Мамички уште малку ни се ближи крштевка па не сме баш запознаени со адетите, што се носи во црква, кој се дарува(дали само кумот или и старосват,девер)....кажете ми ваши искуства
Ние скоро го крстивме третото синче. Во црква носев пешкир за раце и сапун кои се за отецот, со нив се мие и брише пред чинот. Носев и бонбониера и ги почастив на крајот. Си оставив и масло воцрквата. Кумовите носеа свеќи и комплет облеки за бебето и пешкир. Си разменавме симболични подароци и после чинот се почастивме во ресторан.
Ние однесовме сапун, пешкир и зејтин, плус плативме 2500 ден. А кумот 1500 ден, целосна облека за бебето, бањарка и свеќи. Плус купив поклони за кумовите.
Знам како е...и ние кога правевме свадба немавме многу-.само мм работеше со ниска македонска плата,јас трудна и невработена.Кога дојде ред за кумови дарување ѓи дрував сите вкупно со 300еу,а поклон не добив со објаснување дека се во криза.Минаа четири години од тогаш и поклон не видов. Разбирам дека можеби се немале,но се е ствар на договор.Да кажеа дека не планираат поклон да дадат-помалку ќе ѓи дарував.А,не кога мина свадбата се изјаснија што планирале,демек за понатаму.И ние немавме тогаш и ептен скромна свадба правевме..дури и фустанот ми беше изнајмен. Кога ќе дојде за крштевка на малиот,воопшто нема да се потресувам со што ќе ѓи дарувам...сега имам,ама па нема да ми се дава.
И јас ги дарував 300€,и кога дојде ред ни кажаа бирајте поклон од колку пари сакате само да е од тој дуќан што пазаруваме ние за да можеме на рати да го исплаќаме.Си велиме ајде така нека е со мм,.Кога стасавме пред дуќанот ни велат поклон до 20 000ден.Си избравме ние поклон но кошташе 23 000ден. И си кажавмее дека ке си доплатиме ние.Се вративме дома и мм вели нема да и ги дадеме парите да видеме што ке се случи,не и ги дадовме парите до ден денес,можеби и затоа од шутка пазареле за бебулево мое,а не дека немат пари туку толку и е вкусот,е пред месец дена кога бевме на роденден кај кумчето отидов од пазар му купив блузка од 150ден.,изгледа и затоа така бледо ме гледаше додека седевме,а јас глупа за имендени и купувам блузи,за родендени тренерки,дуксови,на секое одење чокоолади,епа ти за моево од шутка ке пазариш,јас за твоето од пазар,и пата-пата сме,а и еднш ми рече кумата 'зашо на секое доваѓање и донесувате чоколади не ги учите така',сакаше да ми каже,не донесувај ништо пошто јас не сум дарежлива нема да донесувам,кога се роди син ми во болницата само со чоколадни бомбончиња дојдоа ништо друго,на тиганици кога ги викнал мм за над креветче врталешка,т.е рибички од 400ден,и тоа е се,како за моето така и јас за нивните,кога ке имам можност ке сликнам и ке пуштам слики во што го облече за крштенката и што му купила,и уште се нервирам кога ми текне што се му донела затоа што стварно не вреди ништо
Ајде па ти не си го уништувај денот со кумата и подароците.Друг пат и ти помалце ке дадеш и готово. Мојата не е јавена 6-7 месеци па ич не ме потресува тоа.
Ne e moja rabota ama aj ke si iskomentiram. Prvo negledam nisto loso vo toa sto za mekici ti donela samo vrteleska. Na mekici kako sto jas sum informirana ne se nosi nisto, sem nekoja bonboniera. Drugo... Ako vi rekle bo dukam do koja suma imate limit, normalno e da ja ispocituvate sumata, a ne da se pravite na toso i da cekate sto ke se sluci ponatamu. Baska ste rekle deka ke si doplatite, a ne ste, sto ve pravi lazgovci. Najverojatno nejzinoto e odgovor na vaseto. Nema lutes, koj kolku, drugiot vraka isto ocigledno. Jas licno nezameram, koj kolku, i jas kolku sum imala vo toj moment tolku sum odnela.
Во ред е се,а што е со муабетот не е битно колку пари ке е само да е од таму???Можеби не сме сакале од таму но сме прифатиле.Тоа го погоди мм и затоа рече дека парите нема да ги даде,и ако ги потражат случајно ке и одговори со тоа што го рекле пред да одиме по поклон.Кога не праша некој што имате од кумовите за крштенка ни е срам да покажеме искрено,а што да кажаме за старејковицата мм со гордост го носи ќесето да видат што е значи немам коментари,колку има разлика кумата од шутка а стрејковицата се на Disney му купила,не дека требало и кумата да купи марка-фирма,сакам да кажам т.е зборот ми беше постојат дуќанчиња за бебешки алишта немора да се 10-15 комплетчиња,да е 1-2 ама поквалитетно даа е и поубаво тоа ми беше зборот,а кој како ке ме свати незнам
Мајка ми постојано ми вели,кога ке дојде ред ти да имаш деца на твоите дали некој ке донесе ко што ти носиш,и навистина е така.Епа кога увидов сега за моето што и како му донесуваат така почнав и јас веќе,од пазар ќе купувам и јас до 150ден највеќе ке гледам да ме кошта а не по 1500-2000ден до пред да се породам.
и јас сум носела секогаш убави работи.Тренерки од зара по 3000 ден,крупни играчки,злато...дури и керка ми кај другарки кога оди гледам секогаш да е нешто убаво.А за возврат ретко да добијам со иста мера.Но не ни очекувам.Секој со своите можности е,своите ставови.Мене исто со сила никој не ме тера да дадам убав поклон .Тоа си е моја одлука... Не придавај мн значење на тие материјални нешта
Ми боде во очи вкусот,не е престарела за да не знае за бебе што да одбере 31година има,ама по се изгледа така и одговара,повеќе работи по ефтини супер задоволни ке сме сите,но еве искрено си кажувам не сум задоволна воопшто од кумовите а сум ги дарувала дупло,а можеби и тродупло,али ајде не е битно ко што велиш ти веќе помина и немам намера да се замарам,ама кога ке ми текне многу се нервирам,ама ќе го заборавам и тоа лека полека ке се помирам со тоа што ке враќам со иста мера
Ne e ni moe da se mesham vo temava ama mislam deka dve raboti morash malku da gi skratish @a.c.k.a 1 rab-luksuznite podaroci koi ti gi nosish 2rab - ochekuvanjata drugite da se ko tebe. realno, da skratish ti od finansiite shto gi davash ns podaroci, ti kje kupish za tvoeto shto dusha ti saka i nema od nikoj da ochekuvash da ti go kupi toa. zoshto vaka chitajkji te od edna strana si u pravo, a od druga ne.
povekjeto izgledaat chklj, toa e fakt. jas primer ke ti kazam za mene realno. eve od sestra mu na mm od amerika dobivme obleka. nekoi se nikad ne bi mu gi oblekla. jas i na takvi vikam fala a znam deka ke zavrshat u fioka neoblecheni. poshto toa shto jas go kupiv e sto pati poubavo. zatoa ti vikam, skrati od nivni podaroci a dodaj na tvoi. i taka kje imash se i nema uopshte da ti e bitno kolku se brukaat oni. a za podaroci moesh kompletchinja od 500 den u cimiko znaesh kolku ubavi da kupish!? nema potreba da e od 2000
Дали од овие комплетчиња некое е вредно повеќе од 200ден.мислам дека НЕ,така да толку ке добијат и тие и мислам дека ке нема потреба од лутење
Мила и си во право и не си. Ќе си кажам свое мислење не се лути. Тие никакви партали за бебето што ти ги дала скроз не е во ред. Мислам за 1000 ден може да се направи убава комбинација и тоа да биде. Туку вие сте ги нарушиле односите на самиот почеток.па зар 20000 ви се видоа малку. Ич не се малку јас да ти кажам. Ај сега ти дај му на некој 20000 кеш и те како ќе ги осетиш (и не навлегувај во муабет они пари имаат, туѓ есап не се прави) и што ако ви рекле од таа придавница може стварно така им било полесно(иако чудно ми е зошто буквално во секоја продавница може на рати). И требало да со доплатите 3000. Вашиот образ така ќе бил скроз чист. А вака сте рекле и тоа се памти. До тука вие сте криви. Е сега неквалитетната облека е нејзин срам. На дете се пази што се облекува. Неможе синтетика или нешто така. Еве пример моево има проблем со кожата и таква работа не доаѓа во предвид. Не мора да е скапо. А може жената враќа за 3000 ден или толку знае. А знаеш дека ние не земавме поклон од кумот. И тоа така се договоривме. Еве ќе ти кажам. Кумот ни е од друг град од југот. Многу добар наш пријател уште од студенти и многу се почитуваме и многу сакав тој да биде. Несакам да го трошам. Има пари но зошто бе на нас да ги расфрла. Човекот праша кој се неговите обврски. Му рековме не треба ништо, само да дојде и ете свеќите он нека ги купи. Па него и патот го кошта. Плус кумата стигна другиот ден, на работа беше па башка патот т.е дупло.Јас планирав детето да си го облечам. Но него му кажале дека треба, па со кумата испазариле дупло, и со кратки и со долги ракави. Па се јавуваа да прашат големина. Ај викам добро, кажете што поклони сакате, ај парфеми, па им викам сега кажете кои си ги користите. И така нивни трошок беше во црква, облеката и патот. А јас ги дарував со парфеми кумот кумата и сестра му. И горе доле исто потрошивме. Уште поклон да даваше и шурка. Мене не ми е убаво кога некој се троши за мене. И стварно не мора на секое одење чоколади да носиш. Деца се тоа. Така ќе се научат па после си чекаат.
Воопшто не се лутам,си кажав дека очекувам критики,и мене не ми беа малку 300€кога и дадов,и не се каам за тоа искрено сум ги дала од срце,а се знаеме кој што сме и кој сме и кој колку може да даде не се некој сиромашни а не се ни богати,и моево бебе има проблеми со осипи и дерматити,по телото го мачкам со црвена водичка па сигурно нема у такви партали да го облечам,затоа повеќе си реков дека скап поклон од мене нема да добијат а и со носење чоколади и други работи ке намалиме,не реков дека 20 000кеден. Е малку и точно е дека секаде дават на рати,но зошто мораше да е само од таму незнам,а и муабетот НЕ Е БИТНО КОЛКУ ПАРИ САМО ОД ТАМУ ДА Е,ме изненади за на крај да биде со лимит,мислам дека не беше воопшто фер од нивна страна прво
Acka srce, pak ke ti kazam, pogresen pristap spored mene. Prvo poklon moze da ti donese sto i dusa saka. Ne ke te prasa tebe.( mala digresija: mene za povojnica skoro site mi nosat alusta, nekoj bezvrska, a kamo nekoj da me prasa bi mu rekla bilo kakva igracka zosto tuka sme tenki, alista imam kupovi) Arno sto vi dale da si pravite izbor od prodavnicata, mozele sa vi donesat sto oni sakaat i kakov model sakaat primer leto sezona 41 godina ili slicno. E togas tek ke vi bilo zaebano t.e. kako da ne ste dobile voopsto poklon ke bilo. Probaj da gledas pozitivno, ete vi dale da napravite svoj izbor na poklon.