две малечки деца.
Подарок од кумови за крштевка на дете? И трошоци какви и колкави има некој да ме упати? Што им подариле кумовите на вашите деца за крштевка? Секоја идеја е добредојдена.
Два пати имам одено кај блиски за Велигден на крштевка, така им ср погодија децата, баш е убаво и убав ден. Убаво да си поминете.
Фала ти Ние на убав и голем празник се венчавме, на најубав ден Бадник , дознав дека сум бремена и сега крштевка сакаме на празник.
Нас кумовите за детето нели се што треба да облече, боди, чорапчиња, патики и комплетче (пантоли и кошула), бањарка и плус златно ланче со крст приврзок.