Зависи што ќе собере. Првиот роденден имав поголеми, ставив сокче, крем банана и лижалче. Само на деца ги дававме. Слично и на "тортите" од хартија што ќерка ги носи од градинка, ако е помало има крем банана, некое мини чоколатце внатре. Ако не сакаш само храна, може балонче да вметниш, печатчиња за деца, некое такво ситно играче. Или ако ти се за гости сите и повозрасни можеш внатре Мерси чоколатце, можеш макаронс спакуван во кесичка/фолија. Се сетив дека и на една крштевка имаме добиено мини пуслици внатре по 3 спакувани. https://www.instagram.com/p/CtbM5mQM4eP/
Ние правевме во сред август па одбрав од 10 ради жешкото, сега е зимо вероватно подобро после 12 да се качат температурите малку
Кумови сме, во сабота прв роденден и крштевка на кумашинката. Денес со мајка и бевме на шопинг и сме ја дотерале од глава до пети. За поклон сакам да и земам нешто златно, се мислам за обетчиња или ланче. Каде да барам, да не се забегани со цените и да има убав избор? Чаршија или некое друго место, од каде имате земано вие? Исто така, препоставувам дека облеката треба да биде испрана пред да се носи во црква и да се облече детето… така?
Златото е скапичко сега, ама па ќе најдеш нешто убаво. Облеката , кумата ја испра со прашок каков што користам ( и они исти користат за децата).
Планираме крштевка околу април-мај крштевка. Ќе има околу 20 возрасни и 6 деца. Ако може препорака за ресторан во Скопје да има и за децата занимација
Баајги е скапо златото сега, ама јбг, вреди да се купи за таков повод. Во чаршија она што го гледав за бебе е класично и не ми се допадна, во трговски во златната улица има интересни нараквици во тој еден дуќан во средишниот дел. Изумив името.
Се спремаме да правиме крштевка, но на повојница никој од најблиските роднини досега не дојде, ниту се јави да праша за бебе. Се мислам дали да ги викнам на крштевка. Или само со кум да си тераме...... Вие како постапувате? Како би постапиле? Како одлучувате кои гости да ги поканите? Ќе ми значи да слушнам искуство и мислења.
Само кумови, старосватови ако имаш, родителите и браќа/сестри, дедо, баба, значи најблиските, отприлика 16-18 луѓе за во кафана
Zavisi I vie kolku ste odele na bebe kai niv ili od stranata na soprugot. Kaj koj sum bila site mi dojdoa. Jas bi viknala za posle da ne doagaat. Nie 5 meseci imame I glava ne krenavme od gosti idenje. Bas mu vikam na maz mi drugo ako imame uste na 40 dena krstevka da gi sobereme site da ne ni idat tolku gosti doma ))
Од моја страна одиме сите и со повојница и за крштевки, родендени, заби, проодување, битни и небитни поводи се каниме и одбележуваме. Кај маж пак обратно скоро ништо не се слави. Е сега за бебе дојдоа со повојница од кај мене сите, од кај маж дел само, кога дојде крштевката нели нема смисла едната страна да ја каниме, другата не, ги поканивме и моите и од на маж фамилијата. Свекор и свекрва дадоа коментари како сите сме ги изложувале на дупли трошок со тоа што ги каниме ама пак ми немаше смисла да изоставиме. Како ви одговара така направете си. Ако сакате голема крштевка со сите на број, тогаш и роднините.