Сакам да прашам што се носи како подарок на крштевка? Девојчето е на братучетка ми, ќе се слави и роденден, 2 во 1, а не сме во никаква важна улога (кумови, старосвати и сл.). Каков подарок да однесеме?
Во Екстрим Интимо има преубави бебешки работи, препрепреслатки и со добар квалитет. Често имаат попуст, па мислам можеш нешто убаво да одбереш и да бидеш сигурна дека ќе се задоволни. Инаку појма немам што се носи на крштевка, ама јас така би играла. Koга и да треба нешто за бебе, таму се упатувам. Види го бе.
Здраво феминки.Јас сум кума наредниов период па сакав едно мислење ,дали е доволно освен што ќе ја облечам малата целосно во црква да му купам обетчина златни и 100 евра во плико зашто и второво е женско па знам дека има многу гардероба од сестричето
Ние бевме кумови предходната недела од прилика и ние толку му дадовме на бебето ... Го облековме целосно во црква и му дадовме златна пара. И ни кажаа дека парата ќе ја чуваат и здравје госпо ќе и ја дадат кога ќе се мажи. Јас сум мн против гардероба или точаче, нишалка бидеќи брзо си раста децата се ќе израсни ,а златото ќе му остани (освен родителите ако не му го продадат)
Mami ajde malku pomos! Svekite sto gi kupuva kumata za krstevka dali se kupuvaat od crkva ili mozi od svekjara kade sto se veke ukraseni?
Уф колку се пронајдов во постов како јас да сум го напишала ...на иста мака сум...крптенката или ќе биде летово или за роденденот но даровите за кумивите ми се проблем....воопшто не сме блиски,старо кумство но прифатија кога се земавме нели мора да ги прашаш.И од тогаш се немаме видено !3години! Зафатени луѓе...од друг град ...Од големото добро утро што се вели..Синко уште малку 7мес ќе полни немаат дојдено да го видат...само се јави кумата да ми каже дека ќе ,,гледаат,,да дојдат но сепак да го испратела поклонот да си го користам дур ,,дојдат,,но не дојдоа ми испратија комплетче,ќебенце и количка преубава на Chicco со гаранцијата и фискалната беше 30000 денари-500 евра ! Ми се заврте паметот ...И сеа за крштенка ,ај сеа кажи ми што да ги дарувам,колку ?? Што би им купила? Како прво се постари они околу 50 години и како што велиш фирмирани и они.... пари да им дадам ,колку?? Знам неможам да се мерам со нив но ете не сум паметна како да постапам,тие 500 евра количка и комплетче ми купија,не ни го виделе синко,за крштенката кој знае што ќе ми земат,јас кредит може ќе трсба да земам да се пресрамам?? совет???
И кај нас иста ситуација...што и да купиш се ќе изгледа како малку, ама па пари да дадеш ич не ми иде. За свадбата купивме саати за двајцата, а за крштевката сваровски комплет и масивна сребрена белегзија.
Ние ги земавме од цвеќара каде ни ги украсија по наша желба. Прашавме и таму, и блиски околу нас што се крштевале, сите ни рекоа дека е сеедно и дека од цвеќара земале. Тоа за во Струмица зборувам.
Sekoj so svoi moznosti, sigurno i oni znaat kolku mozete i vie da si dozvolite i naprotiv bi im bilo glupo ako vie se opteretite i im zemete nesto epten skapo. Nie na nasite kumovi im kazavme da ne se zanesuvaat mnogu i da ne preteruvaat, kolku mozat tolku... Baska sekoj podarok znaci bez razlika kolku pari e kupen, toj ima da si dozvoli pa i da mu fali drugo nesto sam kje si kupi, kupete nesto sto kje ima ubavo znacenje, ukras nekoj ubav nesto, nemora postelnini, pizami cuda sto nikogas nema da gi oblecat Nesto ubavo za na zid (slika), vazna za doma, za na terasa nekoja ubava i ne preskapo! pari jas ne bi na tolku postari luge, najubavo nesto interesno simbolicno, povekje bi se izraduvale..
Дa aмa aкo не ги пoзнaвaш штo сaкaaт гoлемa е верoјaтнoaтa дa пoгрешиш вo избoрoт. Кoгa јaс би билaвo вaквa ситуaцијa би купилa нештo универзaлнo - пoлoн зa дoм пример вo ТАЧ имa прекрaсни пoстелнини кoи се 100 еур , нутри булет зa здрaв живпт некoј сoкoвнник вo тaa нaсoкa... Акo знaaм декa сaкaaт пример дa пaтувaaт убaви куфери зa двaјцaтa... Инaку јaс имaм другaр кум и јaс сум кумa нa 2 другaри и секoгaш де дoгoвaрaм шo сaкaте дa ви купaм штo ви требa и крaј
Go krstivme sinko vo nedelata,kumovite ne ni se baas mnogu darezlivi,ama pa do tolku ne veruvav deka se skrzavi,jas gi daruvav pari,koga dojdoa na gosti pred da go krstime gi prasav fino lepo sakat da I kupam nesto ili pari,kumata ne go ni doceka moeto prasanje direktno mi rece pari,ajde si velam pari ne e problem,go krstivme I pravo vo kafeana na rucek.Gi pokanivme site na kafe doma adet I red da napravime.Si razotidoa I mu velam naa maz mi ajde donesi da videme sto ima od kumovite,luge se zaprepastiv tolku mnogu sum iznenadena pa I uste vvo crkvata koga vidov vo sto mi go oblece detto se mi bese jasno,mnogu se iznervirav,kompletcinjaa 5 od Sutka po 200-250 denari,a mojot maz bese tolku mnogu ubeden deka bovca sto spremala spremala pa plus I pari ke mu dadat,mu velam jas nema sansi toj nee se ispokara so mene I koga vide toj sto ima se iznenadi,se custvuvam ponizena navistina,zatoa sto jas nejzinite deca sekogas gledam moderno I ubavo da odnesam za rodendeni I imendeni,trenerki,bluzki,maicki,farmerki,a taa so 5 kompletcinja ne prekara,a jas po 50e gi daruvav nee deka I jas mnogu I dadov ali toa sto mi go donesoa ne vredi nitu 1000-1500den. Znam deka ke me napagate ama morav da go pisam ova
јас незнам зошто толку многу се притресувате околу тоа што да им се даде на кумовите, прво тоа е за детето,се става во вера, а не да се даруваат кумовите,не велам дека треба да се оди со празни раце, адетот да се испочитува,ве читам по 100 евра, накит сваровски,премногу е тоа,ај да е свадба ок, па јас за свадба одвоив за кумовите по околу 120 евра за еден,си одбраа златни алки,а не па за крштевка Еве сум кума на 3 места, на две фамилии сум крстела деца,од едните ништо не добив, а децата си ги облеков каков што е редот,па никогаш не реков леле зошто не ми подариле нешто, за вторава фамилија близначиња се, исто се што си е ред од нас си добија,од родителите добивме фротирки за покирање,и пешкир.. мене ми е убаво чувството ,самиот чин,држиш дете,го ставаш во вера,мене тоа ме исполни искрено,не се замарав дали ќе добијам нешто или не За првата ќерка на кумовите им подарив нешто слично ко што добив јас, само им ставив по 3 работи,ама пак за сите ме кошташе некои 4000 ден, за втората ќерка бидејки со кумот прекинавме со живеачка, старосватицата ми се нафати, и за неа еден поголем пешкир, за керка и колекција, на ручек отидовме и сите среќни и задоволни,без никакви примедби Така да не се замарајте околу тоа, и на крај краева и да сте дале повеќе и да сте дале помалку пак ке се најде некој незадоволен
Zenicki da ve prasam-na 12.juni imame zakazano krstevka ama jas togas verojatno ke dobijam.i sakav da prasam dozvoluvaat togas majkata da e prisutna (so menstruacija) ili ne??? Bila nekoja vo vakva situacija?
Се крстуваат, јас сум крстена со машко во ист ден. И од мали не воспитуваа дека сме како брат и сестра и не смееме да сме во љубовна врска!