Jas taka sakav,a da ve prasam koj imal krstevanje na svoeto dete na godinka, posebno rucek davate vo kafana ili doma pa potoa go pravite rodendenot navecer ili se vo edno ,ako ima nekoj iskustvo neka pise podetalno, zosto kaj nas se daruva sekoj koj bil na krstevanjeto dali i dr.gosti od rodendenoot se daruvaat, sakam sega na godinka mojot bebs da go krstime iako ima vreme dobro e da se ima nekoja informacija kako odi toa.A sega sakam ili nesto zlatno za dar da im kupam na kumovte ili pari veke ne se zamaram da trcam po prodavnici.
Ne sme od isto mesto,ovde se daruvaat samo kumovite. Nie pravevme krstevka i rodenden na sinko(nekolku dena pred rodendenot bese krstevkata) vo kafana,imavme okolu 50dusi. Posle,na denot na rodendenot,si viknav samo majki so deca koi me kanat po rodendeni,imav torta visak,pa si go oznacivme i toj den. Igroteka iskreno iskluciv,dete od godna dena mi e premalo za slavenje co igroteka,ne znae ni koj za sto e dojden,torta duvanje,peenje.Za poklon,pari e najsigurna i najcista opcija. No,jas bi ti predlozila namesto zlato,mozes da odberes prekrasna ikona za vo soba(zavisi i lugeto kakvi se po karakter) od na pr.svetec za slava ako si imaat,nekoi unikatni kristalni casi,kompleti so vino,pa i bokal,ima mn pointeresni raboti od zlato,moe mislenje.
Prviot rodenden na sinko paga vo vtornik, zdravje boze sakame togas i krstevka da pravime. E sega nesto mi kazuvaat deka ne bilo ubavo kako da se krsteva vo vtornik, nedela se krstevalo samo sto ti znam..tocno e ova ili samo babini devetini se?
И мене истото ми го збореа отидов во црква и ми кажаа кој кога сака им кажувам на мојте и ми викаат нормално поп за пари да земе. Се знаело порано кога се крштева и си викам ок ѕогаш недела ке биде и закажавме сега за на 19.
Чак што више попот кој јас го прашував ми рече дека и во било кое доба од денот се крштева. Мене малку глупо ми беше као ноќе крштевка или поручек па почна да ми објаснува дека по канони они не смеат во никој случај да одбијат крштење кога и да се повикани. Вели затоа и има дежурен поп. Почна да ми објаснува точно зашто е тоа така, ама нема да ви прераскажувам зошто многу е језиво.
Мене ми беше кажано до 17ч. И знам дека тој поп што бил таа ден на гробишта дали за закоп или молитва не крштева и венчава. Каде е тоа што крштаваат и навечер? Мене би ми било језиво навечер дете да крстам
Епа и мене ми дојде мнопгу чудно, затоа и ми објаснуваше попот зошто е тоа така ми кажуваше дека се обврзани да крстат доколку се повикани во било кое време. Инаку попот што ми објаснуваше се наоѓа во Св. Илија во Аеродром.
Зошто форум е, па не е забранета дискусија нели, или е? Ете како што кажав јас не ми се прави ама може на некого му се прави па да си кажеме дека имаме некоја информација и да ја споделиме.
Јас на тв гледав дека позната личност од Србија детето го крштеваше навечер. И мене ми е језиво навечер. Јас знам дека до 12 часот се крштева и дека кога се пости исто не.
Alal da ti e kolku pokloni si spremila, da ne recam si se ispotrosila kolku za 5 deca da krstevaat. Vo sekoj slucaj ti si sakala taka. Brat mi bese kum na edno detence do sega, odnesovme pokloni i pokloni, nego so nisto ne go daruvaa. Posle starosvat bese isto, a poklon nikakov ne dobi, takvi bile adetite vo tie kraevi. Za nivnoto detence, kumovite donesoa pokloni garderoba za prvo oddelenie detence, tie za vo crkva bea za 18 mes iako maliot imase 6-7, pa smesno izgledase. Kumovite ne ni prasaa sto da kupat, nitu za brojce, nisto. Taka da sekoj kako si saka i sekako spored moznosti. Sto se kdnesuva do pokloni za kumovi, jas sum sekogas za zlato kupuvanje, ako nisto drugo ke im ostane a i ne gubi vrednost nikogas. Ma da ne sekogas kumovite se ljubiteli na zlato... Za moeto, neznam kako ke bide, koj ke go krsti, pa ke vidime za pokloni sto i kako. Krstevka i jas znam preku den se pravi do kaj 12-13h. Nedela e denot za krstevki, ma da sigurno ko sto kazaa drugite clenki moze i bilo koj drug den. Krstevanjeto sepak go sfakam na malku poinakov nacin, pa ne razmisluvam za kafana, rucek, pokloni itn i bi sakala maloto sto poskoro da bide krsteno, ne bi cekala do godinka. Cinot mi e mnogu vazen za detenceto, ostalo e se propratno. Moze i doma so kumovite so eden rucek da se pomine. Pak ke kazam koj kako si saka.
a vistina li deka samo vo nepar godini na deteto se krstelo a vo par ne ,ete i toa go slusnav , ne mi se pravi se vo eden den i krstevka i rodenden na sinceto mu se paga nedela pa edinstveno ako zakazam rodendenot od 12 ili 13casot pa zaedno ,onaka se vo trcenje ke bide se na moj grb ,za krstevkata na kerka mi se sto sama trcev spremav na denot na krstevkata do infzija dojdov i toa do pola ja primav samo da stignam da go vidam krstevanjeto , potoa pak na infuzija pa gosti pa u krevet bolna , za sinceto sakav porano ama mm ne e tuka isakav vo vera da si go stavam pobrzu i se nerviram mnogu mnogu sakam za veligden da go krstime ama ke vidime
Здравје крштевка планираме Мај, па почнав уште сега поклони и ситници секој месец полека да си купувам. Месецов ја решив кумата таа за нејзе сакаше блендер, а за детенцето таблет. Старосватицата сака е-рамка, ама тоа нареден месец. Е сега совет, за деверот тој е 17 години. Дали да му купам од овие актуелни Bowtie Republic - дрвени лептир машни или машка сребрена алка?
Дали за да се крсти бебе потребно е родителите да бидат венчани во црква и да се однесе венчаница или не мора?
Kako se zacitav senkil ke krstevam. Citam tuka pari, saati, blenderi, tableti...... Ni sum davala ni ke primam. Imam jas sama da si kupam , tugo nejkum. Zatoa vo mojte odnosi so ostanatite nema js dadov ova, a tie ne mi dadoa ili mi dadoa pomalku vredno..... Cisti racun, dolga ljubov.