Женски, дали знаете венчавка/крштевка дали е ок да се прави на Духовден, во неделата? Закажано е без да се обрни внимание дека баш тој ден е празникот, в црква ништо не спомнаа а имаше и други на списокот. Ќе се праша таму пак, но доколку имате мислења би било пак од полза.
Здраво, прв пат ќе одам на крштевка на деца на другарка. Дали е подобро да им дадам пари или да им купам нешто? Ако може да ми дадете некои идеи за поклон. Децата се машко и женско, едното е 1 година, другото е 3 месеци.
Јас лично повеќе преферирам да се купи поклон, добро смислен, корисен. Зависи од буџетот секако, но јас би предложила златен привезок, крстче на пример.
Ние за син ми правевме на задушница дека тој датум ни одговараше и одма ми закажаа.Имав некои мрчења дека не било убаво и се јавив пак во црква и им викам ми рекоа не било убаво да се крштева и попот само ми рече да не требало ние први ќе ти кажевме.Така да според мене беше се ок.
Ние ќе правиме крштевка на син ми наредиот месец.Кој и да ме праша дали сакаме поклон или пари јас секогаш бирам пари бидејќи стварно не ми треба ништо за детево а парите ќе му ги тргнеме на страна и тие како и да е за него се. Има и такви што ми викаат кажи што треба само не пари. Што да кажам кога има се. Пример дел од блиските што не сакаат пари ќе му купат злато. Според мене најубаво прашај што преферираат.
Мене прво што ми падна на памет е ваучер од фото студио за фотосесија. Последно време се доста актуелни фотосесиите, плус се нешто во што ќе уживаат цело семејство и нешто што ќе им остане во спомен. Исто можеш за двете деца да земеш (не знам каде има) сет за отпечаток од ноџе или раче, или сет за скулптури, кај што се прави форма од рацете, би требало да има по продавнициве за деца. Од Монкдолс можеш да им нарачаш на двете дечиња да имаат свое со датумот на крштевката. Зависи и колку сте блиски па да прашаш дали нешто им треба па да им земеш тоа.
Во цела Македонија треба да е 5 илјади ден, 3 плаќате вие, 2 кумовите. А може некои и различно земаат.
Vo maj ke pravime krstevka na bebco i toj ke e 3ipol meseci. Dadete predlog od kade da zemam ubavi alista beli.. gledav Zara nema nekoj izbor pa nemam idea od kade da gledam nesto poednostavno a sveceno..
Девојки, на крај на месецов со дечко ми ќе одиме кај парот на кои сме и старосватови во Германија сега не знам што да однесеме на бебето кога ќе го видиме или само пари да му оставиме и колку од таму се враќаме во мкд заедно и истата недела прават крштевка мала во црква па еден ручек со кумовите, родителите и ние. Имаат машко бебе од 3 месеци ако може да ми дадете некои идеи за подарок или колку пари е во ред да им дадеме, не сме имале до сеа бебе па не знаеме...