Каде во Библијата стои тој податок дека дента на крштевката не се бања бебе ? Или каде во Библијата е наведено дали или кога се бања бебе пред или после крштевка? Дај најдете online Библиски податок да не побиете нас кој никад адети не сме терале. Тоа е измислено од старите. Што би рекла јас : им било досадно немале шо да праат па си кажувале адете, од генерација на генерација се додавало по нешто. Да не го спомнувам адетот кој тука го прочитав со несечење ноктиња на бебе до 6мес па и до 1г. Или она дека ѓаволски се бебиња со влакна ( али ај има сеуште неедуцирани ) па ги бричат во некој од селата ( за ова имаше лани во Женски домаќински муабети дебата) итн да не набројувам вчудовидувачки адети Значи бебе си се бања кога се сака. Значи и од црква да се вратите си го бањаш ако сакаш. Имам двајца другари попови од кој едниот ми го крстеше синко. Уште во црква кога се дрзна вујна му на сопругот мој да ми каже дека, алиштата со кој е облечен од кумот не се соблакале до утре дента.... сме се смееле на глас некулкуте што чувме па и попот. Значи страшно е што све не ќе се измисли. Си го бањам секоја вечер, дента беше крштевката и само што дојдовме дома ( дома правевме прослава ) одма го пресоблеков, седевме што седевме и вечерта си го избањав. 37г имам и ниеден адет не ни е правен ни на мене ни на сестрами и .... живи и здрави сме и ептен убави и згодни Нит терав со синко 40дена дома,па не искачање, па не пружање итн што слушав зборења па и читав. Уживајте во животот со своите дечиња и не слушајте многу "селски" адети. Прајте како вие мислите, а не како околината ви налага. Среќно крштевање на вашите дечиња и со Божји благослов да се во христијанската вера, здрави, живи и Благословени.
На нас попот ни кажа дена таа ден си е капен да не го капеме пак. А за алишта од кумот дека требало да преспие во нив а после ако си сакаш совлечи си го во твои. П.с еве нашиот кум инсистираше да дојдеме дома на врата да ми го предаде синко а иако славевме во кафана. Не се противев на неговата одлука од црква дојдовне дома а од тука веднаш отидовме во кафана. Јас тој ден не го капев од тоа што бев уморна не од тоа што така ми кажал попоѕ.
Дали може да ми кажете кога се кани кум за крштевка дали се носи нешто и дали вие како родители треба нешто да му вратите назад?
Ние ја крстевме Дамјана во неделата ама кумот си го викнавме по телефон никакви други церемонии а од црква на врата кога ми ја даде кумата и дадов пешкир да не било земањето на бебе со празни раце. После си ги дадов и поклоните па отидовме во кафана.
За кумот зедов комплет паричник и каиш, за кумата кутии за накит мислам 5 во 1 дека беа, и заеднички зиден часовник за двајцата.
За кумот земав копчиња за кошула и кравата, кумата марама и порачав брош да и изработат, на ќерката и снаата викторија'с сикрет палета од парфеми и синот марама и трегери.плус бајадера и вино некое поскапо мм одбра тоа.
Ova nekoj trend e da se kupuva za kumovi nesto ili jas sum mnogu zaostanata? Od krstevkive celi savadbi napraivte. A ova so bananjevo pred i potoa seriozni li ste Eve citam i precituvam... Mladi majki vakvi ulavosti da pisuvaat ne mi e jasno eve stvarno! Neznam koj vi kazuva vakvi nebulozi amo koj i da e zar si ostanuvate na kazanoto??? Zar bebe/dete ako se pokaka nema da go izmiete pred ili posle krstevka Eve moja bebuska nekogas se pravi kaki lom do usi sto bi se reklo moram cela da ja istusiram. Dajte zeni ne lupetajte svasta ne e valjda deka poveruvate deka vo biblijata ova go pisuva?!
@Selest не е нов тренд дарувањето кумови и мајка ми ги дарувала кумовите кога ме крстиле. Традиција е. Кај нас се даруваат сите присутни, чисто нешто колку да се обележи. Пример на родителите мои и на мм по некоја крпа или мајца така бил адетот, така и јас направив, сега и за тоа ли да му ја мислам, го испочитував адетот. Сега малку се претеруваат работите, се следат трендови па ова, па она и се крева повеќе врева.
На кумот му купивме часовник B-watch, а на кумата сваровски ланче. Плус бајадера со вино. И на старите кумови ташна и кошула. Деца немаат.