Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Taka e po mene najubavo e zlato da donesat za bebe

2. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Во нашиов крај да речам кумот се кани со вино и со некој подарок за крштевка, свадба...
    А кон он крштева, го облекува детето и му дава + подарок.. Си плаќа и во црква и тој и таткото.. :)
    Ние сме на 3места кумови покрај облеката му купувам нешто плус.. Ако има се за бебето, од страна играчки, хранилки и ред др работи. Купивам злато и најчиста работа :)

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  3. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Нашите ме изненадија. За свадба се трескав за бовчите, што се не купив (плус свеки им дала по уште нешто зашто кај нив адетот бил после свадба да се дава а јас сум ги дала кај мене) а они дојдоа со поклон од 50евра, кој беше неискористен. Затоа за крштевка од нас си добија симболични поклони ама па ете они претпоставувам засрамени од претходно сега го направија редот што се вика.

На mal.ecka и TutiFuti им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Нашите кумови за крштенка и повојница купија релаксатор на малата. Ние пари им дадовме

На Belabelinakinder, fana и Bebulleee им се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    40.492
    А зошто гледаш и мериш на кантар. Ако ти сметаш дека треба да купиш скап/симболичен поклон нема потреба да се мери што ќе донесат тие.
    Да кумовите му купија симболичен подарок затоа што јас инсистирав да не се трошат. И црква сакав да платам, ама не дозволија. Јас им купив зошто ми беше мерак. И воопшто не ми е криво.

За повојница дадоа пари, затоа што инсистиравме затоа што во моментот ни беа најпотребни за операцијата и верувам дека дадоа повеќе од што им беше планирано. Сакаа уште, заштедата да ја дададт, ама неможев да дозволам.
    Ама човек кој не се нашол во тесно не знае колку секој денар е потребен во такви ситуации, па се распрдуваме (извинете на израз) за да испочитуваме некој непишан адет, кој во суштина нема врска со верата и самиот ритуал на крштевање.
    На крајот на краиштата не сум бирала кумови по имотна состојба, туку да се почитуваме.

Да адетот вика кумовите да го облечат и даруваат детето, да купат па и накитат свеќи, да платат во црва, домаќините да ги даруваат кумовите, ама не гледам зошто ова да не биде секој според можностите и договор.

На Paka, dunika, Sanja1105 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.679
    Аман, зарем ќе гледам колку дал кумот, па и јас толку да дадам? Глупости. Кој колку има можност ќе купи. Јас ги дарував убаво според мене и тоа е затоа што ми беше така мерак, а не да гледам дали он дал повеќе, па и јас морам.

На joy1, mariz, Paka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.608
    Така де договор. Не купуваат не купувам. Simple as that:)

На Belabelinakinder, Meckicja, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.148
    Допаѓања:
    124.519
    Стварное глупо што постојат адети и црква да платат. А што ако немаат? Па и облека и свеќи. Ние си плативме црква иако кумовите инсистираа. Свеќи исто алишта купив не сметав дека они треба и им е обврска ама ете купиле и сакаа да го облечат.
    А ако веќе купиле алишта за да го облечат нели се смета и тоа за подарок? Па кошта да го облечеш од глава до пети.

На Meckicja, TutiFuti, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Pa tebe ako ne ti se trosi za nastan za tvoe dete, na drug pa uste pomalce. Kumovite vo sekoj slucaj poveke se trosat otkolku mladencite, koga ke se pocne od pokloni za verdbi,svadbi,mladenci , povojnici, krstevki, rodendeni I tn, pa I eden kup adeti kade sto kumot treba da plati nesto ili da pusti para, taka da treba malku da si stavite prst na glava I da bidete poskromni vo baranjata I ocekuvanjata za poklon

На eli25, Meckicja, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Кумовите имаат стварно големи трошоци почнувајќи од венчавката, па крштевки, родендени итн итн. Ние не можевме кум да најдеме кога се зедовме баш од таа причина и неколку другари и другарки не одбија со тој изговор, иако напоменавме дека не сакаме да се трошат, плаќаат и да купуваат големи подароци. Ретко кој денес се нафаќа да биде кум.

На Olgica.bu, eli25, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.608
    (facepalm) A кај прочита дека не сакам да дадам за настанот? Настанот организацијата масата иблека за мене за мм итн. Меѓутоа ако се договараме дека не дава тој поклон нема ни јас да дадам, алиштенцата за облекување ќе ги купам јас и готово. Да се избегнат трошоци? Чии? Неговите? Не друштво. Ако избегнуваме, избегнуваме двете страни нит јас дарови за канење нит тие поклон за бебе.

На Mimmi39, Glasna, wannaBeMomma и 3 други им се допаѓа ова.
  12. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Pa ti napisa nesto vo stil deka kumot mora da kupi poklon plus, a ne samo alistencata, pa demek tie ako ne se trosele nemalo ni vie. Kako da alistata I trosocite vo crkva malku se, pa ne gi smetate za trosok ili poklon

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.608
    Па ако де. Нека не купи. Не мора. Нема ни јас да купам и завршена песна :)

На mal.ecka и Meckicja им се допаѓа ова.
  14. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Sto prifatile kumovi da ni bidat veke ni napravile cest. I se kazav, jas se mazev, jas ke krstevam.. nie so soprugot se ke si platime. I da jas ke im kupam nesto ubavo na nim, oti sakam, oti nie slavime, se raduvame.

На TutiFuti, emkaemka, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Ne e taka ima nekoj bez oset pa ke dojde so alistenca za 300-400 den i ne se zamara a ti si se potrosil za niv dvajca

16. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ќе ви кажам тука кај што живеам (надвор од Македонија), попот кажа список што треба да купат кумовите . Алишта, бањарка-крпа, 2 свеќи и златно ланче со крст. И плус плативме по пола со родителите во црква. Друг поклон не купивме. Не беше планот тоа, но ни се допадна поскапо ланче и на тоа остана. Ама секое место различни адети. И на крај, секој според можностите. Ние и да не добиевме поклон, немаше да ми биде битно. Со тоа што ми направија чест, да бидеме ние кумови ми беше многу мило.

На Sanja1105, TutiFuti, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мила не е кум за да ТРЕБА да купи. Друга е функцијата на кумот. Разбирам се зезаш со напишаното но јас да си кажам мислење на темата ;).
    Мое мислење е дека сами си го бираме кумот и со самото тоа што се нафатил да им биде кум на моите деца. Да им се најде во добро и во лошо, да се имаме што се вика, направил доволно и материјални поклони не ми требаат.
    Ако не го добиваш претходно наброеното од кумот , тогаш тој не е добар кум па ако сака и кола нека даде.

Ние за моите деца избравме другар наш со кој стварно живееме. Не е од нашиот град, па самото доагање за него е трошок. За крштевките им кажавме ништо не треба , туку само да дојдат. Изразија желба да го облечат детето, ок. И тука им кажав кондури да не купуваат зошто и онака имаме многу. Зошто само да се купува безвезе.
    Јас им купив скромни поклони. @danichap ги имав во кола, па после црква кога седнавме на ручек им ги дадов пред сите. Јас таква:$ зошто ич незнам пред публика, ама стварно ми беше желба да им кажам дека мерак ми е и ценам што се нафатиле да ми ги крстат децата и дека сакам само да се почитуваме и имаме за свои без разлика дали се гледаме три пати годишно или три пати месечно.

На TutiFuti, Ano, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.608
    Не се зезам не. Јас многу убаво ја знам функцијата на кумот и таа не е никако поврзана со нешто материјално. Почитта треба да е обострана. Е сега .. кога станува збор за договор околу купување тој договор треба да важи за двете страни јер нели е договор за помали трошоци.
    Ќе се договориме тој да не му купи на бебе поклон ама јас кога го канам поклон мора/треба да има јер је кум? Ноуп.
    Е сега од друга страна ако јас сум му рекла да не купува ништо, а сепак јас сакам да му дадам поклон тоа е веќе друг муабет.

На didisi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.312
    Јас на старите кумови им купив алишта по 5 работи а на младиот кум 100€ тие малиот го облекоја и златно ланче и торта а со на тортата имаше лента овие што се по цвеќарите и со маркер напишано среќна крштевка што многу не убаво изгледа како да одиш на погреб:headbang: а трошковите во црква се ние си плативме а малиот го пресоблеков зошто алиштата беа за две години :@ и беше како преправен и им кажавме дека исповратил може не е убаво и вие да бевте на мое место истото ќе го направевте

На Sanja1105, didisi и TutiFuti им се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Абе се е ствар на договор, точно. Но затоа за кум се става човек на место што се вика. Со кого можеш да се договориш. Ме нервира денешната практика младиве за кум се бира богат, мора да е богат.а каков е у карактер никој не мисли.
    Од друга страна па јас го барам кумот, мое дете крстам, он се деранжира ради мои потреби, па некако се чувствувам дека јас трева повеке да се покажам и оправдам.што знсм, јас така мислам.

На mal.ecka, didisi и mila89 им се допаѓа ова.