Кумот мора да е црковно полнолетен односно 16 години, така пишуваше на ливчето што ми го дадоа во Св. Петка. Јас крштевката ја правев во сабота, може било кој ден.
СВ.Петкa вo Кумaнoвo или вo Скoпје ? Ние вo СВ.Петaр и Пaвле вo Г.Лисиче плaнирaме здрaвје , никoј не се нaфaќa пa ми текнa зa брaт ми , a незнaм дaли е дoзвoленo секaде пo црквиве е рaзличнo.
Majki ajde malku promos. Na kerka mi sakame da i pravime krstevka na godinata zaedno so rodenden. E sega rodendenot i pagja na 6 ti vo sreda, a nie sakame da zakazime na 3 ti vo nedela, znaci tri dena pred rodendenot da i pravime krstevka i rodenden. E sega edna rodnina mi rece deka necinelo rodendenot da se pravel porano od datumot na ragjanje, tuku da sme pravele na 10 ti i krstevka i rodenden. Navistina ne cini porano ili se raboti za babini devetini?????
Ова што ти го кажала роднината е обична бабина деветина... Јас имав ист ваков случај, другарка моја крштевката и роденденот ги правеше заедно, 2 дена порано од датумот... Па, ништо не се случи! Така да, направи си како на вас ви одговара и свиркај си
Abe gluposti, znaci kakvi luge ima samo nesto bezveze ke ti kazat. Jas prv pat slusnav vakvo nesto i stvarno se iznervirav. Demek mu se kratelo nesto na deteto, zatoa da bilo odposle?????? Abe kako mozi samo kaj Nas vakvi raboti da ima,,,,,,, sto godini sme nazad vo mentalitetot bas od babini devetini ama koga ke slusnis od mladi luge vakvo nesto.....
Според мене венчавката нема врска со крштевката за детето а има врска ако вие или васиот сопруг не сте крстени нема да можте да се венчате. Крштевањето е воведување на детето во верата и тоа нема никаква врска со венчавањето на родителите. Верата е лична работа и таа не се наследува од родителите како националната припадност и сл. Според мене крштевањето треба да биде во време кога личноста сама ќе може да избере на која вера ќе припаѓа или можеби ќе одбере да биде атеист. Јас на пример сум крстена во црква а себеси се сметам за атеист и не верувам во бога. Сакав да побарам да се поништи крштевањето, ама па си реков ако бараш нешто да се поништи значи го признавам дека постои. Јас мисам дека доколку сакате децата да ги воспитувате во христијански дух многу е побитно да ги научите нешто и воопшто да ги воспитате да живеат во тој дух, отколку да се крстени а да не знаат да се прекрстат и да не ги знаат ни основните начела на нивната религија. Христијанството е начин на живот иима свои правила на однесување иоблекување а не само како да припагаш некаде а да немаш поим што всушност преставува христијанството. џои ова не се однесува на тебе туку општо за сите.
Здраво девојки јас би сакала да ве прашам нешто да ми одговорите доколку знаете. За време на крштевката се крштеваат повеќе деца и тоа во истата вода и велат дека се несто како брака и сестри во некоја смисла таму е сега пр машко и девојче заедно ако се крстени дали можи да се во врска нешто такви работи. Пошто морам дави кажам со дечкото испаднавме дека сме во ист ден крстени не знаевме случајно дознавме и сега ме интересира дали има врска и такви работи.