Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Е добро де, попови венчаваат бремени невести, а не смее, па затоа и не се некој релевантен фактор.

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    А кој е релевантен?

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Абе ајде не се замарајте, СЕ може за пари, нема тука некој ред посебно не во Скопје.

На TutiFuti, *Ench@nted* и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.386
    Допаѓања:
    183.412
    Изгледа свекрвите :D

На CurlyBlossomGirl, fana и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    38.441
    Да. Уште си земаат за право да бидат главни и со тоа ја ставаат во сенка мајката на детето и нејзината мајка. Во мојот случај среќа што свекрвата нема сваќа, инаку тешко неа ќе беше.

Цениве за крштевка им се претеризам. Да не може човек дете да си крсти. Кој колку може, толку нека остави.

На CurlyBlossomGirl, Sesil и NarCis@ им се допаѓа ова.
  6. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мајки сакав да прашам ,за еден месец ќе крштеваме кај што сме кумови кои се моите обврски што се треба да купам ? Знам дека треба две свеќи ,бањарка ,облека за детето и поклон нормално .Има ли нешто друго како на пример треба ли торта да купам ?

7. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @elcezelce вообичаено кумот носи торта, барем во нашиот крај. За двете деца кај мене имаше торта од страна на кумовите.

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Ve molam pisete sto se podaruva na kumovite i bliskite rodnini za krstevka. Dajte vasi idei. Kako vie pravevte?

9. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @Beautymom на кумовите дадов пари да си купат што и нив одговара, на другите блиски мајка, свекрва давав бањарка адет кај нас е секој да се дарува по нешто.

10. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Нема врска за одењето на крштевка тоа останало од тоа што порано ги крштевале до 6 недели бебињата и мајката дека леунка не одела вцрква пошто еве да знаете не се оди вцрква до голема молитва мајката и затоа не оделе вцрква само што нашите свекрви мајки и баби очигледно не биле доволно информирани за тоа одењето во црква зошто оти му објаснувале ете така нечини хехе и затоа сега пренесуваат погрешно.. Јас искрено ќе одам на крштевка па кој колку сака нека ми вели дека не треба не чини до 6 недели да логично е да не влезиш за крштевка вцрква ама за понатаму логика ми нема еднаш правам крштевка за детето и ќе си присуствувам мајками беше за моите сестри.. Нема врска шо си без родител да си одиш ич да не се замараш не постои таков адет.. јас верувам во нешто што вистина ете адет да го нарпавиш ама апла го напраја оваа свекрвиве и бабиве за се адети измислуваат и ко шо му чини нив ко шо му одговара... Мајками па ич не верува во тоа адетите вика Господ ако не клај рака не адет шо сакаш напрај нека да биди ко шо треба и во право е... Само Господ златен тој нека клава рака сегде па и кај нас...

Ама пак можиш да го направиш тој адет да ти го предаат детето на врата ќе влезиш пред нив.. И јас мислам како тебе дека секоја мајка треба да биде на крштевката на своето дете ни за жива глава не би го пропуштила тој чин

И да плати нема право да кажува така дали ќе одиш или не.. ти објаснав зошто порано не оделе мајките на крштевка само од таа причина не оделе.. и мене ми кажа дека не била на крштевка ама на 5 недели ги крштевала двете а мајками беше за сестрите мои

да торта и доволно ќе си го облечиш бебето свеќи алишта поклон тоа..прашај да не случајно треба да носиш и сапунче оти кај нас вцрква мислам дека и сапунче се носи ( незнам дали се користи сапунот ама знам дека се носи)

Последна измена од модератор: 13 април 2018
    На SummerGirl, orhideea и elcezelce им се допаѓа ова.
  11. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Ja vo nedela pravam krstevka. Od adeti znam deka na sekoj se podaruva po nesto. Taka da ke vidam. Moze prekrivki, banjarki, kosula, peskiri.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.356
    таман раб ако на секој даваш подарок а може да имаш и до 40 гости на пример.Се даруваат само кумовите и толку.

На ❤️Sneze❤️, Lolipop23, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Знам дека се подарува секому ама денешново време е такво што неможиш за сите да спремаш освен ако само најблиските ти се поканети родителите и кумовите така да ама сепак ти си знаеш

14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.795
    Абе како да не, на сите ќе давам. Зошто???? Не ми е јасно. Се знае на крштевка ко е главен. Кумот!!!! Точка. Тој со самиот чин ќе му биде втор (трет ) родител на детето. Баби и дедовци немаат тука никаква улога, иако се први да се перчат.
    Ние во јуни ќе правиме. И искрено уште сега знам дека онаа ќе се пика..ама јас кумата ќе си ја подберам, ќе и кажам дека таа е главна тој ден.
    Него ај да не разврзувам многу. Дарови за кумови??? Пари не, бањарки чуда не...
    Ај за кумата можам некоја алка, ланче, сваровски не сваровски до кај 1500 ќе најдам, за деца нешто ранче, комплетче играчака пак до кај 1500 ќе фати, ама за кум??? Офф врска си неам. Саати им дадов за свадба.

На Coco31, SummerGirl и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Da ti kazam pravo ja samo kumovi bi daruvala. Troskovi se. Maz mi se zapnal site po nesto da gi daruva. Taka bilo adetot. Site se trosele.

16. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    вие најмногу се трошите ако е за тоа.. јас нема да ги дарувам другите гости дури ни свекрвами ни мајками нема само кумовите така си се договоривме со мм

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Inlovewithm

Inlovewithm Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2018
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    233
    Nie koga bevme kumovi roditelite na bebeto si kupija se sto im treba nie ne kupivme nisto za vozvrat na toa najbliskite sto gi pokanija na rucek vo restorant nie kako kumovi ja plativme smetkata i taman bese rabotata :)

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    ^ Работава танте за кукурику! :)
    Јас кога би била кума, би сакала да купам за бебе, да платам во црква итн. Ама да плаќам кафана ?! Ноу веј. Можеби во пари исто излегува, ама битен е моментот. Утре ќе ги частам кафана ако сакам, шузнам....

На ❤️Sneze❤️, Lolipop23, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ние во јуни ќе правиме кршевка. На кумовите кога ќе ги каниме ќе им дадам еден фамилијарен поклон. Подобро така нешто што ќе им користи отколку на сите посебно да купувам. Може само на малото девојче на кумовите да и купам нешто посебно. Дете е тоа се радува и на ситница.

На Snow white му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.795
    Па нек не доаѓаат ако се трошеле...бог да чува, и за свадба се трошат поклони носат зар и тогаш по таа логика треба да се даруваат. Маж ти ќе те дарува тебе? Пошо си мајка и си го раѓала тоа дете???
    Не ме сфаќај погрешно, ама нема логика размислувањето. Ако праиш и роденден и крштевка со 100 луѓе сите ќе ги дарува???

На SummerGirl, Beautymom и joy1 им се допаѓа ова.