Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    434
    Мојата на 5 месеци ја облекоа во фустан за 18м, а им кажавме дека си купивме и се налутија, па мораше нивното да го носи

На SummerGirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    3.901
    Хаха ах ич не се секирам нека се љутат. Ќе го видам во живо фустанчето во црква ако е ореголемо и не личи на ништо си го вадам моето 8)

На SummerGirl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    1.362
    Не си замерувај за едно фустанче. Не вреди. Нека ја облече кумата во црква, па во ресторан соблечи ја. Како да се измокрила. Никој нема да се налути. ;)

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.207
    Допаѓања:
    329.923
    Во црква кумата го облекува бебето во нејзини алишта.Штом ви е кума валда сте блиски, кажете си за точно бројче и готово.Така си е адетот секаде.После во ресторант ке си го преоблечето бебето.

5. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    3.901
    Па кумата знае кога е родено бебево мое :D ама толку и се шетало во првата продавница немало мало бројче и купила што нашла … пак ке речам малце треба да се потрудиш и мерак да имаш за вакви работи (highfive)

На SummerGirl, MeowMeow, Mrs.Sofija и 2 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.207
    Допаѓања:
    329.923
    пак на крај останува она да го облече.Тоа и попот ке ти каже.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.846
    Допаѓања:
    9.726
    Не мора да значи, кај нас малово (тогаш година и 4месеци) се откорна од плачење и попот рече мајка облечи си го малото. Кумата помогна нормално од мерак, иако не и дозволи да се приближи од клоци и врискање ама тоа е друга тема.

Дефинитивно држи вода дека кумовите треба да имаат мерак и желба да се посветат на таков убав чин. Нашиве се испозамараа и за сè прашуваа за консултација. Дури кумава ги донесе работите да видиме пробаме па да ги испере и испегла пред чинот. Па ако кумовите тераат инает и не се замараат, скроз ја разбирам мајката да си земе своја облека и да им даде таа да ја облечат за фотосесијата на крај. Не би сакала да е во 3 броеви поголемо на слики и чин кој еднаш се случува.

По адети и насоки дадени од попот што треба да донесе кумот- облека од кумовите никаде не стои. Тоа мислам си е пренесувано и измислено од народот.

На MeowMeow и Baby warrior им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.207
    Допаѓања:
    329.923
    @Fenix05 не знам, јас секаде каде што сум била,башка и моите..секаде кумата си носи облека.

И кај нас беше фустанчето поголемо бројче.Големо чудо.Ја облече, после 20 мин во ресторант ја преоблеков јас во нешто поудобно.

Крај краева не земам за кум некој што не ме почитува ама ич.Нели?

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    3.901
    Ја да бидам на сејф сајд, фотосесијата ја закажав пред да влеземе во црква :D ние од дома ќе си ја облечеме па за излагање до ресторан ќе видиме 8) ќе обавестам како сме поминале и дали ќе има циркузи

На SummerGirl, MeowMeow и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.766
    Допаѓања:
    24.521
    На големиот правевме крштевка кога беше 5м, се собравме најблиските само на ручек во ресторан. Моите, на мм фамилијата, кумовите, старосватите и деверот.
    Кумовите ни се другари, па со кумата тогаш заедно бевме по продавници да купиме. Знам дека облеката целосно беше од нив, и бањарка, торта имаа земено за во ресторанот и поклон во плик му дадоа тогаш. Злато немаше, еве од вас слушам дека кумот 'мора' да купи злато. :)

Тогаш ги дарував само кумовите, и сега исто ќе биде само наместо поклони, ќе им дадам пари па да си купат што им треба.

Сега за малата исто, здравје кога ќе биде 5м ќе правиме крштевка, пак истите луѓе само што сега сите имаат деца, ќе има +6 дечиња и се мислам каде да закажеме, дали да биде некој ресторан со игротека да има каде да поиграат децава.

На SummerGirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  11. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    331
    Треба кумовите да го облечат детето од глава до пети, но нема да дозволам детето на крштевка да ми биде во што се вика “5 броја поголема” облека или пак нешто што не личи како за крштевка само затоа што некој не сакал да се замара. Мене ми е мерак за мое дете и еднаш го правам тој свечен чин, без разлика што подоцна можам да го пресоблечам. Ако некој не се замара за крштевката на моето дете, јас ќе го замарам да си направи како што треба.

Во секој случај мислам дека во денешно време барем кога станува збор за млади луѓе (најчесто пријатели), а не старо кумство со некој што во живот не си го видел откако знаеш за себе, луѓево се посвесни и разбрани. Гледам најчесто или заедно купуваат со мајката, или се консултираат што да купат или во краен случај мајката ќе избере облека за детето (за одреден буџет), кумовите ќе го купат и сите среќни и задоволни, и адетот истеран. Ние кога бевме кумови пред два месеци така направивме. Така планирам и ние кога ќе правиме крштевка во октомври со нашите кумови.

На SummerGirl, MeowMeow, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    2.837
    Син ми јас си го соблеков и облеков, попот ми рече така. Злато не доби од кумот, ниту друг подарок. Не знаел, не можел, не е важно. Важен е чинот. Инаку, се беше од него, облека од глава до пети, бањарче. Освен памперс, тоа јас си земав.
    Кога крштевавме земав како за мое дете, бело фустанче, чорапчиња, чевлички, машна за глава, персонализирано бањарче, златни обетки, торта. Мерак ми беше ептен, бидејќи многу сакав ќерка да имам :inlove:

Златото не е мерка за меѓусебното почитување.

На Mumoftwo30, SummerGirl, Amellie и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    10.523
    За месец дена ќе правиме крштевка, на кумовите на свадба им земавме саати, немам ни најмала идеа што би им земале сега, по колку пари да ги даруваме ако не купам ништо? Плус и со две деца се ај нив ќе ги измислам некако облека нешто ама возрасниве :?:

На Aledarkali му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.846
    Допаѓања:
    9.726
    Ваучери за спортска опрема, cosmo ваучер за парфеми козметика итн

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    331
    Парфем, ташна, новчаник, накит

16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    4.350
    И ние за месец ќе правиме, исто часовници им купив за свадбата а на децата постелнини. Сега немам идеја, се мислев за кумата чанта од Мона ама па се е поскапено што значи и буџетот за купување ќе биде поголем:doh:.

17. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    10.523
    И јас ги гледав, малку забегале со цените нема испод 12 голема/средна ташна, а тоа мислев за двајцата да е буџетот, не е свадба. Ама ми даде идеа, може ташна и паричник за кумот да побарам.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    4.529
    Јас си сакав бело си купив мн убаво комплетче од зара везено цело како ромперче со џемперче со копчиња, ладно беше тогаш уште, и хулахопчина од окади. Си ја средив пола слики е во таа облека после кога рече попот да се соблече детето да се крсти, кумовите имаа купено фустанче малку поголемко ја немаа видено, и мојата не дебелка ама долга и фустанчето како со боди, хулахопчина, кондурчињата и пливаа и за најмало бројче моето беше прематурче. Ама најубава ми беше па кога и ставивме на главичката едно стегаче со ѕвездичка златна баш испадна како што сакав и они крем бело фустанче само кондурчињата златни и таа ѕвездичката. Сакам да ти кажам да не се секираш, моето и најмало да купеа пливаше во 50ка број. Битно убаво помина све, мирна беше ние после тоа убаво прославивме и така. Ќе биде најубаво уживај во моментот и не се нервирај.

На Трагедијаупмм и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  19. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    3.901
    Јас за кумата купив накит / oxette/my time/pandora/smaragd чисто за идеја погледни има за сечиј буџет

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.459
    Допаѓања:
    13.537
    @Noemi отвори redfoxgoods.mk на инста ако имаш во план новчаник или нешто слично. Наши дечки се, кожни изработки имаат, предобри се. Јас, маж ми, брат ми, снаа ми, сите земавме новчаници од таму и еве повеќе од година гајле немаат. Имаат и ташни, на татко ми за роденден му земав, истата кожа како новчаниците и одлична е. Каиш зема маж ми сега, ама уште немал прилика да го носи. Имаат и пчелин восок за премачкување и ги прави како нови, затоа што самата кожа појавува како гребнатинки после подолго користење. Плус многу добро спакувани доаѓаат.
    И има една девојка што изработува сребро, филиграни, Морфо. И она е одлична, имам две ланчиња, обетки, алки од таму и сум презадоволна.
    Ова како реклама излегува, ама не е :)
    Стварно имам позитивно искуство и колку што сум купувала за мене, уште повеќе имам за подароци купено од местава.