1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.870
    Да да се даруваат кумовите

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    А зашто ги даруваш старосватицата и деверот на крштевка?
    Мислам, каква улога имаат тие на крстење на бебе?

На joy1, LivingGlam, alisijad и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.645
    Допаѓања:
    140.750
    Јас знам само кумовите се даруваат. Јас немав свадба и немав девер, и сеа?

Ние веројатно мај некаде на именденот ќе правиме крштевка, ова е моја некоја идеја уште не сум прашала дома за мислење.

На joy1 и slobodka им се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Samo kumovite se daruvaat , kakvi deveri starosvatovi. Jas ne ni zboram so starosvaticata poveke 8-|

Kumot ni e razveden pa taka da samo na nego i na deteto negovo ke kupam nesto. A krstevka zdravje planirame na denot na rodendenot da pravime bidejki kumov ne zivee vo Mk, pa problem mu e da doaga poveke pati.

На Верче4 и joy1 им се допаѓа ова.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    ^ И во овој случај, се е ствар на договор. Колку сте блиски и имате можност за договор/разбирачка.
    Од времињата останало непишано правило дарување на кумовите...

За мене,ова е, на ти го дај ми го.
    Читам злата,клими, таблети,пари...:?:
    Тие за малото демек треба да го облечат од глава до пети...

Ние ги однесовме во Ваикики,си одбраа нешто симболично.
    Во речиси иста вредност ми дадоа пари и му купив на малиот кошула и чевли. Му облеков фармерки што ги имавме дома,еднаш облечени.

Генерално,фрлање пари.

На toogood, Cka, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    За нив одам симболично, а кумот си го дарувам убаво заради самиот ден

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    ОК , симболично. Ама мене лично ми нема логика ниту тоа симболично. Дека не гледам никаква улога нивна во тоа чин. Тие се исто како и сите други гости кои би биле присутни.
    Дури јас добив сугестии од мој блиски дека неморам да ги дарувам ни кумовите. Мене искрено тоа ми е ту мач, сепак би ги дарувала кумовите, е нив симболично. Кумата ми се ижали дека купила лажно кожен новчаник, па планирам да и купам еден од Мона, а на маж и и на децата нешто симболично, колку да не е вез ич.

8. seldom

seldom Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    71
    Ако правете крштевка се дарува. Тогаш и они ви носат поклон . А ако си кажете само ручек ке е тогаш не мора ама и тие не носат поклон инаку доколку правите кумовите е морално да се даруваат сепак кум е. А др повикани не е.

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Да ќе правме крштевка. Ама мене самиот чин на на ти го дај ми го ми е смешен. Они на бебето поклон, јас на нив. Си реков ќе ги дарувам нешто симболично и нема да им ги подавам поклоните пред сите луѓе во кафана да биде видете ме дека давам на кумовите, и плус мојата кума има и премногу пари така да што и да и дадам она веќе го има, ништо нема да и биде неопходно. Среќа во неврзан муабет ми се пожали дека купила новчаник и се покажал дека не е кожен, па ете ми прилика да и земам нешто што и треба во моментот. На ќерка и ќе и земам филигран пеперутка и за маж и и син и нешто колку да не е без ич.

На seldom му/ѝ се допаѓа ова.
  10. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Во црква колку пари се плаќа за крштевање. И кој плаќљ?

На Iv12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    okolu 4000 i nesto zavisi kade. ama ima crkva koja krsteva besplatno vsusnost se vo nea e besplatno i vencavki i krstevki. A za krstevka davaat oi kebence za bebeto, svet krst, svekite se isto besplatni, davaat i detska biblija, crkvata e Sveti Troica vo Madzar Maalo, cisto informacija za onie koi ne sakaat ili ne se vo moznost da platat, jas od neodamna doznav za crkvava i zdravje boze tuka sakame da go krstime sinko.

На seldom и џунџуле им се допаѓа ова.
  12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    А кумот и ние само плаќаме или?
    Инаку сега ми велат само тие шри се жители таму во св. Тројца можеле бесплатно

13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    ne sum zapoznaena so plakanjeto bas, no mislam samo kumot plaka i nie.
    mislis na ziteli na madzar maalo sto se samo..mene mi kazaa moze bilo koj nema vrska mestoto na zivenje, zadolzitelno e samo zenata da nosi marama na glavata i dolg fustan-suknja, ako nema oni davaat tamu.

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.705
    Ima del od sumata kumot sto bi trebalo da ja plati i del tatkoto.
    Nie i dvete gi plativme.

15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Не сум прашала во црквс, ама па 4000ден за крштевање, нели е премногу?
    мислам.....црква еејјј!!! ако имаат ценовник, ттеба и фискална да си стават!!!!
    срамота е ова што се прави значи.

16. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Мене за свадба ми кажаа една цена за денот на свадбата друга си наплатија и нормално изреволтирани беа и побараа фискална и они на шала си го сватиа тоа се насмеаа. Вчера закажував крштевка во истата црква и викам колку ке чини и ми дава лист и ми вика се пишува внатре што да донесеш, и излагаме сопругот пак прашува за цена и истото го повторува по пат си одиме читам нема никаде цена што значи пак имаат нешто на ум. А сега што правеа крштевки снаа ми и јатрва ми им земаа 1500 на кумовите,2000 на родителите

17. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.234
    Допаѓања:
    48.477
    4300 plati drugarka mi sega skoro :( a za vencavka pa nie 6000 plativme sramota
    sega citam i jas za crkvava sto e besplatno ke se rasprasam. Jas sekako ke si ostavam tamu pari na ikonite ama kolku sum vo moznost a ne da naplakaat nerealni sumi, ako nemoj nema pari sto da ne go krsteva li deteto :x

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    1500 kum, tatko 2500. Taka mi rekoa mene koga prasuvav vo crkva.

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Nie pred edna nedela pravevme krstevka. Plativme 1800 den nie i 1500 denari kumot plus za mene 400 denari za golema molitva.
    Najmnogu pak sto me iznervira e koga pred 5-6 meseci bevme kumovi na bliznacinja prasavme prethodno eden od popovite dali se plaka duplo toj ni rece ne, se plaka kako za edno, a koga otidovme da gi krstime drug pop bese i ni naplati kako za dve. :@

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Исто како и @Lolipop23 и ние плативме..Што е многу многу е..Ние за керка на кумовите телевизор им зедовме рекоа дека тој им се расипал нешто и им зедовме тие нас пари..Сега за синко планирам пари..Кај нас плус се даруваат мајката таткото од двете страни..Е сега ние бидејки сме во заедница и од дома се дава ги дарував само моите..Секаде е различно како останало така се прави..Не дека е морално плус и на денешницава веке е претерано..На времетосе дарувало по една крпа и готово а сега многу повеке

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.