Ние ќе правиме во Мај и исто само ние родителите,сестрите и кумовите. Повеќе здравје за роденден и другарки,другари и роднини. Сега толку можеме толку ќе биде може ќе се наљути некој но тоа е наш избор. Со кумовите се договоривме многу лесно за се околу кршевката и за дарување.
Само на кум ќе давам,другите не и нема зашто да ги дарувам другите. За кумот сее ствар на договор ќе ги прашаш што им треба или што сакаат.
Jas gi daruvav samo kumovite, a starosvatovite primetiv se nalutija oti ne gi daruvav niv. A zosto pa starosvatovi da se daruvaat za krstevka.
Јас старосватицата не ја канам,приметив се наљуту ама ако ја канам нејзе неможам другата другарка да не ја канам и плус дечковци па и мм има другари ќе треба и нив. А толку услови сега немам затоа само фамилиите и кумовите.
и мене не ме покани другарка на која сум и старосватица и многу ме повреди тоа. ти ги прочитав мислењата, си пишала дека немаш услови да ја поканиш старосватицата (претпоставувам на финансии мислиш)а од друга страна си пишала дека на кумовите ќе им купиш скапа постелнина а не таа од 1500 денари. Ако си приметила дека ти се наљутила старосватицата не мислиш дека подобро е да купиш поскромен подарок за кумовите и да ја поканиш старососватицата? Извини што ти се мешам, може немаш близок однос со неа, па од други причини не ја викаш или ако зборуваш за други услови освен за финансии.Старосватица не е исто како другарите на маж ти или останати пријатели, таа била сведок на вашата љубов и брак.
Moja odluka bi bilo kumovi, pobratimci i moite i negovite. Na kumovite ke kupam nesto poskapo a na ostanatite po nekoj siten podarok.
Можеш другата другарка да не ја каниш, а па другарите на мт се далеку и нив да ги поканиш, никако не можат сити тие да се стават во ист кош со СТАРОСВАТИЦАТА! Таа ти е старосватица, на чекор до кума, малтене исто што и кума, барем јас мојата така ја третирам и доживувам. Јас да сум нема да се налутам, но една рецка ќе ти мавнам што секогаш ќе те боли Извини и се, кажи дека си размислила и покани ја, со дечкото, мажот, што год!
Испаѓа дека старосватици ви требаат само за свадбата, колку да си ги поминете адетите после кој ги љуља. Јас би се навредила искрено. Старосватица и девер се после кумот. Тие се тие што треба да ги поштуваш цел живот и не смееш да ги споредуваш со другари и другарки. За адети дарување на секој, да има само во некои градови таков адет.
Имам од моја околина примери, што не мора да значи дека и ти си во тие. Ама ако не ја поканеше голема е веројатноста девојчето да си помисли такво нешто. За жал и со кумови некои така прават колку само некој да се нафати после за еден празник им е тешко да го испочитуваат. Мило ми е што не послуша и ја покани, друго е кога ќе слушнеш различни мислења од луѓе што биле во нејзина кожа како се осетиле како членката луна греј.
Во Мај ќе правиме крштевка. Само кум ќе дарувам (часовник, новчаник и каиш). За останатите гости (што ќе дојдат во црква) планирам да нарачам чоколади со натпис "Среќна Крштевка" нешто мало/симболично. Свеќи за крштевка каде има во Скопје ?
Ние сега кога правевме крштевка во јануари не ги дарувавме кумовите така се договоривме со нив да ги даруваме за првиот роденден а иначе ги канивме само најблиските сестра ми и зет ми тетка ми и тетин ми пошто мајка ми е инвалида и неможе да дојде на крштевката а татко ми е починат деверот и јатрвата свекорот и свекрвата и кумовите не гледам причина зашто би морала да канам другари и другарки и ојовци мојовци што се вика на толку интимна прослава и деверот и јатрвата претходно не канеа никој друг освен најблиските и сестра ми исто
Ако немаш блиски другари ќе ти бидат ојле-дојле. Јас имам друхарка ко сестра што ми е. И таа е во тесем круг фамилија.
Ne mila ne samo jas I sestra mi I deverot istoto go napravija a oni imaat I toa mnogu drugari I drugarki