Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ливинг...не само тоа...
    Еве не сум дојдена до тие 4000 денари...
    Ама те иритира нивниот подмукол пристап...

А од друга страна прокламираат Божја работа и Божји заповеди....

Annath, LivingGlam and duffi like this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

@awl само во Бигорски не се плаќа, дефинитивно, можеби и во некои помали манастирчиња. Инаку, мене не ми пречи да платам за крштевка, не се сеќавам колку плативме за синко, ама прославата беше интимна церемонија, само ручек за најблиските, т.е кумовите, моите со брат ми, золвата, свекорот, свекрвата. И сега здравје за второво си планирам така, само порано сакам да го крстам, не како првото, на година и некој месец. Мислам дека полесно ќе поминеме со помало, ама здравје, нека се роди прво.

awl and referentka like this.
  3. awl

awl Популарен член

Не велам дека се малку пари 4000 денари, особено во време кога секој трошок го планираме месеци однапред и пак ќе дојде некој поприоритетен.
    Порано знам дека кумот и свекорот ја плаќале кршевката, денес родителите. Друго е ако се дели на два дела еден трошок, ама модерно време, модерни маки, ограничени средства, изместени приоритети..
    За поповите и нивниот однос (секоја чест на исклучоци) имам премногу да пишувам и затоа не ги споменав и нема да ширам.

4. Santaa

Santaa Истакнат член

Dali majkata prisustvuva na krstevkata?

5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Ако крштевката се одвива в црква, а бебето нема 40 дена, односно мајката си нема земено голема молитва - мајката не присуствува. Во сите останати случаи мајката смее и треба да присуствува на крштевката.

ilina-m and Santaa like this.
  6. Santaa

Santaa Истакнат член

Fala :) bas toa me interesirase za posle 40, deka edni mi vikaat kumot od doma go zima deteto i i go vrakja na majkata, a jas znam majki sto bile vo crkva na krstevka.

Orthophill likes this.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ич да не ти е гајле што зборуваат другите. Оди на крштевка. И на мене ми зборуваше свекрва ми дека не треба да одам на крштевка, ама јас и одржав добра лекција. И реков дека она не мора да присуствува.

Не знам колкава улога има големата молитва. Децата не ги однесов на молитва и пак ги крстив. И двајцата се крстени на година.

Orthophill likes this.
  8. Orthophill

Orthophill Популарен член

Епа в црква ќе ти го даде... Нема тука ништо страшно. Таму ќе ти каже: „Ти зедов Еврејче, еве ти враќам Рисјанче!“ :) Ова е само народна традиција. ;)

Големата молитва е повеќе за мајката отколку за бебето. Па така и ако бебето е починато, повторно мајката треба да си земе молитва. Бидејќи со големата молитва се крунисува очистувањето по породување и по молитвата мајката може да влегува в црква и да ја прима светата тајна Причест, но и` се благословува и да може повторно полово да општи со својот венчан сопруг.
    По големата молитва мајката се упатува да се поклони пред иконите на Господ Иисус Христос и Мајка Богородица. (Ова го нагласувам бидејќи прочитав дека една феминка напишала дека свештеникот ја шетал по икони за да остава пари. Во самиот чин на голема молитва стои дека свештеникот ја носи невестата да се поклони на иконите и не мора да остава пари.)

awl and SummerGirl like this.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не сум по традициите. Молитви воопшто не ме интересираат. Да се прашував само јас, децава немаше да бидат крстени.

10. Santaa

Santaa Истакнат член

Vo vrska so daruvanjeto da mi kazete iskustva, dali treba da gi daruvame kumovite samo ili i starosvatovite i ideja sto da se daruva :) fala mn

11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Јас искрено не се сеќавам дека го дарѕвав кумот. Инаку се дарувало. Секој различно ќе ти каже, зависи од кој крај е и каков адет имаат.
    Јас лично би го дарувала за второво мпјот кум со нешто што знам дека ќе му користи, како на пример облека нешто.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Jas samo kumovite

13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Само кумовите - четиричлено семејство се, за сите по нешто. За сите други гости правевме чоколади со слика на бебето, името и датумот на крштевката (на сите им се допадна и беа изненадени од подарокот)
    Во нашиот крај адет е на сите присутни по нешто да се подаде па се решивме за штосни чоколади наместо чорапи, дезодоранси или сл.

Santaa and joy1 like this.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Девојки ве молам за мислење.
    Деновиве сме кумови, ќе крстиме 2 близначиња. :) Прв пат крштеваме па многу не сум запознаена што и како се обврските на кумовите. Ја исчитав темава и се распрашав, меѓутоа сите различно кажуваат. Знам дека треба да ги облечам бебињата комплет за во црква, веќе купив се што е потребно, вклучувајќи пешкирчиња за прифаќање, памперси, како и облека од глава до пети.
    Понатаму свеќи и украси за свеќи, плус таксата што ја плаќа кумот во црквата, околу 1000-1500 денари мислам дека е. Е сега ако некој знае да ми каже дали за близначиња се плаќа дупло, за да знам да бидеме спремни??? :?:
    Торта сакав да однесам, меѓутоа тој ден се паѓа строг пост, па кумицата ми рече да не носам.
    Дали се спрема бовча посебно со ќебе, постелнина, алишта итн... Со мм мислевме да купиме поклон, како на пр 2 релаксатора, или 2 столчиња за јадење, а бовчи да не спремаме. Што мислите дали ќе е доволно? Околу 4-5000 максимум можеме да одвоиме за поклон, незнам да не е малку... :?:

15. flower30

flower30 Форумски идол

Nie lani bevme na krstevka i kumot donese posna torta (mislam od Romansa slatkara bese).
    A za bovca ne moras.Dobra ideja vi e i relaksator ili hranilki ,vrsat mnogu rabota i dvete.
    Nie od kumovite osven oblekata za vo crkva dobivme zlatno lance+1 spikozni +1 igracka i torta.
    Inaku vo Loco croco imas ubavi hranilki,samo mislam edna e 3700d.nie dobivme takva za podarok i mnogy e ubava.

Last edited: Sep 9, 2016
    Lolipop23 likes this.
  16. mimidjon

mimidjon Популарен член

Ns maz mi.mu rekle on.plaka 2000 a 3000 kumovite ova e za bluznaci

Lolipop23 likes this.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Јас како знам кумот ги облекува бебињата по крштевањето и плус поклон. Торта и трошоци за во црква.

Lolipop23 likes this.
  18. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Koga pravevme krstevka za sinko kumovite mu donesoa dubak, zlatna belezica , mece, mala bovca so kolekcija becutan i postelnina. I plus torta. Mislam deka toa bese i premnogu. Ama lugeto se takvi, sekogas se otcestuvaat mnogu. I jas mislam deka e poubavo da zemis nesto sto ke im e prakticno. Vidi na fb stranata na Alf Kids imas i poevtini hranilki i relaksatori.

Lolipop23 likes this.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Ние правевме крштевка во мај, од кумовите добивме торта, букет, фустанче со боди, хулахопки, и чевличиња за дотерување и 100 евра пари! Сосем во ред, нѐ прашаа дали нешто ни треба и бидејќи немавме желба ни дадоа пари!
    За плаќање за близнаци незнам како е!

Lolipop23 and slobodka like this.
  20. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Ние треба да спремаме крштевка па ме интересира ,викаат девојче се крстело на 4 недели а мајката на 5 да земе голема молитва.
    ???
    И каков е редот,кога треба да му се даде подарокот на кумот? Дома ,после црква и дали мајката го дава??
    Јас ке си седам дома и ке чекам ,така правеле мама и свеки па така и јас.