Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    637
    Со што ги дарувавте кумовите за крштевка? И дали само кумовите или и старосватовите?

На Tammm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    2.477

Јас им купив по еден саат,прво ги прашав да не имаат некоја желба ,ми рекоа не..ги земав по убави,по скапи мислам океј е..јас само кумови

Изводот на детето го задржуваат во црква?Треба ли крштениче од кум и родителите?

3. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    637
    Епа и јас се мислам нешто така или пари затоа што со бебе немам време баш. Па мислам не, ние кога бевме кумови не ни бараа, само не прашаа дали сме крстени.

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.524
    Извод носи си копија. А за другото не треба. Барем во црквата кај што ќе ја крстиме малата.

5. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    2.653
    Извод носев бидејќи пишуваше на списокот со се што е потребно, ама не ми го побараа. Крштеници не побараа ниту од нас, ниту од кум.

6. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.742
    Допаѓања:
    3.427
    Озводот го бараат за да се извади Крштеница баш за бебето.

7. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    2.653
    Ете не ми го побараа. А крштеницата ми ја дадоа, си беше спремна. Ама претходно кога закажуваше мм потполнил во барањето, па од таму им се податоците. Попот кога ни ја даде само рече проверете дали е точно напишано.

На Malesia и Bettina23 им се допаѓа ова.
  8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Ќе бидам кума на детенце чии родители се традиционални. Како е редот некој да ме упати, купувам бела бањарка, боди,облека,чорапчиња, чевлички за во црква. Што друго треба да носам, торта? Тоа во ресторанот после крштевката претпоставувам... Може некој да ми даде насока?

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    6.670
    Подарок за бебето ако сакаш, покрај облеката нели за во црква. Ќерка доби злато од кумовите.
    Свеќи за во црква. Зависи во кој град си, кај нас предвремено се купуваат свеќите и се украсуваат.

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Златото се дава во црквата? А торта за во ресторанот носам, сигурно не во црква? И претходно бев кума, ама си бевме договорени они си носеа облека, јас дадов пари во плик, знам купивме свеќи,плативме ние нешто во црквата и толку. Многу опуштено. Сега со адетиве ништо не знам. А пелени си носи мајката, белким не треба и тоа да купам?

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    6.670
    За крштевката на ќерка, јас и дадов на кумата памперси од нашите 2-3 да спакува да не купува. Исто и самата ме праша со каков прашок ги перам алиштата за да ги испери, да бидат чисти.
    Златна белегзија доби ќерка. И ја ставија во црквата додека ја облекувавме во алиштата од кумовите.
    Ако не е злато, ако е друг подарок, може и во ресторан.
    Тортата во ресторан директно. Не ја носиш во црква.
    Едит: во мојов град ептен каде што се традиционални, кумовите одат дома по детето, да го земат и тие да го однесат во црква.
    Ова не знам дали е баш правило, кај неколку фамилии го имам сретнато.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    Златната белегзија јас ја дадов во ресторантот кадешто славеа , и наместо торта имав некои мафини или нз што точно мајката си ги одбра. Во врска со облекувањето мајката си имаше одбрано што и како ќе носи ми ги даде да се завиткаат убаво во кутија заедно со бањарката претходно она си ги имаше испрано дома.За украсување на свеќите ми кажа само колку треба дадов пари.Прашај ги отворено нема тука лутење или па излезете заедно и купете се што треба.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Peperutka17

Peperutka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    201
    Dali e vo red na Dve godini da se pravi krstevka?

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    9.350
    I na 20 e vo red.

На Autumn Love, lala15 и Peperutka17 им се допаѓа ова.
  15. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.558
    Допаѓања:
    9.169
    Се купува алишта за да се облече бебенцето - боди, чорапчиња, некое комплетче/фустанче, чевли, лигарка, мекоја машна за глава ако е девојче. И плус бањарка.
    Јас во ташна носев памперс, влажни, крема.
    Кумата ги купи алиштата, јас ги исперав. Па ги зеде таа после и го однесе на декорација.
    Торта по договор, не е задолжително дека мора кумата. Кај мене имаше три торти на кршенката на ќерка ми, трите од мајка ми беа. Се договоривме кумата да не носи и тоа.
    Инаку поклон исто од кумата имавме златни обетки.
    А и кумата плаќа дел во црквата. Исто, купува две свеќи големи бели. И евентуално украс/машна некоја да земеш што ќе ги заврзиш на свеќите.

На eli.karameli и Mila0000 им се допаѓа ова.
  16. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    2.477
    После крштевката попот ни рече од прилика по една недела да отидеме во црква,свеќата да си ја запалиме и причеста ли како се вика да сме земеле за бебе.
    Битно ли е кој ден се прави тоа?Што треба да носам?Што се прави на бебе?

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    329
    Да го причестите на литургија. Не треба ништо да носиш, прочитај на интернет те молам што е тоа. Најбитно нешто за христијаните, гуглај света причест.

18. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    99
    Каде да најдам убаво фустанче за 5 месечно бебе? А исто и сандалчиња, машничка.

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.524
    Ние бевме наредниот ден. Така ни кажа попот. После литургија прво на деца се дава причест и баш убав момент ми беше. Мојава почна да мљацка уште да и дадат хахахах
    Ништо не прават на бебе.
    И свеќите ќе си ги запалиш и толку.

20. Sommer23

Sommer23 Нов член

Се зачлени на:
    4 мај 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, јас имам малку поразлично прашање. Со таткото на син ми сме разведени и живееме сите во странство. Е сега крштевката ќе биде тука со моите родители и секако таткото ќе биде присутен во црква. Но после за прославата тој не сака да присуствува бидејќи ќе бидат само мои роднини и мои пријатели и на моите родители. Не знам како да постапам во оваа ситуација. Тој не кажува дали сака после тоа или друг ден да прослави со детето, со оглед на тоа што неговата фамилија е во мк. Јас од друга страна веќе имам друг маж до себе. Се уште не живееме заедно и не сме разговарале за брак итн. но сакам да биде присутен на прославата. Но не знам колку е тоа правилно? (Тој човек навистина многу ми значи, тој ми е најголема поддршка и многу ми помогна што се вика да живнам пак после тоскичен брак и развод.) За во црква како и да ќе бидат само кумот и ние родителите на детето.

Знам дека ќе речете тоа е мој избор и моја одлука, но ме интересира дали имало некоја од вас или познавате слични случаеви, па ме интересираше како се постапува во таква ситуација.

Исто имам прашање во однос на обичаи ако знаете со кумови од србија. Какви се нивните адети?

Последна измена: 4 мај 2025