Немам слика од нас неможев моб да извадам ама еве од поклоните па замислине нас со бебе в раце, торбица за бебе и со сите поклони.
Jas vo crkva posle krstevkata im dadov dur mu pravea fotosesija na mali vo dvorot. Dodusa plikovi bea pa ne bese nesto kojznae sto. Nekako najprakticno mi bese zosto se epten bogati i imaat se pa neznaev sto da im zemam. Im dadovme vauceri od komercijalna za vo citi moll kaj sakaat da gi potrosat na dvajcata pa i na starosvatot. Epten prakticna ideja za podarok nekako mi e i za rodendeni i za svadbi.
Зависи од буџетот, а и преференции на луѓето. Часовници, накит, новчаници... Ние си прашавме да не им треба нешто и за децата купивме патики, за кумата филигран, а за кумот мм бираше некоја машинка.
Ич не е безвеза баш и јас се прашував истото за на свадбата кога ме даруваа тие кај мајками тогаш му ги дадов и поклоните ама за крштевката и јас се прашувам како Ова вие им го дадовте нив? Ако не е тајна што му дадовте и дали мора и вино и погача оти ич немам идеа што да му дадаме
Треба да купат облека за детето. А како поклон, зависи од можностите нивни. Децава мои добија точачиња.
Пак мислам дека е договор. Јас не сакав да ги оптеретувам и само свеќи, бањарче и платија во црква. Гардероба сама си купив. Инаку обично по некој адет кумот и го облака бебебто.
Еј сега ТРЕБА да купи Јас сметам дека не, барем нашиве, изразија желба да го облечат и тоа мислам е доволно, толку ,,голем,, поклон доби на повојница од нив што сега глупо би ми било да добие нешто пак ,,големо,, Башка знаат од каде пазариме облека па и таа нема да е нешто ,,џабе,, Црква ние ќе си платиме, свеќи јас ќе им правам
И јас демек да не ги ставам сите во трошок секогаш пазам, ама гледам сите тоа здраво за готово си го земаат.
Многу ми е глупо ова! Кум е па требал да купи Нашиве кумови не, не сме ни дискутирале за моментов, но познавајќи ги ако наумиле и да речам не, ќе донесат.
Во врска со кумувањето има многу поглупи работи шо треба да се направат па ги прајме. Глупо е шо ние треба да му купиме некој поклон безвеза пр новчаници чанти или сликаа за на ѕид и трошок ни е ама тоа е тоа. Глупо е и мене ми е али јбг тоа е
Кумот како духовен родител и битна личност во христијанскиот живот на детето би било убаво да му подари златно крстче, икона за домот или нешто во тој дух. Телевизори, скапи накити, големи суми пари и не знам што се чисто трескање од земја, изложување на непотребни трошоци и нати го- дајми го меѓу кумовите и кумашините. Со тие непотребни формалност и огромни прослави се губи суштината на чинот. Ама нели, секој си прави како сака
Па не купувај безвеза поклон, прашај што сака. Или не мора да кошта кој знае колку, дај нешто симболично. Колку ќе дозволиш толку и ,,адети,, ќе си наметнеш. Нека купи кумот, ако сака и смета, било што, ама дека треба и се очекува, па не знам што треба да биде.. Пиша Авери што како..
Нашите кумови свеки и свекорот ги канеа. Во исти град се па си завршија работа (не знам што носела иако спомна леб/погача). На крштевката кумата го облече цел, имаше дури и пелени купено. Во ресторанот кога стигнавме си честитавме и они ми го дадоа поклонот за бебе, а јас им дадов на нив. Така спонтано уз честитање беше. Не знам иначе кога би им ги дала а не беше работата за пред народ (плус ептен најблиските бевме). Иначе му имаа купено постелина, јорган, ќебе, неколку комплети алишта и златно ланче. Му оставија и пари само не знам дали дека првпат го гледаа или како адет за крштевката. (Мајка ми ми кажа дека имало порано адет кога кумот прв оставал пари па по него сите и детето шетало како штафетка од човек на човек ). И да, дискретно сум ги дала подароците, баш свеки се пожали дека она не видела кога сум ги дала и што имало . Да редактирам, црква таму таткото си плаќа (и за свадба сами плативме), а свеки имаше донесено јаре (најверојатно) ставено пред кумот. Како прасе на свадба
Аааа така не играме. Јас да купам нешто симболично и што им треба, а тие само со комплетчето да дојдат? Тие да не се трошат а јас да се трошам? Нека донесат и тие нешто симболично или нека ме прашаат што му треба на бебе. Не реков јас дека треба детска соба да му купат дека кумови ама па поклон треба да купат и не алишта туку нешто што ќе остане спомен. И јас се согласувам со Авери.
Izvini vaka a sto vi nosea na povojnica ... opsto i kum i ostanati jas kolku sto znam treba obleka ili nesto pak sto e za bebus ... nas kumovite ni dadoa pari pri sto se iznenadiv negativno i toa ne nekoj golemi pari