Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Нa кумчетo му купивме пешкир , тексaс нaд-кoленки , мaицa сo крaгњичкa a нa мaјкaму , тaктoму , сестрaму - ништo (тaкa се дoгoвoривме) и oни нa мoетo првo синче немa ништo дa купaт сaмo зa мaлoтo кoмплетче дa гo oблечеме oткaкo ќе се крсти и тoлку дaрoви гoлеми или зa секoј пo нештo -не , стaрoсвaтoви не кaниме бидејќи oдмa пoсле свaдбaтa свекрвaми не скaрa сo пoлa рoднини и тo ти е тo :)

На Dojden и Antebellum им се допаѓа ова.
  2. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Мене кумаатами ја облече малата ( со испрана облека си дојдовме во црква), и некои др ситници како сапунчее, пешкир за во црква, бањаче и пари. Кумашинчето и донесе играчки. Старосватицта исто облека, пари и играчки. Јас нив ништо. Си платив ресторантот, се науживавме, смеевме, пеевме толку. Не знам јас да некој дарува за крштевка. Боже мили, кога имаат родендени децата на кумата и старосватицата, јас не знам што побрзо да им оснесам, исто и за нова год и велигден, божик итн. не сум пропуштила празник а да не им купам по неколку работи.
    Толку облека имам од нив добиено, што не морам наредниве две год, ништо да купам. Старосватицава па едвај чека да најде забавна бебешка гардероба и да се потроши за мојава пуфла. Кумава па бетер од неа.
    Ни за мојата венчавка не се притресувавме, ни за нивните, кој колку има во моментот толку дава. Ама за тоа почитта е преголема.

На pianogirl, Santaa, Antebellum и 6 други им се допаѓа ова.
  3. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    печатните грешки не се намерни. тастарурата кафе ми се напи, па некои букви се дупли некои не се куцнуваат секогаш

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Ние уште немаме прaвенo крштевкa нo вo црквa ке си прaшaм шo треба дa прaвиме ние и штo кумовите у нoрмaлнo кoј Кoлку мoже ке прашам сaкaт пaри или пoклoни ,сaкaм нештo дa имаат зa успoмен oд тoј ден a мoже пa децaтa ке ги крштевaaт нашите децa ке видиме aкo се децата мoже и сaaти сo изгрaвирaнo нешто некoјa дaтa.Несaкaм мнoгу скaпo нo сепак дa се oбележи денoт.Е сегa зa старосватицатa незнам oнa пa имa и бижутерија и пaрфеми се,незнам шo a стaрoсвaтoт ептен е специфичен зa пoгoдувaње .

5. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Скоро правевме крштевка , во црква си плативме ние , само ние малитек умчиња ги дарував возрасните ништо и они им купија на двете мои деца, а за во церквајас однесов пешкир зејтин сапун , за облекување во црквао ни имаа исто комплетче како и ние шпто сме купиле задаг ооднесеме до црква па со надеж да го смениме ( ниј а кажаа продавницата,аматмау нени го сменија ) го олбековме во истото со кое си беше дојдено.ги почастивме во ресторан и толку

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Ние тука збориме за духовност, вера, бла, бла, да не сме се дарувале, чинот е важен, а црквата е прва што го прекршува ова. 4000 денари за крштевка. 4000 денари малку ли се бре луѓе? Што е ова, испаѓа да му ја купиш верата на детето. И да му купиш на отецот мерцедес еден. :fubar:
    Ужас. И зошто се повеќе неверници има. Самите тие ги бркаат и оддалечуваат луѓето од црквата.
    Забегав, ама ептен сум изреволтирана да ви кажам искрено. Знаев дека се плаќа, ама сега кога гледам едно невино бебуле, па да одам да плаќам за него за нешто што порано го правеле само со брцкање во вода и благослов од поп, а сега е цела церемонија со ова со она, со секакви глупости, па ќе го крштева некој си демек поп, само на хартија. Пак ќе кажам, ужас.

На LaDyDoLl, Annath, Antebellum и 5 други им се допаѓа ова.
  7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Девојки, следниот месец му правиме крштевка на син ни. Едвај чекам, кумот не можеше порано, ама и вака е супер, се наредија коцките совршено.
    Бевме во црква ни кажаа што треба и сето си е во ред.
    Кумот и кумата секако ќе ги дарувам, како и семејството на кумот (така направив и за свадба од мерак, башка и си ги сакам многу :)
    Но сакам сите гости, кои се 20 на број да имаат спомен од крштевката. Нешто симболично. Видов мечиња, привезок за клуч, ама сопругот не сакал мечиња. Па имате ли некој предлог што би можела да им подарам?

8. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.029
    Прво,додека да дојдете до чинот да си го крстите детето,по еден денар да ги берете неделно.. ќе ги соберете и за крштевка и за поклони и плус ќе ви останат.Ако размислите,вие имате барем 20 пати повеќе потрошено во животот на други глупости а се буните за 4000 денари,за најважниот чин во животот на вашето дете.Велам најважен затоа што и е најважен според Светото Писмо.Бракот може и да се растури и да прекине.. крштевањето е еднаш за цел живот(ако освен по своја волја,понатаму Христијанинот не конвертира не дај боже во друга вера.Тогаш и Господ се откажува од Него,според Евангелијата).
    И второ и најважно,според каноните на Црквата,ако некои верници навистина,стварно и реално немаат пари да си дозволат да платат,Црквата е должна крштевката да ја изврши безплатно.Кршетвката се наплаќа за подмирување на платите кон свештенството,трошоци за струја,вода,комуналии,празнувања итн.. а не дека верата се купува.
    Само како што реков.. ви животот имате многу повеќе потрошено пари на други глупости :) Да ги соберете сите пари кои сте ги дале во кафиќи и кафани за алхохол,кафиња,цигари,шминки......... тоа се многу,многу повеќе од 4000 денари кои се даваат еднаш за цел живот.. :)

На pianogirl и awl им се допаѓа ова.
  9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Фала ти математика што ми направи.|(
    Вака испаѓа треба да и ја купам верата на ќерка ми. Еве ви 4000, дајте ми вера, фала, пријатно.
    Тарифник и црква не оди заедно. Верувам зашто сакам, не зашто морам. И треба да платам зашто сакам, а не зашто морам. Или не веруваат дека верниците ќе остават нешто, па мора вака стриктно да ограничат?
    Нормално дека сакам да оставам пари, посебно за таков чин, ама тоа треба да биде мое колку јас ќе оставам. Колку се чувствувам должна да оставам. Колку го ценам се тоа што Бог ми го дал.
    Ама па како ќе возат такви коли и ќе живеат така?
    Се е извитоперено, па зашто не и црквата.
    Толку од мене.

На Viki693, mimidjon, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  10. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.029
    Те разбирам,ама не си во право :) Кршетвката е нешто кое е бесценето,нема цифра која може да ја одреди нејзината вредност бидејќи таа е билетот(првиот дел од билетот) за влез во Царството Небесно.Друго,како што реков,сите од нас,во нашиот живот имаме илјадници евра оставено на пива,кафиња и други сосем небитни работи без кои може сосема супер да функционираме.Значи 4000 денари не е ништо,затоа што додека да се дојде до крштевка........... родителите може да заработаат пари за 3 крштевки.Да беа 4000 евра тоа е друго.Тогаш би било многу и премногу.Вака не е ништо..
    Ќе повторам уште еднаш,ако некој е вистински сиромашен,неможе да си дозволи 4000 денари тогаш ти гарантирам дека тој ќе биде крстен безплатно.Он или неговото дете бидејќи такви се Каноните на Црквата.
    Ако некој свештеник каже дека нема да крсти некого зошто тој не платил зошто нема пари,слободно пријавете го во надлежната епархија и тој ќе биде расчинет. :)

11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Епааа, ти си во грешка нешто, не е бесценето, 4000 е.:D

На Вереничка, Annath, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  12. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.029
    Мислев од духовен аспект не од материјален :D Нејзината суштина е бесценета :D

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    38.182
    Во црквата Света Тројца (во Мичурин) крштевањето е бесплатно. Моја другарка таму го крсти детето. Оставаш колку што сакаш. Е ова е за почит.

На Viki693, mimidjon, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Токму затоа и не треба да се става цена. Ама очигледно Црквата не верува во народот, па мора вака со изнудување.

На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Дететo сo крштевaњетo јa пoпримa верaтa нa свoите претци. Семејствoтo Бoжјo дoбивa нoв член.
    Сметaм декa црквaтa е тaa кoјa требa дa гo дaрувa дететo, симбoличнo, нa пр. крст, икoнa, библијa.
    Имa луѓе штo немoжaт дa си дoзвoлaт дa плaтaт крштевкa.
    Жaлнo.
    Мoжеби пребa дa имa викенд aкцијa, летен пoпуст, ...незнaм :x

На Antebellum, kjukli и referentka им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    38.182
    Во црквата што ја споменав даваа библија. Можеби така направија затоа што тој ден беше задушница.

17. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.029
    И Свештениците имаат семејства кои чекаат леб.. и они имаат сметки :) Пример народната кујна на МПЦ во Скопје се финансира од тоа.. ама да не навлагам понатаму ќе отидам ептен офтопик.Сосема е оправдано плаќањето.. :) Тоа е секуларизам.

18. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Имаат, имаат, да видиш свештеникот мојата ќерка што ќе ја крштева каков мерцедес вози, каков што јас можам само да сонувам. Па да видиш како излегува, пие само определено виски, па каде беше на одмор.
    Стварно имаат трошоци и е ептен оправдано ние да ги издржуваме.

На lans, Annath, Antebellum и 5 други им се допаѓа ова.
  19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    8.326
    Слушај божествен човек иде у паќет со божанствена кола8)

И јас сум против тоа што имаат такси,ама има и бетер верувај.Во Германија имаш такса за црква и месечно ти кинат процент од плата во зависност од тоа колку ти е висока.Резултат пола Германија се атеисти и не плаќаат:D

Инаку во овој поглед може да ја пофалам православната црква и ако си православен тука не ти кратат данок.Да беше поинаку и јас ќе бев атеист;)

Во црква не верувам само во Господ и светците,друго се ми е дубара за пара.

На TutiFuti, Annath, Antebellum и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Абе душо моја, 4000 ден.мене не ми е дневница, па ни на судиине и на докторите а па не сатнина да плаќам 4000 ден.(facepalm) а за царството небесно незнам дека требало билет:^)

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.