Joy ova sekade razlicni tolkuvanja... Mene popot mi objasni deka golemata molitva e za majkata, ne za deteto. Se javiv da se konsultiram pred da napravi 40 dena golemoto, a tie denovi bese uzas vremeto, ladno, dozdovi i znaes sto mi rece popot na tel, abe neli ti e zal na vakvo vreme da maltretiras dete koga i onaka ne ti e krsteno, dojdi si sama. I taka napravivme, jas bev sama i molitvata ja zemav vo crkva, pa posle se pricestiv. Sega za malovo bevme site, ama isto bidejki e nekrsteno molitvata ja zemavme vo posebna prostorija, a posle jas vlegov vo crkva da se pricestam. Isto taka, mene i togas i sega mi naglasija da odam rano duri trae liturgija da mi se iscita molitvata, a znam deka vo mnogu crkvi molitvata moze da se zeme bilo koga vo tek na denot, drugarka mi go cekase maz i od rabota i bea vo 6 popladne na primer. Isto i vo nekoi grarovi se odi isklucivo vo nedela, pa se smetaat priblizno 40 dena, a ne tocno na denot.... I sto uste ne... Aj sega fati red i kraj.5
А ние не бевме во друга просторија туку баш во сама црква.А сеа де.. Нмв битно децата да се крстат ,да помине адетот во здравје и убавина Тоа исто како лекарите кога даваат различни мислења
На нас пред вратата на црквата ни ја правеа големата молитва. Детето мораше да го донесам со мене Е ај сега, секоја црква свои правила има. Бетер од сектине сме. За крштевката. Имам пишано и претходно дека сакавме на кумовите да им купиме таблет кој што они претходно си го меркаа. Инаку да напоменам дека појма немаа дека сакаме да ги даруваме. Кога ги каневме за кумови идејата ни беше тие да ни го крстат детето, без притоа да се изложуваат на непотребни трошоци, а и ние. Арно ама, ние сепак имавме желба да им дадеме симболичен подарок. Сакавме да го купиме таблетот (буџетот ни беше до 7000 денари), ама кога отидовме да го купиме, го немаше тој модел. Се мислевме што да правиме, не сакавме да им купуваме ради реда и решивме на кумашинчето да му купиме лего коцки. Ептен мерак му направивме, а и на мама и тато Занимација за целото семејство
По пρавило оκолу 45мин,но зависи од попот Ние во неделата,поρади пρазниκот,имаше служба ρедовна,чеκавме,имаше 6 бебиња и цеρемонијата тρаеше може 20мин. Попот не ни испеа нешто. Нам ни е битно да се благословат во цρκва,на поповите паρите и затоа сеκаде ρазлично е.
Нашата крштевка помина супер.Траеше цели 6 часа. Бебушка беше мн умна.Плачеше само дур ја бањаа.Се смири брзо и беше мирна до крај.Од кумата добивме златно ланче .Од останатите претежно пари и облека
Ние го крстивме помалиот син во неделата. Дента го славевме и роденденот. Добро помина крштевката. Син ми не плачеше.
Istovremeno ke pravime znaci Nie vo Marger vo park verojatno, iako mene I Kaj baba Cana mi se svigja.
Uste ne sme bile. Planiram da iskombiniram daski I mesana skara na sredina, ne mislam porcii po lice. Ke bideme 14 vozrasni I 2 deca (plus bebus) I veruvam nema posebna organizacija.
Конечно на комјутер. Ние кај што правевме јадењето ни го наплатија само за возрасни а пијалокот за сите. Имавме 90 гости со се деца. Не давав ручек туку салати и мини сет од поховано(за секој пирошка,зденка,сиренце и кашкавал)на даска,потоа место ручек,скара и помфрит.Имав кажано ако некој сака несто што од ова не јаде,да им се услужи. На крајот дававме баклава и торта. Ептен сум задоволна.И од услуга и од послуженото. Рестотанот има лулашки и вртелешки за децца,така да возрасните беа по на раат за на оро. Музиката претежно беше забавна ама свртевме и некое орце. Малку и украсивме.Еве некое сликче. Инаце мени за јадење бесе 480 плус за пијалок 280. Дарував само кумови,нивните деца и плус мајка му и татко му на кумот.
Jas za nedela planiram, ke bideme bas uzi krug od 16 lica (plus slavenikot). Planiram da dadam podarok na kumot, devojka mu I starosvaticata, za nea se mislev dali treba, ama pa kjef mi bese da zemam nesto. Uste podarokot za kumot ostana da se kupi
Според мене најубаво е ептен само блиските да се поканат на крштевка. Тетка, вујко или чичко со семејствата, баби, дедовци и кумовите комплет....20 до 30 души максимум, се друго е претерано ама сепак нормално кој колку што може да се дозволи. Наместо да се плаќаат порции за некои што не се толку битни, може да му се купи поубав поклон на кумот. Јас пред некоја година го крштевав детето на кумашините и на прослава само најблиските беа и стварно убаво беше...ем на сите може внимание да им се посвети, ем нема толку гужви, ем сите среќни весели. Не памтам баш добро ама мислам дека сите не даруваа...и татко ми, мајка ми, брат ми, баба ми, а мене најмногу. Од различни градови сме, ме прашуваа што сум сакала кај сум сакала ама оставив на кумашинката (мајката на детето) да бира. Не се сеќавам што имало точно во даровите (знам меѓу другото имаше и тренерки и рамбовки што многу си ги сакав) и нормално што и да ми дале ми било мило да го носам, ама сепак побитна е цела таа церемонија што се случува а не даровите.
јас треба да си испеам молитва у недела а бебчето ќе го крстиме кога ке си дојде кумот. е сега јас осеќам како да сака да ми дојде меснстуацијата па ќе видиме и ме интересира дали ке може да ми се испее молитва ако ми дојде менз
Jas koga bev na 40 dena da zememe molitva za sin mi, popot me prasa dali sum se iscistla, t.e. dali sym prestanala da krvaram i mu rekov, da, cista sum. E sega ne znam ako imas M dali moze da ti ispeat molitva? Prasaj go popot za sekoj slucaj pred da odis najdobro.
Можи и денес немора да биде во недела јас бев во вторник и мене попот ништо не ме праша дали крварам уште или не