Мене најлесен подарок за кај блиски ми е сребро. Може да нарачате ланче со името на детето или да купите ако ви треба за побрзо ланче со буквата од името, плус обетки и алка. Среброто е далеку поевтино од златото, а сепак е убав подарок.
јас мислев само нас ова ни се десило, исто и ние правевме крштевка на именденот, знаеа 6 месеци унапред, се паѓаше работен ден, мислам ние не каневме никој само родителите на маж ми, кумовите и моите пошо се починати тетка ми, сепак они не успеа на искочат од работа порано 2 саати а исто после си земаа денови да си спојат викенд во грчка, одма после крштевката
За 1 месец ќе правиме роденден и крштевка дали треба да нарачам една или две торти. Планот е таа за роденденот да биде на 2 ката, да не биде премногу ако се две?
нема правило, кој како сака си прави, обично кумовите купуваат торта за крштевка, барем кај нас така беше
Ми помина крштевката,ама ме чисто интересира кој беше присутен на крштевката кај вас во црквата? Кај мене една могу блиска пријателка остана навредена оти не сум ја поканила во црква,а не знаев дека може да се викаат повеќе луѓе.Јас мислев доаѓа само фамилијата.
Кај нас на крштевката, и во црква и во ресторан, беа поканети само најблиските. Пријатели, другари, другарки викнавме само на мекиците. Си сакала интимна крштевка со најблиски, така си направила. Ете, и не си знаела дека може и други да дојдат. Кој сака да се лути, нека се лути. Твое право е како ќе ја организираш прославата.
Па не сум знаела и за првото не ја викав најдобрата другарка ни маж ми најдобриот другар.За второто направивме мала крштенка,и ги викнавме ептен блиските,ама мм го викнал другар му во црква,јас другарката не.Оти претходно се договоривме домашните во црква другите ќе дојдат во ресторант. Демек не сме се разбрале и го поканил.И како ќе се извинам моја грешка,ама што е за право другарката се лути на мене,демек зошто и другарите да не дошле што ќе сметале.А,јас не знам за крштенките дека и други смеат освен кумови и фамилија. Испаѓа он си го цени другарот, јас не. Оти само домашни со кумови бевме преку 15 луѓе
Јас не разбирам пријатели блиски што се лутат за вакви работи. Да, може е глупо што искочило така да дојде другарот на сопругот, а твојата најблиска другарка не. Ама општо за тоа кого јас ќе поканам на крштевка дали само најблиски роднини или и пријатели, е моја работа и нема кој што да кажува дали ќе сметал, да се става сам, да се објаснува зошто треба да дојде или да се лути. А зависно од црквата, не знам каде сте правеле ама некои се баш мали простории како пример Св. Јован во Капиштец каде што сум присуствувала и не е баш за викање повеќе луѓе.
Што се треба да се понесе за крштевка? Дали треба и извод од родени на бебето или нешто слично? Ако може да ми кажете се што сте понеле со вас
Извод од бебето, пешкир, сапун и зејтин носат родителите. На денот на крштевката кога ќе стигнете во црква попот ќе ги повика таткото и кумот да платат и ќе го земе изводот. Кога ќе идете да закажете ќе ви дадат лист со листа што се треба родителите и кумот да носат.
Сите ресторани имаат мени за крштевка отприлика се од 1150 па нагоре зависи што сакате од јадење и пиење. Ние правевме во муровска меана плативме 1250 по лице, имаат надвор игротека, храната е солидна и количините беа солидни, се служи на овали не по лице ама така е секаде за крштевка. Имаше жива музика, има простор за да ставиш балони или нешто слично за декорација.
Не е така секаде, Ореов Лад и сл имаат и мени по порции.. тоа не пишав дека сакаме порцијашки. Најдовме 3-4 ресторани до сеа што не ограничуваат бројки
Може. Не знам. Ние кога баравме вакво мени ни нудеа. Можеби дека така е поевтино. Да пробаш да прашаш во она на Аликас love се викаше сега мислам дека е сменето тоа е за помалку гости.
Ореов лад бев на една крштевка ужас од услуга. Гладни останавме, накај 13ч почна, они пошто не може да постигнат веројатно ручекот накај 17ч го донесоа. Веќе спремни да си одиме и ај што не беше ни убаво на вкус... од таму во сити мол бевме да јадеме.. луѓево толку пари дадоа за џабе