Јас немав земено голема молитва, па си ги крстив децата. Крштевка им правевме заедно со првиот роденден.
Да да покасно е за два месеци ќе прави годинка и во ист ден крштевка, па малку повеќе се распрашувам затоа што сите различно кажуваат да не знаеш кој да слушаш, башка и трема ме фаќа прво детенце ми е и многу многу не се разбирам во адетиве така да кој има повеќе искуство може да сподели добродојдено ќе биде и некој совет за организација во ист ден крштевка и роденден некоја идеа да даде да направам нешто интересно и креативно
Дали се прави крштевка на Божик. има ли на форумот свештено лице за да прашам за сигурно, или евентуално за време на пости??
Ako cekas od forumot da dojde svesteno lice, si obrala bostanot. Odi si najubavo vo crkva, tamu prasaj si svesteno lice i gotovo. Ppozdrav
Pop mi ima kazano deka krstevka se pravi vo bilo koj den,na bilo koj praznik No moras i sama da prasas vo mestoto kade ke se krstevate
Мислев на некој кој разбира од православна религија или некој кој студира теологија има такви на форумот ако не се лажам
Крштевка може да се прави и на Божик, но за тоа треба да си се договорите со својот парохиски свештеник. Исто и во посно, но ако не правите мрсна трпеза.
Во Светото Писмо имаме сведоштва за две крштевања на цели домови - капетанот Корнилиј и трговката Лидија. Под дом се подразбира: сите членови на семејството и сите робови со своите семејства. Што значи меѓу крстените имало и бебиња и деца и старци и возрасни.
во пости кога се прави нешто(венчава.крштева)во врска со црква мислам едка се плаќа казна..барем кај нас е така...
Најчесто е потребно крштеница од кумот и венчаница од родителите (или крштеница од самохраниот родител). Не станува збор за казна, туку за такса за црковниот суд, кој ќе ја одбие или прифати молбата за венчавање во пости. Крштевање може да се изврши секогаш, без потребни дозволи од црковниот суд.
како и да е секако одобруваат кога веќе се плаќа... јас немам сретнато тука кај нас некој што платил да бил осбиен.
Здраво Може да ми кажете која цена е злато за бебе? На пример алка за на раче , ланче или евентуално некој привезок? И идеја што злато за бебенце? Препорака за облека за исто така за дотерување, нешто убаво но не прескапо? Чевлички/обувки најтешко се наоѓаат, каде има да знаете? За малечко 6-9 месеци? Фала
Незнам од каде си,но во Ваикики има се, а според мене не е многу скапо. А за злато,најдобро е паричка златна или привезол или пак нешто за поголемко кога ќе е,бидејќи бебе може лесно да го скине или белја да направи со алка или ланче
моите му купија од стара чаршина златна нараквица која што можр да се носи до 10г од прилика 100€ беше имаш и поефтино 50-60€ ако не сакаш да е брендирано на битпазар се имаш