Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. manako1

manako1 Форумски идол

Утре ке ги каниме па ке ти пишам.

fana likes this.
  2. Верче4

Верче4 Популарен член

Треба да ви вратат мал дел од погачата.

manako1 and fana like this.
  3. manako1

manako1 Форумски идол

Od pogacata ne ni vratija,mu dadoa pari,jajce i go pogalija so brasno.

4. darling69

darling69 Истакнат член

Zenski me interesira dali starosvaticata ima uloga na krstevkata i koja i e? Tnx

5. TheSecret

TheSecret Популарен член

nema nikakva uloga, samo obicen gostin ako ja pokanat. Kumovite se najvazni

joy1 likes this.
  6. julia87

julia87 Истакнат член

jas sum starosvatica kaj edna drugarka,sega ke pravat krstevka za maloto.Kazete idei za poklon ,a da ne bide pari,zosto za sve dr pari sum nosela

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Зависи колкаво е малото. Мој совет како мајка ти е.....нај фер е да ја прашаш другаркати од што има потреба т.е. што и треба. Најубаво ти е така. Скафандер квалитетен, постелнина, има нокшири 3 во 1но, дубак или џампер, кенгур, хранилка итн. Еве ти најпотрени работи за дете кој се па договарајте се чим сте блиски.

julia87 likes this.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Мајки ми треба совет или идеја некоја, кумови сме и не знам што да купиме за малото мора ли злато да се земе? За машко бебе е од 4 месеци да е девојче ќе земев некој обетчиња вака нз не сме баш при пари не фатија неспремни што да купиме некој идеји и што носи кумот во црква?

9. Arendelle

Arendelle Популарен член

За во црква адет е кумот да го облече детето вообичаено комлетно (боди, пижами, чорапчиња, некое комлетче или шпикозни и обувки). Кај нас е таков адетот плус треба и бањарка, моето беше во зима крстено па кумот беше купил и ќебенце.
    За поклон плус не мора да е златно, може и пари или нешто друго да му купиш е сега ти најдобро си знаеш колку можеш да одвоиш, има преубави работи по дуќаните.

10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Добро што не мора злато сите што ги прашав ми викаа кумот мора злато да носи, а златото не е баш ефтино... Ептен не фатија во тесно иначе ќе беше друго.

11. Arendelle

Arendelle Популарен член

@VDT2906 прв пат слушам дека мора кумот злато да носи, што можеш да си дозволиш тоа купи. Не сум добила злато ниту за двете деца а ниту па знам по роднини и пријатели злато да се давало. Тоа си е на кумот што сака ќе дари важно редот да се испочитува и детето да биде крстено.

VDT2906 likes this.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Не знам каде живееш зашто секаде има разни адети, ама овде кумот не мора да купува злато. Јас мислам дека е најдобро за подарок да се договореш со кумашинците. Нашите кумови кога ја крстија ќерка ми нѐ прашаа што сакаме да ни купат и јас им кажав. Мислам дека со договор сѐ се решава.

VDT2906 likes this.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Летово го крштевавме синко. Со кумовите се договоривме само да му купат комплетче ( алишта ) за во црква во кој ќе го облечеме. Бањарка и остало несакав зашто имав и немаше потреба да купуваат. Купија комплетче, свеќите, торта и пари му ставија во плико по нивна желба иако бевме против. Сепак е ствар на договор и најубаво да седнете да се договорите. Нема потреба од злато доколку они не сакаат или вие не сте во можност. Нас најбитно ни беше и чест накдобриот другар да ни е кум на синко.

VDT2906 likes this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Кај нас го облекоа бебе целосно (пелена боди чорапи панталони кошулка мантилче патики) пешкир за во црква благо и златно крвче. Јас ги дарував со кумата-филигрански прстен и алка а кумот со комплет за на одело.

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се е ствар на договор. Ке седнете и ке се договорите, според вашите и нивните можности. Ништо не мора, ај сега за едно злато вие чудете се како месецот да го поминете.
    Ние на кумот му рековме само да дојде. Од друг град е, па сметам дека и доагањето е трошок. Дури и сама облека за од црква сакав да купив. Човекот дојде, донесе облека, бањарка и плати во црква. Што е повеке од доволни. Јас ги дарував со парфеми.

VDT2906 likes this.
  16. ana-banana

ana-banana Популарен член

Имам слушнато дека молитвата на 40 што се пее, не ја пеат на бебе кое не е крстено во црква. Значи ли тоа дека крштевката треба да биде пред да наполни бебе 40 дена ако знае некоја од вас.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Ne e tocno

ana-banana likes this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Двете бебиња ги носев во црква на 40, и попот пееше молитва. А и двете ги крстевме на роденденот. Уствари не ни праша попот дал се крстени.

joy1 and ana-banana like this.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Синко не беше крстен. Во црква влеговме. Молитвата попот кажа дека е за мајката, а не за детето. Само во молитвата не го кажува по име туку ова бебе.

20. Annath

Annath Форумски идол

Молитвата е за мајката, не за бебето. Никој не прави проблем, ама обично молитвата и не се одвива внатре во црквата туку во ходник (ако го има) или во помошни простории. Но мислам дека во повеќето цркви не прават никаков проблем ако бебето не е крстено. Моиве и двајцата се крстени на година.

ana-banana likes this.