1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Па поради тие 3000 денари.
    Сте рекле ќе доплатиме, а не сте. Такви работи се памтат.
    Еве тебе некој да ти должи пари и не ти ги врати. Дали ти за таа личност ќе смениш мислење. И дали ќе заборавиш дела долгот не ти е вратен.

На fairy88, joy1, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Zatoa shto moze I znaela so kogo si ima rabota???Moze I stanalo poveke od jasno od koja prizma go gledate kumstvoto,a moze I gresham!!!

На Miss.Sweet, SuperGirl24, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Jas ke se ubacam opet. Zosto ve videla deka ste lakomi za golem poklon. Pa sega si vika ona, ke vidat tie, nesto slicno ko sto vie ste si rekle.
    Acka dobronamerni se komentarive, se nadevam ne se vregas. Batali gi tie koj kolku, pak ke recam. Koga gledas deka ne i se dava na nejze, skrati i ti i gotovo.

На Miss.Sweet, joy1, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Ne se smetame za lakomi,dalku od toa,znam deka se dobronamerni I deka sekoj si ima svoe mislenje I svoj stav,koga se dogovaravme pred svadbata I rekov najubavo ni vie na nas poklon ni nie na vas dar,kumata se naluti ne mozelo toa taka,izgleda sakase da proveri kolku sum darezliva,izgleda jas ne sum znaela so kogo si imam rabota?? :),a ako misle deka ke mi se osvetuva so partalite sto gi donela na deteto gadno se zeznala,I ne se vregam voopsto zatoa sme ovde da spodelime mislenja,I sekako deka ke skratam,t.e veke skrativ taka da ne se zamaram veke ;)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Prvo sto mi padna na pamet e mozebi imale poznat vo dukjanot pa ke im zavrsel rabota na povekje rati, pa zatoa tamo insistirale- primer samo davam
    Vtoro 20.000 i te kako e dobar poklon, nie od kumovite dobivme masina za perenje od 300 evra, tolku i gi daruvav, sakaa zlato toa i dobija, nikogas ne gledavme na kantar
    Ako ne te bendisuva oblekata ne ja nosi, frlija i cao prijatno

На joy1 и a.c.k.a им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Тебе срцка умот не ти доаѓа. Жал ми е за луѓето што имаат такви кумашинци, а и за тебе, зашто несреќни се луѓето што се во животот гледаат од материјален аспект!

На Miss.Sweet, zuto, Dzevelekova и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Mislam deka stanuva zbor za "OSET" ili go imash ili go nemash..a vo sluchajot na acka osetot bil ostaven pozadi vrata.

На Miss.Sweet, SuperGirl24, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  8. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Nemam namera da se karam ovde I da se raspravam,barame soveti I spodeluvame mislenja,sepak stanuva zbor za bebe od 40dena,nemalo potreba od kupuvanje na 10partali ako nemas moznost,dali ti bi odnela kupeno od pazar na bebe,znaejki deka ima osipi I problematicna koza???Mislam deka NE.Zatoa mozete da me osuduvate kolku sakate I mislam deka ne e vo pravo.I da dodadam koga ja prasav kumata dali sakat dA I kupuvam za krstenkata da gi daruvam iLi pari kumata ne go doceka moeto prasanje mi odgovori so Nemas ti vreme za biranje pokloni pari najubavo,Epa komentar za ova,a jas sekao planirav pari da gi daruvam.

A za poklont za svadbata ne sme fer znam,ali mm go poslusa kumot so potvdniot zbor vo dukanot NE,I na toa ostana

9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Ехеее што станало со крштевкиве и поклониве натигодајмиго. Глупости. Јас не очекувам поклон, знам и дека немаат, а и да имаа пак сеедно би било. Доволно е тоа што мора, облека и во црква ако плаќа кумот. Или ние плаќаме? И по колку? Не знам како иде тоа. И ние нешто ситно ќе им дадеме, колку да се одбележи денот, 300 евра бреее, за свадба толку не дадовме. Се низ призма на пари и поклони се гледа некако.
    Чинот е прекрасен и греота е да се валка со вакви работи.

На mimidjon, zuto, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ако де базирам на прочитаново,јас треба да ги откажам кумовите.
    Ги дарував шест души и тоа асални дарови а тие освен што го облекоа малото во црква друго не добивме.
    Зарем смеам да замерам?
    Нрка бидат луге за други постапки а за поклонот ако толку не боли,здравје во иднина на други прилики ако немам и јас ваљда нема да замерат.
    Ако замерат?
    Е тогаш тоа си е нивен проблем.

На Miss.Sweet, a.c.k.a, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Кршевката е духовен чин, водедување на бебето во христијанството, а кумот е духовен татко, оној кој недај боже ако нешто им се случи на родителите треба доживотно да се грижи за кумашинчето! Доколку внимателно ја слушате богослужбата при крштевањето ќе сфатите дека сето тоа е многу повеќе од поклонот, еврата па дури и стан да му купеле! Жално е што христијанството го сведуваме на 4000 денари црковна такса, украсени свеќи и поклони на кантар! Кумот дарува многу повеќе од тоа, дарува божји благослов, христијански дух и благословено име!
    Старите викаат "Господ бог на небото а кумот на земјата"!
    Излишни се сите други муабети, само ќе кажам дај боже секогаш да можам и да имам причини секогаш да дарувам убаво!

На pianogirl, Santaa, bokace и 13 други им се допаѓа ова.
  12. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    14.574
    Боже, што се прочитав тука, каков безобразлук...
    Ако правиш крштевка поради поклони, подобро ич не ја прави. Ако даваш нешто, дај го со чиста душа, а не за да бараш нешто за возврат.
    Инаку, ако не сте знаеле поентата на кршетевањето е примање на бебето на христијанската вера, а не пазарење за нати го-дајми го и ждерење прасиња по ресторани за време на пост на пример. Прочитав некаде како некоја мајка прашува за совет каква трпеза да има за крштевката, бидејќи се паѓа во пост и дека од црква ја советувале да е посна. Друга мајка и одговара дека нејзина крштевка е и нема што некој поп да и кажува, туку да си направи како што сака она. Кое лицемерство...
    Не гледајте на материјалното, туку на духовниот аспект на крштевката. Кумот треба да биде важна фигура во животот на детето, да му биде духовен родител и да го надочува на правилен пат, а не некој што ќе го гледа од роденден на роденден за да му донесе поклони, кои нели треба да се безобразно скапи, зошто нели, кум није дугме.
    И уште нешто, може вашите прекрасни комплетчиња и поклони кои ги носите и со кои се фалите тука, на некој му се КИЧ, пазарски, демоде и не знам уште што. Секој со својот вкус.
    @Sunshine_1979 on point! Се надевам ќе сфатат тие што треба!

На pianogirl, Miss.Sweet, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    Хахахаа баш!

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Кумот нас ни подари две икони од Богородица и Архангел Михаил (двете со значење за фамилијата), а за син ми скијачка опрема, но од своите деца, користена + некои ситници во знакот на верата.

Јас мислам дека добивме најубави и најоригинални поклони, без разлика колку ги чинело. Ниту во еден момент не помислив "леле старо ни донесоа", немаше ни да забележам ако не ни кажеа дека се користени.

Овие пресметкиве ми се жива глупост. Понекогаш човек подобро е да не знае математика. ;)

На S.Snezana, slobodka, *цветче* и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.728
    Aj кажете предлог за фото студио за снимање и сликање на крштевка :)

16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    153.749
    Sto im kupuvate na kumovite za krstevka? Nie iskreno a i kumovite ne sme voopsto mnogu po adwtite i najiskreno ne ni znaev deka se kupuva nesto za krstevkq. Ne se ni sekavam za sin mi dali nesto zemavme. Sakam da im zemam po 1 rabota na site znaci kumot kumata i dve deca imaat. Malku sum knap i so vreme nemam koga da prosetam sama a so deca mnogu po prodavnici ne se odi

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.879
    Jas gi prasav
    Poklon ili pari odbraa pari toa im dadov(staveni vo ukrasno kutivce)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас на кумот му купив каиш и новчаник, на кумата ланче од swarovski elements. Ми беше ќеф и за старосватицата зедов едно ланче бижутерија што знаев дека ќе и се свиѓа и толку. Чисто колку да го обележиме настанот.

19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    На кумата огрлица од Сваровски а на кумот кошула и врска од Беатина, на синот кошула и каиш (после излезе он да биде главен кум, он ја држеше малата во црква) а на младата кума ланче од Сваровски. На старосватовите не купував ништо. Инаку на сите гости им подарив чоколада со слика и името на бебето.

20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Пaри вo плик,и нa кумoт млaдипт штo гo крштевaше мaлoвo трнерки кoплет,нa негoвaтa девoјкa кoлекцијa.