Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја знам дека има таков адет, дека треба прво до дома да се оди, кумот да го внесе бебето или да го предаде преку праг на родителите. Не сум многу сигурна. Знам ни го спомна свекрвата, бабата на бебетоние кога бевме кумови, кога крштевавме. Ама и ние и родителите категорично не рековме :)

А за дарување, порано имало дарување на сите, под сите се поразбира и на родителите, брат, сестра. Ама само на кумовите е доволно :) Се е по договор

2. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Јас кај што крштевав дури попот на излегување од црква од кога честиташе ми рече сега ќе и го однесеш детето на мајката дома и три пати преку праг ќе и го подаваш велејќи "ти ми го даде некрстено јас ти го враќам крстено" и на третиот пат ќе и го дадеш. Така и правевме :) Овде частењето беше дома па не правеше некоја разлика
    Околу дарувањето не даруваше сите :)
    Кај што сум старосватица исто ме даруваа на крштевката, ама таму само кумот и мене , др гости не, на таа крштевка дирекно од црква сите отидовме во ресторан. Мислам дека од место до место си има разлика, овие два примера се во различни места, првото во помало градче :)

Последна измена: 12 април 2019
    На Skyfall му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ние тоа во црква го направивме, аа не три пати, само еднаш. Попот таму ни кажа. Се зависи до црквата и попот изгледа.

4. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Па доколку е мајката присутна така може е и најлогично. Јас кај што крштевав мајката си беше дома, го крштевавме пред 40. Кај што сум старосватица го крштеваа покасно, мајката беше присутна па може при предавање го обавиле тој дел а не сум заприметила

На Skyfall му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Ние во ѓорче ја крштевавме во св Петар и Павле искрено ич не сум задоволна. Не е убаво да се збору вака ама попот беше чкљ нит ањ разбираше што збори букквално го прочита набрззина книгичето ја брцна во вода ко да е 5 години а не 8 месечно се изнаплака бебе.. се на се ниту малку духовнп не почувствував возбуда ко што сум осеќала коа сум.била на други крштевки. Се некако набрзина не знам да објаснам..и 4000 ден мислам е астрономска цена за крштевање пола мак плата просечна..

6. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Сега повеќе ми има смисла зошто го правеле овој адет :)

7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Дедото на мм почина пред 3 м. Сакавме да правиме крштевка на бејби пролетва но од почит рековме ќе ја одложиме за после 6 м. Прашавме и поп рече дека после 6 м слободно да си направиме.
    Сега свеки ми вика не свекор ми рекол после годината. Тоа ќе биде на зима, па пак ќе чекаме лето и ќе наполни малата 2 години. Искрено сакав додека е помала да се крсти, оти потоа ќе има трауми дете, а и некако додека е бебе ми е убаво да се направи тој адет ако веќе сме решиле нели да се крсти.
    И викам на свеки само куќните да одиме и кумовите без никакви салтанати и церемонии и таа ми вика не знам ќе размислиме. Е тука кога ме фати една нерва. Како може тие да одлучуваат за толку битни прашања за мое дете. Значи после 6 м без никакви церемонии и пак не може. Ај да беа ожалостени и во црно ако требаше и 5 г ќе чекав ама тие ни еден ден не облекоа ни црно ни пак се неш мн ожалостени. Исто да напоменам дека после 2 недели крстија внуче од сестра на свекор ми. Зошто ние години да чекаме. Значи не можам да разберам како стариве сакаат се да контролираат само за да се покажат пред народот. Тие сакале да канат 50 души и музики. Епа јас не сакам свадба без зет и невеста. Како може јас да не се прашувам и да си одлучувам за мое дете.

На lackygirl, FreeMind и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    А зошто се нервираш?
    Што има свеки на ТВОЈА веселба гости да кани?
    Ај китка на десно и како мислиш прави си, а на неа само кажи и ден и време кога да дојде :emo:

Аман греота е и се ама дедо е бе, ете 6м е сосема ОК период, јас за вујко чекав 6м и правев крштевка. Секако дека не е сеедно, но со ништо не можеме да ги вратиме..

На pepapa, happygirl, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ставете го на поменот свекорот во литургија и можете да го крстете бебето нез зашто дозволувате свекрвата да ви се меша во тоа нешто

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Што е најтрагично не е свекорот него татко на свекорот.Колку и да е жално за смртта сигурно имал преку 80 год па греота е така младите да ги кочат

На happygirl, Meckicja и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    И сигурно свекрвата едвај чекала да умре :tmi:
    Жално но вистинито :lol:

На pepapa, Meckicja, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Па така е реално.Животот оди понатаму.Седни си го маж ти и да си се објасни со нив.Дете на две години не се крштева баш така лесно.Вака дур е мало полесно е,ма да и до детето зависи.
    @Milaaa991

13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ова адетов жива глупост дома да се враќаш па пак да одиш.
    Среќа имам маж алергичен на вакви работи и одма ржи:D

На lackygirl, happygirl и Sesil им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.246
    Допаѓања:
    118.862
    Tотално мислам исто ко @emkaemka. Баба ми (на мајками мајка) почина во мај јас свадба правев октомври. Мајка ми ми рече сама дека свадбата ќе си остане на закажаниот датум.
    Што мисли мт на темава?

На emkaemka и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Се сложува со мене и вели ќе зборни со нив.
    @emkaemka Граота е да речам ама навистина чекаа. Имаше преку 80 години и со времиња беше склеротичен и мн напорен тип и кавгаџија. Но за мртвите се најдобро нели?

На pepapa, FreeMind, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.246
    Допаѓања:
    118.862
    И нека им напомени ако се ожалостени не мора да доаѓаат на крштевката. Крштевката ќе биде на ..... датум. Ако жалат нека не доаѓаат.

17. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Закажавме со мм крштевка на 12 мај, на мм му е роденден тогаш. Се мислам сега ресторан дали да резервирам маси или во дворче кетеринг. 20 луѓе најблиските ќе бидеме. Ако заврне шо праиме. Ама па децава низ двор ќе трчаат, копаат.
    @Independiente Кој поп ви се падна? И ние таму, само не сакам стариот да биде од лични причини, рекоа некој Гоце бил тогаш дежурен. И што викаш 4000денари бре, 2500 родителите, 1500кумот. Ама ај ќе дадеш пари за тоа.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    И бебе мое го крштевавме на бдеј, ама на мојот :inlove: :D

Јас би во дворче, ќе затопли, ќе биде супер.
    Ние дома правевме, исто 20луѓе, со кетеринг и келнер, но во соба бевме, не ни падна на памет на 40степени да се редиме у двор, таман ни беше под климче :rofl:

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    И ние планираме во Јуни на роденденот на мм :) ќе има 6 месеци бебко, ако чекам година е Декември па ќе треба после на година и пол и нема шанси тогаш, голем ќе биди поќе ќе плачи, а и ќе тежи машала сега е 9кг :) околу 30-40 сме само блиски, јас несакам музика ама нз што ќе кажат домашните, ако сакат нека си плаќаат :D

На emkaemka и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.686
    Допаѓања:
    24.059
    Со мм се мислиме дали сега во мај да го крстиме бебо, или здравје на роденденот во декември. Ако бидне сега, би се собрале на ручек само со кумовите, моите и неговите родители и брат/сестра. Немаме можност за нешто поголемо, а искрено и не уживаме во такви фешти.
    За првиот роденден секако ќе бидат поканети и тетки/вујни со првите наши братучеди, другари и другарки плус.
    Ама се мислам ладно ќе биде тогаш, сепак е зима. Да си завршиме со тоа гајле сега, а?