Se mislam sto da pravam, kumovite ke gi daruaat no imaat kerka mazeno i nejze ke ja kanam dali treba da ja daruvam
Spored mene nema potreba. Jas gi daruvav decata na kumovite ama deka bea mali pa zatoa, a i pomalata vsusnost go krsti sinko, taa go drzese vo crkva. Gi vikav i starite kumovi no niv ne gi daruvav.
Зошто родителите на мајката на крштевката на бебчето носат јагне? Ме интересира конкретно за тој адет. Сите кажуваат но никој не знае зошто.
Каде тоа? Прв пат слушам за тој обичај. Сум била на повеќе крштевки, го крстивме и ние синчето, никаде немаше јагне.
Prv pat slusam za adet so jagne nie lani pravevme krstevka, eden kup luge, od pusti merak i kafana i podaroci i site saltanati gi napravivme, i ama za nisto ne mi e krivo. Nikoj nisto ne me sovetuvase, osven od popot vo crkva od nikoj drug ne barav informacii za toa sto i kako treba za krstevka
Ако може совет од вас... Треба да крштевам бебе (ама баш бебе, 2 недели старо), значи ќе биде само во црква. Што ми треба за во црква, станува збор за девојче. И каде во скопје има убави а не многу скапи алиштенца за бебе девјоче (се прашувам што алиштенца да му земам за толку мало бебче)
Јас крштевав бебе од неполни 40 дена По продавниците имаш комплети за бебиња, со се внатре, од бодиња,до компетчињам лигавче ,капче ,ракавици за рачињата,тоа ти е најубаво да земеш.и да не му ја мислиш што како исто ти треба и бањарка
За во црква да купиш бањарче, и комплет за облакување. Во Ваикики имаш пристојни цени на турски шпилхозни. Чорапчиња, боди, капче... Купи една колекција Бекутан или Корин Д Фарм, зависи која цена ти одговара (купка, масло, пудер, крем..) Една играчка и толку
Kај нас кумот го облекува комплет детето што го крштева од глава до пети. Кај нас кумот носеше буквално се боди, блузка, пижами, панталони, пелена, патики и бундичка беше зима, имаше и ќебенце, бањарка обавезно и плус поклон. Може и некој едноделен комплет ќе ти биде полесно. Сега тоа секој си знае колку и што да даде. А за облека треба комплет да го облечеш.
Кај нас ова ќе биде само крштевање во црква, бидејќи си сакаат детето да им е крстено од мало, а доолнително ќе си прават крштевка во ресторан. Затоа прашувам дали само бањарка и облека да земам за облакање или треба и плус поклон нешто?! Па за таа возраст само шпикозни или може и нешто друго да носи,...немам дете и затоа незнам бебче на таа возраст што носи .
Тогаш во ред е купи си само облека. Може било што не мора шпикозни, може хеланчиња со некоја блуска, ќе разгледаш и во продавница ќе ти дадат идеја.
девојки што мислите дали е доволно за крштевка кај пријатели ( не сме ептен мн блиски) дали е доволно да купиме фустанче убаво до кај 1000 ден и плус играче или мече, ќе присуствуваме двајцата со вереникот или само јас.
предлог подароци за кумовите имаме и мало кумче 3 ипол год. И што треба да однесам јас во црква знам дека сиг имате пишано ама немам време да барам
На крштевка сме наредната недела незнам шо да му купам на бебенцево машко е си велам да му ставиме во плико 2000 денари и блиски сме и не сме златна средина и наместо мече да му купам си викам колекција бекутан и да ја спакувам со благо не е страмота?