А зашто ги даруваш старосватицата и деверот на крштевка? Мислам, каква улога имаат тие на крстење на бебе?
Јас знам само кумовите се даруваат. Јас немав свадба и немав девер, и сеа? Ние веројатно мај некаде на именденот ќе правиме крштевка, ова е моја некоја идеја уште не сум прашала дома за мислење.
Samo kumovite se daruvaat , kakvi deveri starosvatovi. Jas ne ni zboram so starosvaticata poveke Kumot ni e razveden pa taka da samo na nego i na deteto negovo ke kupam nesto. A krstevka zdravje planirame na denot na rodendenot da pravime bidejki kumov ne zivee vo Mk, pa problem mu e da doaga poveke pati.
^ И во овој случај, се е ствар на договор. Колку сте блиски и имате можност за договор/разбирачка. Од времињата останало непишано правило дарување на кумовите... За мене,ова е, на ти го дај ми го. Читам злата,клими, таблети,пари... Тие за малото демек треба да го облечат од глава до пети... Ние ги однесовме во Ваикики,си одбраа нешто симболично. Во речиси иста вредност ми дадоа пари и му купив на малиот кошула и чевли. Му облеков фармерки што ги имавме дома,еднаш облечени. Генерално,фрлање пари.
ОК , симболично. Ама мене лично ми нема логика ниту тоа симболично. Дека не гледам никаква улога нивна во тоа чин. Тие се исто како и сите други гости кои би биле присутни. Дури јас добив сугестии од мој блиски дека неморам да ги дарувам ни кумовите. Мене искрено тоа ми е ту мач, сепак би ги дарувала кумовите, е нив симболично. Кумата ми се ижали дека купила лажно кожен новчаник, па планирам да и купам еден од Мона, а на маж и и на децата нешто симболично, колку да не е вез ич.
Ако правете крштевка се дарува. Тогаш и они ви носат поклон . А ако си кажете само ручек ке е тогаш не мора ама и тие не носат поклон инаку доколку правите кумовите е морално да се даруваат сепак кум е. А др повикани не е.
Да ќе правме крштевка. Ама мене самиот чин на на ти го дај ми го ми е смешен. Они на бебето поклон, јас на нив. Си реков ќе ги дарувам нешто симболично и нема да им ги подавам поклоните пред сите луѓе во кафана да биде видете ме дека давам на кумовите, и плус мојата кума има и премногу пари така да што и да и дадам она веќе го има, ништо нема да и биде неопходно. Среќа во неврзан муабет ми се пожали дека купила новчаник и се покажал дека не е кожен, па ете ми прилика да и земам нешто што и треба во моментот. На ќерка и ќе и земам филигран пеперутка и за маж и и син и нешто колку да не е без ич.
okolu 4000 i nesto zavisi kade. ama ima crkva koja krsteva besplatno vsusnost se vo nea e besplatno i vencavki i krstevki. A za krstevka davaat oi kebence za bebeto, svet krst, svekite se isto besplatni, davaat i detska biblija, crkvata e Sveti Troica vo Madzar Maalo, cisto informacija za onie koi ne sakaat ili ne se vo moznost da platat, jas od neodamna doznav za crkvava i zdravje boze tuka sakame da go krstime sinko.
А кумот и ние само плаќаме или? Инаку сега ми велат само тие шри се жители таму во св. Тројца можеле бесплатно
ne sum zapoznaena so plakanjeto bas, no mislam samo kumot plaka i nie. mislis na ziteli na madzar maalo sto se samo..mene mi kazaa moze bilo koj nema vrska mestoto na zivenje, zadolzitelno e samo zenata da nosi marama na glavata i dolg fustan-suknja, ako nema oni davaat tamu.
Не сум прашала во црквс, ама па 4000ден за крштевање, нели е премногу? мислам.....црква еејјј!!! ако имаат ценовник, ттеба и фискална да си стават!!!! срамота е ова што се прави значи.
Мене за свадба ми кажаа една цена за денот на свадбата друга си наплатија и нормално изреволтирани беа и побараа фискална и они на шала си го сватиа тоа се насмеаа. Вчера закажував крштевка во истата црква и викам колку ке чини и ми дава лист и ми вика се пишува внатре што да донесеш, и излагаме сопругот пак прашува за цена и истото го повторува по пат си одиме читам нема никаде цена што значи пак имаат нешто на ум. А сега што правеа крштевки снаа ми и јатрва ми им земаа 1500 на кумовите,2000 на родителите
4300 plati drugarka mi sega skoro a za vencavka pa nie 6000 plativme sramota sega citam i jas za crkvava sto e besplatno ke se rasprasam. Jas sekako ke si ostavam tamu pari na ikonite ama kolku sum vo moznost a ne da naplakaat nerealni sumi, ako nemoj nema pari sto da ne go krsteva li deteto
Nie pred edna nedela pravevme krstevka. Plativme 1800 den nie i 1500 denari kumot plus za mene 400 denari za golema molitva. Najmnogu pak sto me iznervira e koga pred 5-6 meseci bevme kumovi na bliznacinja prasavme prethodno eden od popovite dali se plaka duplo toj ni rece ne, se plaka kako za edno, a koga otidovme da gi krstime drug pop bese i ni naplati kako za dve.
Исто како и @Lolipop23 и ние плативме..Што е многу многу е..Ние за керка на кумовите телевизор им зедовме рекоа дека тој им се расипал нешто и им зедовме тие нас пари..Сега за синко планирам пари..Кај нас плус се даруваат мајката таткото од двете страни..Е сега ние бидејки сме во заедница и од дома се дава ги дарував само моите..Секаде е различно како останало така се прави..Не дека е морално плус и на денешницава веке е претерано..На времетосе дарувало по една крпа и готово а сега многу повеке