Za molitvata sin mi ne bese krsten I popot peese vo hodnikot,imeto mu go spomnuvase.Posle samo jas I popot vlegovme vo crkva da se poklonime pred Bogorodica a bebeto ne.
Ние сега им купивме рачни часовници, а за првото постелнина и бањарки комплет од Тач. Може да си се договорите што да им купите ако им треба нешто.
Ние ја закажавме крштевката на крајот на април ќе биде кумот не е женет поклон во плик ќе биде а за родителите ќе им купам по една блуза крпа и нешто друго зошто ќе биде крштевката и венчавка ќе имаме околу 200 гости што сум против ама тоа е
Драги феминки, кумата на првото дете ни откажа кумство за второво, а планираме сега да го крстиме.Може ли родител на пр. јас да бидам кума на своето дете и така јас си го ставив името?поздрав
Кумот е духовен родител, значи ниту ти ниту сопругот според црква и христијанството неможе да бидете кумови на сопственото дете. Може да биде близок од фамилија сестра/брат, братучед/ка, чичко/тетка итн. Но, самите родители неможе да бидат кумови на сопственото дете. Ова ти го кажувам зашто го знам, другари ни се попови од кој едниот ни го крштеваше детето. Ние имавме блиски другари кумови за свадба, а сега за крштевката на малиот ни беа други блиски другари кумови.Така бевме договорени уште пред многу години
Дајте ми идеја што да купам на кумата што ќе ни ја крсти малата, девојчето е студентка и јас немам никаква идеја, пари некако не сакам бидејќи сакам нешто што ќе и остане. За мајка и татко и купив парфеми, дали и за нив да доземам нешто? Дајте совет. Во црква колку наплаќаат и кој плаќа ние или кумовите?
Во црква трошоците се 2500 со 1500 (не ме фаќај за збор, знам дека се ОКОЛУ 4000 вкупно) ама ние го плативме и нашето и на кумовите, некако глупаво ми беше да оставам тие да плаќаат. Иначе во врска со поклоните, можеш и саат да купиш. Зависи колку финансии имаш одвоено...има саати и од 4000 денари има од 40 000 денари, ама имаш и убави комплети во Дуки Дасо -часовник и новчаник за 1000-1500 денари (па и поскапи)
Ajde sea i mene pomagajte mi... Sto da kupam za kumovitevo brak se Saati imaat, postelnini isto, banjarki imaat drugo neso... Na kumava sakav tasna nekoja ali poubava normalno... Ali kumov tesko mi e da pogodam... Fala
Твојот избор не значи дека ќе им се допадне...сепак,вкусови се во прашање. Ако сте блиски,најубаво прашај ги директно. Во спротивно,џабе фрлени пари. Ти ќе купиш со мерак,а ним ќе им стојат во шкаф.