адетите не се закон,туку сами си ги наметнувате па после се шират од колено на колено и така до недоглед.Јас пари им дадов.Од проста причина што не сум ептен блиска со нив за да знам што сакаат а што не,од друга страна се мн добро ситуирани така да постелнини,часовници мислам само вишак ќе им беа.Не им ги дадов парите во плик туку во украсна кутија беа ставени.Они и купија златно ланче на малата и облека за в црква секако.
Баш така. И еднаш свекрва ми почна да ми кажува закони кој да се дарува. И јас и реков: ако сакаш сите да се даруваат купи ти и дарувај. Па така де, ме изнервира.
Јас на кумата и зедов вчера новчаник и несесер од мона а на кумот каиш и новчаник исто од мона. на децата им купив по едно фустанче и хеланчиња со маичка. Се мислев за пари ама реално незнам по колку да поделам. Вака мислам ок е . Не сме нешто блиски . Золва ми даруваше се по ред сите присутни со пижами. Глупости . Јас тоа не го правам. Другарите на кои што сме им старосвати не даруваа со микробранова Немаше потреба ама така одлучиле едит @Цвет88 можеш постелнина на тач. Заеднички. И јас се мислам уште за ова , во мона враќаат за месец дена па се мислам дали ташна да искористам а на нив постелнина да земам
Ние на кумот му купивме торба од Мона (што собира таблет или мал лаптоп) зашто знаевме дека му треба. На кумата накит од Swarowski. Никој друг ништо не доби, освен теглички со бонбончиња за децата што беа дојдени (од старосвати, братучеди) што воедно служеа и за декорација на маста каде што седевме.
Ние крштевка ќе правиме во сред лето, најверојатно на денот кога ми е роденден, 2 во 1 Најблиските само ќе бидат, ама и така се собираме доста. Најверојатно дома ќе биде, ќе викнам кетеринг, келнер, золва ќе ми украси, торта од Аромати. Црквата каде што сакам да се крштева бебе ми е на 2минути, имам и на 2мин Ресторанче, ама си ги знам гостите, па пак сите дома ќе ми дојдат а да се мкнам подалеку и тоа не сакам. Плус и поубаво ќе ми е за бебе, нека е живо и здраво ама терсене е, до тогаш не ќе да се промени нешто многу околу тоа На денот никого, ништо нема да дарувам! А инаку ќе купам само на кумовите, ќе го дадам непосредно пред. И тоа на малото кумче кое ќе го крсти бебе најверојатно златник ќе му зедам, сакам повеќе, не би бовчи, а на мало детенце избор и немам, вака златниче не губи во вредност па ако сакаат нека идат и нека го уновчат, пари во плико не сакам. Плус ќе му зедам некоја играчка, ако е во сегашниот филм полициска кола ќе барам на родителите најверојатно постелнина од Тач, на сестричката ташна/ранче. Верувам дека они ќе го облечат, како им е мерак така нека го дотераат. Во црква ние се ќе подмириме
Ооооо за 'жто не е проблем што и да бирам ако има жолтко тоа е Да де од Кукла јорган да го протнеме во постелнината
Cvet 88 se soglasuvam ama taka e adetot. Okolu 15 dusi ke dojdat pa na site po nesto sitno kupivme. Mazot mi me daruva skap parfem.
Адети,адети... Тие пари на штедна ќе му ги ставам . Сепак нели вие си одлучувате. Само не ми е јасно -зошто? Како почит што дошле или ?
^^ и јас знам за ова дека се дарува секој кој е на крштевката, односно додека се крсти бебето, откако ќе завршат церемониите, вади мајката и дарува. Ама за ова знам да се правело порано, порано сега не сум чула да го почитува некој. Исто како што не сум чула мајката дома да седи дури бебето се крштева, а порано пример седела.. Туку мајка и нејзините адети Требало погача да има на маса а јас знам и за адетот каде со таа погача се иде од човек на човек и се дава од неа, па он да остави некој динар треба И викам немој да ме дриблаш пари да збирам жити се, не бе не ми вика погача само да има, ионака ќе треба нешто лебасто па ќе замесела една погача да имало во чест на бебе, ајде ОК викам чим така ќе ја наредиме на сред маса чим така треба
Еве јас прв пат слушам за таков адет, дека сите се дарувале, а мајка ми во црква работеше. Во друштво, роднини итн, на сите крштевки што сум била никој не ме дарувал, ниту пак ги дарувале сите. Народот измислил за да ќари...може било пред 100 години. И у србија сум била на крштевка и не ме дарувале...
A jas ednas bev na golema krstevka so 100tina luge i vo kafanata idea po masi na site ni davaa peskiri i se cudev sto e rabotata hhh
Bez da me osuduvate vaka ili onaka dali e grev da se otkaze kumstvo. Kumovi sme na dve mesta i toa ne e nekoj problem eve Sega na ednoto pak ke krshtevame mnogu sme bliski I se druzime. So drugi ve ne sme se videle od pamtivek eve i sega za rodendenot na sinko iks pricini ne doagaat na nivnoto prvo sekogas sme na odmor i taka nitu oni nitu nie. Megutoa ete trudna e so vtoro i zdravje ako ne sega do godina ke krshtevame neka se rodi zdravo zivo neli pred se. No nekako ne se osekam deka treba. Nesakam da sum kuma samo na krshtevka i detevo da ne me znae. Bar jas ako ne stojam dobro so mojte Kumovi nema potreba da mi krshtevaat nitu bi gi barala. Zatoa sakam da prasham dali e grev da dobijam da krshtevame ili bez razlika kakvi se odnosite mora da se zavrshi obvrskata.
Имаме и ние кумство одкажано па фала му на Бога имам уште две дечиња и овие две имаат друг кум . Според мене во ред е да се почитува кум , ама што ако кумот е тој што не ги почитува кумашините?Така да изборот си е ваш само нека се живи и здрави дечињата сите па покрај нив и ние
Ако веќе збориме за гревови, за мене е грев да бидам кума некаде, а не сакам. Ваш е изборот, ако вие не сакате, мислам дека не треба да имате грижа на совест.