Ја развлековме работата али ајде во ред е секој си има свое мислење.Не ни сакам да ме прашуваат што да му донесат поклон на бебчето,ама и нема потреба ако немаш финансии да се срамиш и да купуваш од тезга за бебе комплет од 150-200ден.мене искрено ми е срам такцо нешто да купам и да однесам на некој,ако немам вкус за тоа што да купам и однесам ке дадаам пари,не сакам да се срамам и да ме озборуваат,а за поклонот за свадбата мислам дека ниту јас не ги оштетив со 300€,мислам дека доволно ги дарував и тоа не се малку пари,фактички си ги разменицме парите само што тие дале 2000ден +,и тоа е тоа,натиго-дајмиго си правиме
Oni vas ke vi kazuvale za nivni pari do kolku hm..totalno ne pochituvanje od vasha strana pred se kako luge a posle kako kumovi.Dali imaat ili nemaat,dali Se za zalenje ili ne se nemislam deka nichija rabota e..osven nivna.I posle se chudish zoshto so nikakvi "partalchinja "ti nosi za dete..drug da beshe nemashe ni da vi dojde ,a ne ushte pak prisuten da bide na site domashni deshavki.. Dali vredi za 3000 denari chovechnosta da se prokocka??A prijatelstvoto??A kumstvoto??
Nepocituvanje tocno, na dogovor,ne velam ne,ali trebalo I tie da si stoat na zborot sto go kazale,NE E BITNO KOLKU SAMO DA E OD TAMU,kazav pogore da ne se povtoruvam samo,mozebi I nie ne sme sakale od tamu ali sme se slozile sme go prifatile I toj nivni uslov na nekoj nacin,znaci koga so nekoj ke se dogovoram nesto taka treba I da ostane a ne posle nekoj mesec da se predomislam,zar ne e taka??
Ama acka sto uopste ima vrska od koj dukjan e? Nekogo voopsto ne go prasuvaat za poklon od kade,kakov da e. Ne zagleduvajte na materijalnite raboti,kumstvoto kako cin e biten detal.A ako kumovite kako luge ne vi se dopagaat trebalo drugi da si najdete.
Читaм целo време и се чудaм.Пa луѓетo ве прaшaле и бaшкa 20000 не се мaлку пaри зa пoклoн,пa и јaс сум кумa и тoa oд пред три гoдини,ни сум прaшaлa ни ме прaшaле зa пoклoн,a и oсвен пoклoнoт имa и др трoшкoви,вo црквa кумoт,пa тoртa,свеќи.Ете нaшите кумoви не ни дaле ништo,лaни прaвевме свaдбa и крштевкa,дoнесoa сaмo тoa штo требaше зa дa oблече дететo вo црквa,a и рoденден тoгaш му чекaвме,др ништo.А и тие не вaжaт зa некoј штo немa,a и дoмa oни си знaaт.И секoгaш кoгa зa прaзник oдиме и нoсaм нештo нa кумaтa,oнa ништo не му пoдaвa нa детевo,тoa е нејзинo прaвo,јaс oд мoјa стрaнa кoлку мoжaм пoчитувaм.А нa денешницaвa пa и реткo кoј се нaфaќa зaкoвен дa биде.
Ama pak mene ne si mi jasna..kako toa vas ve navredilo deka bilo od taa I taa prodavnica pa I na seto toa koga chovechki vi bilo kazano jasno I glasno do kolku pari a druga rabota e toa shto I na rati ke go isplakaat Si odbirate so nad dogovorenata suma so izgovor deka vie ke Si Ja doplatite a pritoa kako so zlochna namera e ke vidat tie nas vaka onaka..znachi lugeto svesno ste gi stavile vo neplanirani troshoci ete taka od tashak za grashak (konkretno opravduvanje vi e zoshto od taa I taa prodavnica)..pa boze moj planovi Se menuvaat zivot e..muabetot mi e zoshto so takva cel..ete I @joy1 ti napisha ubavo kumstvo edna rabota a druga rabota e da kanish kum zaradi "bogat poklon"..zatoa I ti kazuvam barash pochit kade ti prvo Ne Si Gi ispochituvala..ova e moe razmisluvanje moze zatoa shto sama Si go pechalam sekoj denar(mislam muabetot mi e so soprugot moj,sve shto pravime pravime sve sami,nishto dadeno pokloneto)pa zatoa sum I vakva pristalica vo smisla shto go cenam I mojot I tugiot denar.Nikoj ama bukvalno nikoj Ne bi go stavila(nitu pak sum stavila)chovek vo takva pozicija da znam deka treba na rati da mi plaka poklon ne Ne I ne...svadbata site znaeme deka e eden vid veselba so najbliskite za radosta na mladite a Ne vo svrshen chin gostite da se stavaat vakvi onakvi pokloni..shto znam...
Како прво знаеш ли дека е грев вака да зборуваш! Кумот е нешто свето и ништо да не ти донесе, ни денар да не ти даде, треба да молчиш. Тоа колку си ги ти дарувала тоа е твој избор и не треба да споредуваш. Луѓето се нафатиле да ви бидат кумови знаеш ли тоа колку кошта, која обврска е, да одвоиш 1000е минимум за свадба, па за крштвки, родендени понатака.... Најбитно е да се почитувате взаемно, да се гледате, а не материјалните работи. Па луѓето ви дале поклон од 20 000, мала работа ли е тоа, зошто не е фер, луѓето немале па ве замолиле од таму на рати, а вие сте се испонашале како најголеми ненаситници, наместо да одберете нешто скромно дури и сте го пречекориле лимитот. Срамота!!! Не заслужувате никаква почит од нив само тоа имам да ти го кажам!
Јас ја разбирам @a.c.k.a. Некои што имаат пари гледаат да поминат поевтино. Има такви што немаат пари, ама ако треба ќе се позајмат за да не се срамат со евтин поклон. Ако првите си ги ценат парите, тогаш и јас ќе си ги ценам моите пари. Не сум лакома, ама колку ме почитуваш, толку те почитувам.
20000 den e eftino? Baska ostanale dolzni 3000 den na kumovite.I ne im gi vratile so izgovor ,da vidime sto ke recat' Ne fer malce
Не мислев за тие. Мислев на некои од моето опкружување. Што се однесува до парите, па и не се баш малку 20 000 денари. За крштевката на децава кумата купи облека (за да ги облече во црква) и како поклон добија точаче. Не очекував да купи нешто, затоа што знаев во каква криза е. Ми беше битно што се нафати да биде кума.
Дали е мала работа тоа што се нафатиле луѓето да бидат кумови??? Тие ја испочитувале неа максимално со самиот чин. На денешно време ретко кој се нафаќа да биде кум, тоа ти се бонус трошоци цел живот. Јас на моите кумови им реков дека не сакам ниту денар да се потрошат за свадбата, толку ми беше мило што прифатија и кумовите и старосватицата, што има цел живот да ја имаат мојата почит максимално! А не да ги ставам во дополнителни трошоци луѓето па уште и зад грб да ги оговарам.
Тие што имаат пари знаат да се занесуваат малку. И на мене не ми беше битно што ќе ми донесе кумата. Крштевката е голем трошок. Не е само облеката и поклонот. Треба да се плати во црква, да се купат свеќи. Кај нас кумата плати 1 500 денари за во црква. За свеќите плати 200 денари. За облеката околу 2 000 денари. Точачето не чинеше повеќе од 1 000 денари. Дури и се чудев колку пари потрошила. Не очекував. И да дојдеше со поевтина облека, не ми беше битно. Не мислам да си расипувам кумство заради поклон. Има такви што се нафаќаат да бидат кумови ради реда - ете, ви го крстивме детето. Никој не те тера да крштеваш ако не сакаш.
Ne rekov deka malku dale,site pogresno me razbravte,muabetot nivni bese NE E BITNO DO KOJA CENA SAMO DA E OD TAMU,OK se slozivme,poklonot go dobivme po 3 meseci ne e bitno ajde I toa,sto se smeni do togas vo tie 3 meseci neznam,koga stasavme pred dukanot stasavme so limit do 20 000den,Ok e I toa,no toa sto go bendisavme zaedno so niv bese 3000den poskapo,kumot ne pogledna I rece ne e problem,jas rekov nie ke si gi dodademe tie 3000den,I kumot ni odgovori so NE,dodeka go spremaa toa sto go bendisavme kumata go povlece kumot I se skaraa,I koga stasavme doma mm mi kaza deka parite nema da gi dademe stom kumot kaza NE,e toa bese celiot muabet,ne deka ne gi pocituvame ili bilo sto,daleku od toa,bliski sme se slusame dovagat,odime,mi go krstija bebcevo,no sakam da kazam deka od (ne)vkusot na kumata voopsto ne sum zadovolna,sto neli gleda taa od kade kupuvam jas za nejzinite deca I po kolku pari kosta toa sto ke I go odnesam,sekogas stoat cenite za da mozat da go zamenat I vo koj dukan sum kupila,moite pari ne pagaat od nebo pa I jas gi zarabotuvam,I jas si gi cenam kako niv,a toa sto e skrzava I saka da pomine eftino toa ne mi se bendisuva,kumot e so posiroko srce toa e fakt
Никогаш не би одела во продавница поклон да си бирам. Ама да ме утепаш не одам. Културно се вика што сакате тоа или се си имаме. А јас мислам дека намерно така ти прави кумата.
Првен не ги дававте 3000 илјади за да видите што ќе се случи сега еден куп мали нови детали. И лимитот од 20 000 толку многу ве погоди? Стварно одевте на тактика колку саката толку, независно од цена.
Значи горе долу исто мислиме. Кумот треба цел живот да го почитуваш, без разлика колку и што ти поклонил. За мене кумството е светост, а не нешто од што би извлекла материјална корист. Напротив јас би била таа што би сакала повеќе да им дадам. А за бирањето на поклонот да ме викнеа мене така, ќе изберев поклон од 3000-4000 денари максимум, а не да бирам поклон над лимитот, па уште и да се исмејувам како сум ги зафркнала, не сум си стоела на зборот. Дрско и безобразно!!!
Мојата кума сама ја одбра облеката и не згреши. Жената има стил. Има кумови што купуваат облека ради реда и детето после ќе ти изгледа како кловн. Ако не те бива за одбирање облека, дај ми пари или викни ме со тебе за да ја одберам облеката.
Е кој за себе би си рекол дека нема стил и дека не знае да избере??? Така и таа сигурно мисли дека убаво избрала. Нешто што мене ми се допаѓа не значи дека и тебе ќе ти се допадне. И јас секогаш внимавам што купувам и од каде, за децата секогаш купувам тила, но не очекувам дека некој утре мене истото ќе ми го донесе. Купувам од мерак и сакам тоа што сум го купила секој максимално да си го искористи, тоа мене ме прави среќна. Но не се сите луѓе исти, така да за возврат не очекувам ништо специјално. Ако ми се допадне супер, ако не ми се допадне голема работа, ќе си купам јас што си сакам.