Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Ne bi dala pari, podobro kupi nesto soglasno vozrasta na kumovite - casovnik, tasna, paricnik, ranec, tablet, zavisi od toa kolku e budzetot...

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. orchidea.orchidea

orchidea.orchidea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    24
    Мајки што мислите за крштевки во ресторан со многу луѓе ? Врти сучи се собираат 85 луѓе вкупно со се деца, што мислам дека е многу за крштевка. Доколку не биде во ресторан , скоро сите тие ќе дојдат дома и ќе треба секоја вечер да си чекаме гости што е и убаво од друга страна ќе си помуабетиме со сите на раат ......

Ме интересира мислење од тие мамички што правеле во ресторан со повеќе гости, како поминале? Бебушките како го прошле денот?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    Мое мислење дека 80-90 души е стварно голема гужва за крштевка.
    Бебе ко бебе добро ке помине ,ке ручка,поигра и ке го заспиеш.
    Ние 30 души ке имаме и дури и тие мн ми се гледаат :)

На TIGARCE86, orchidea.orchidea, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Читам тука редовно и собирам туѓи искуства, се ми е ОК, секој си прави спрема својот џеб, некој кафана, некој дома...ама она со дарување на кумови па и прескапи работи, неможам да го сварам.
    Овде прочитв дека кумата си побарала (не ме фаќајте за збор сега, да не се враќам назад по постови) аспиратор т.е. си купила од парите што и ги дале.
    Нели Ви е тоа некако...безбвезе...
    Јас верувам да се разменат подароци ама да се лични, да останат за спомен,ама аспиратор или микобранова не ми е вкусно...тоа се поклони за свадба.
    И никој не ни е виновен, самите си ги правиме работите да бидат комплицирани.
    На ти-дај ми....она во трошок, ние исто...

На slobodka, eloves, PUPICA и 8 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    ^
    Уште полошо што голем дел кумовите ги имаат само како украс .Еве ние со нашите кумови се гледаме само 3-4 пати годишно ,само на голем празник.Ги сакам лугето,мн се пријатни но не им го знам стилот ни вкусот.Живеат во друг град.Скоро на девојчето купив комплет ама бројот не да го утнав туку го промашив за два броја.Сега затоа сум во фрка не сакам истото да се случи.

Вчера пак и се јавив и договорот падна да им дадам пари и да си купат за сите по нешто ситно.

И мене не ми се допага овај начин но и да купам ташна,тренерки може никогаш нема да ги облечат.

На Mekuska и referentka им се допаѓа ова.
  6. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Јас уше сега ρазмислувам за κρштевκа што κаκо, затоа што планиρам да ја пρавам κога ќе биде бебуш 40 дена или маκсимум до 3 месеци. Не ми се чеκа цела година до ρоденден затоа што саκам да можеме да си го носиме со нас во цρκва.
    Тоа ќе биде пρославено со 15-20луѓе само ρодителите и κумот, за даρување нешто симболично ќе биде.
    Воопшто не ми се допаѓаат κρштевκи што се пρават κаκо цели свадби.

На victoria и referentka им се допаѓа ова.
  7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Како бе @joy1 -че да оценам колку да им дадам...
    Ај еве отприлика кажете ми...
    Знам дека одговорот ќе биде - колку ти држи џебот-толку,ама сепак сакам и да дадам да не навредам со мала сума а и да не е голема па да не им стварам обврски и тие да купуваат скапо.

Со денови размислувам, па дури и осеќам дека се оптеретувам непотребно

Посебно па моите кумови толку се богати што би ми било срам да им дадам пари, а каква ситница да им купам кога тие се брендирани од глава до пети, па моето ,,нешто,, од Дуки Дасо или слично (ова не е навреда за никого, не го сваќате примеров за зло) ќе биде смешно за нив.

Значи дали ми верувате дека главата ме боли секој ден

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    И моите кумови се од високиот круг :) Но само материјално.Како луге се стварно мн фини.
    Јас ке им дадам 100 евра во украсно кутивче ке ги ставам.

150 ми е некако веке мн .Колку една плата просечна :)

Кога сме кај ташни..кумата носи од мона.Каде што една ташна е само над 5000 ден.Они се четири члено семејство.На сите ако купам таков скап подарок 300 евра не ме расправаат.

Незнам еве не сум паметна на темава стварно.

На stefanija70 и referentka им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    И да не е крстен пак може во црква да влегува.Нас бар попот така ни рече.

10. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    На ,,висок круг,, се му е вишок
    Јас мислев на кумата обетки од Сваровски да и земам , на кумот некој часовник, ама во граници на нормално во одмос на цена (50 евра).
    На децата лесно е
    Има зара ...има ваикики....
    што велите вие ??
    Да не треба нешто- плус..на пример парфеми

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    Доволно е :)
    Сваровски обетки се убав избор.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Јас знам дека не смее, бидејќи имаме пријател поп така ни има кажано, а и свекрва ми и свекор ми се постојано во црква на литургии итн и се упатени во тие работи повеќе...:?::?:
    Сосема доволно ти е. На крај краева поклонот е симболика...луѓето доколку ве почитуваат ќе бидат задоволни со било што и да ги даруваш.

Јас имам само кум, така да полесно ми е во однос на трошоците, ама сепак уште кога го каневме за кум го седнавме и направивме муабет така да за нас пример не играат улога подароците, бар во нашиов случај.
    Битно се почитуваме, сме блиски, ниту он има да ми дари мене кујзна што, ниту јас...затоа ни едната ни другата страна не претерува се со договор си оди и така :)

Дури ми е незгодно што треба да купува облека, бањарки и тие тракатанци за во црква...и тоа е трошок...ај има уште време можеби ќе се договориме поинаку.

13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    И јас сум со иста девиза- дарувањето е симболика !
    Ако чекам јас од нив алишта за да го облечам бебето или тие од мене бакшиш за да се облечат, тешко нас.
    Не сум седнала да зборам со нив, а тоа така најлесно се решава.
    Не се гледаме многу често и можеби затоа ми е срам да почнам таков муабет

На stefanija70 и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    Не смее икона да бакнува а да влегува да.Чичко ми се крштеваше на 34 години а до тогаш има влегувано стотици пати во црква.И кога се зема големата молитва бебето мора да влезе во црква на 40 дена иако е некрстено.

Баш чудно ми падна што двајца попови даваат различно мислење :)

15. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Појма немам :?: само ти кажувам што ми кажале мене:?:
    За 40 дена знам дека се зема голема молитва ама во друга просторија:?:
    Инаку сите попови различно кажуваат :D само што јас лично го почитувам многу човеков и е еден од ретките што е поп во права смисла на зборот, има попови што се шетаат со пиштол под мантија, со тетоважи, со тркачки коли, на плажа голи одат... што мислам дека не доликува на човек што се решил на таков црковен живот...

16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    Ние го крштевавме малиот сега пред 2 недели,супер поминавме.Во кафана најблиските ние,кумот и кумата,старосватите,родителите,девер ми и сестра ми со семејството.Се на се 20-ина души.Само кумот го дарував му дадовме 150 евра во украсно кутивче.Ќе им се најдат затоа што си заминуваа од државава па што и да им купев ќе требаше да го носат со нив по куфери.А тие покрај тоа што го облекоа во црква и ми имаа донесено златно наруквиче и комплетчиња и трењерчиња све од H&M i George и Nike Патичиња.Задоволна и јас од нив и тие од нас.хехехе
    Иначе со кумот сме мн блиски најдобар другар на мм,секој ден се заедно т.е.беа заедно сега веќе заминаа здравје ќе се видиме во лето.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Mora da se slozam, i mene mi e skroz bez veze toa daj mi - na ti, pogotovo koga se preteruva, aj nesto za spomen, ama aspiratori, skapi casovnici i sl mi e too much za krstevka. Ne znam, se e rabota na licno mislenje, ama nekako krstevka ne mi e bas povod za takvo nesto.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    @referentka доволно е тоа што сакаш да го дадеш женче...и јас на мојата кума и купив прекрасни обетки сваровски- ќе и останат бар спомен како поклон од крштевката...
    аспиратори , клими , телевизори некако ич не ми се за крштевка :?: што знам...може не сум модерна!

На joy1 и referentka им се допаѓа ова.
  19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Наместо со радост да го чекам денот, јас секој ден само тоа муабет правам, само тоа се распрашувам, само на тоа мислам...
    Ако мене ме прашаат, јас би ги ,,собрала,, најблиските на руќек после крштевка, по нешто симболично, во црквата нормално јас ке си платам се (па тоа колку ми е глупаво - елај куме 2000 треба да платиш..да си умре од срам човек) и крај.
    Ние едни обични дружби и седенки си ги направивме циркус па што останало за крштевка.

На joy1, stefanija70 и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  20. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    Човек кој што не е крстен може да влезе во црква, но НЕ и да биде присутен на цела Литургија.
    Во текот на Литургијата постои дел до кој може да биде присутен онаа личност која не е крстена, а потоа таа личност треба да го напушти храмот. Поточно тоа е еден возглас каде отецот им кажува на огласените (не крстените) дека од тој момент можат да го напуштат храмот. Потоа Литургијата продолжува за крстените, односно се пригутвува и осветува Причесната за крстениете кои ќе се Причестуваат. Затоа оние кои не се крстени го напуштаат храмот.

Ме вративте малку во минатото, во блиското минато пред една година :). Кои само идеи и планови ги имав за таа крштевка. Толку посакував да ја правиме на отворено и тоа во манастир. Секој детал го испланирав, а можеше и да се оствари. Се одлучивме со сопругот за еден манастир, но некако не ни се чекаше на пролетта да поминат уште 2-3 месеци. Затоа на 42 от ден го крстивме и нашиот малечок ангел, а потоа си се собравме на ручек дома. Така идејата отпадна, нажалост.

Што се однесува до дарувањето, нажалост ние немавме некоја комуникација со кумовите. Тие си приготвиле по свое и премногу, ама премногу се истрошиле. На денот на самата крштевка не ги дарувавме, туку им се најавивме потоа и им бевме на гости и ги дарувавме (заради интимност не би напоменала што :$).
    Додека каде што бевме кумови неодамна, со кумашините (една наша феминка) сме ептен блиски и си се договоривме. Ние им подаривме икона и кандилце, а тие уметничка слика со прекрасна црква. Симболично, но најубаво :).

На Mama25, stefanija70, referentka и 2 други им се допаѓа ова.