Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Золвата моја за крштевката на нејзиното ги даруваше сите, и кумови и старосватови, и свекрва и нас, не беше кој знае што, на нас обичниве ни даде по една мала крпа.. Јас здравје утре за наша крштевка освен кумови никој не дарувам.

На Spidy и Мецаа91 им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.532
    Мене ова ми е претерано. И по 50 денари да е подарокот, за 30 луѓе да купувам нема шанси. Ваљда така е адетот на некои места, јас сега првпат слушам за ова.

3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Koj moze da e kum za krstevka na bebe? Dali moze brat od tatkoto/majkata na bebeto? Slusham razni muabeti nekoj vika moze nekoj ne moze

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.532
    Само мора да е крстен за да биде кум. Може да биде и роднина. Мене ми е кум брат на баба ми.

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Има адет во некои градови за дарување на сите гости.
    Според мене глупост невидена.

Во други пак освен кумот и сстаросватот се дарува.
    Во трети плус и бабите/дедовците.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Еее адети на кој како му текнало, ами еве ако правам и роденден и крштенка заедно и сите да ги дарувам? Или како другарка ми се венчаа па го крстија детето свадбата ја правеа тогаш и тоа на детето роденден му беше значи се во едно правеа бидејќи не живеат тука дојдоа си направи се наеднаш ги даруваш нормално тие најблиските како за свадба адетот и си спомна дека и за крштенка им е подарокот и готово...

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Идеи за поклон за крштевка на машко дете од 1 и пол година?
    Не им бевме на роденденот, па сакам и два поводи во едно. Родителите ни се блиски пријатели.

Може да се и повеќе работи во поклонот, нормално дека нема да одам само со едно комплетче.

Немам одено на крштевка кај мали деца во скоро време, па немам појма што се подарува.
    :?:

:inlove:

8. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Купи му некоја убава играчка дете е на тоа ќе се израдува највеќе некој голем камион пошто е машко и внатре можиш да додадиш од оние логичките играчки ма да сега со факултет се децата, или можиш и капа шалче нараквичиња да додадиш иде зимо, а само алишта по нема да се израдува.. Сите така бевме на алишта ке ги видиме и чекаме уште нешто да не има:D

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Убав идеја мила. Фала ти. И јас сум највеќе за играчка, и плус облека нешто ќе купам.
    :hug:

На Мецаа91 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.071
    може :)

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    И мене ми беа чудни некои адети ама ете ги применав и не изгледаше лошо :)
    Во крајот на мм и старосватот се вика кум и обично второто дете го крштевка тој, секако со договор :)
    Затоа ние сите ги дарувавме и тоа главниот кум најмногу а и неговата фамилија како и фамилијата на старосватот беа скромно дарувани. Плус присуствуваа и нашите родители со сестра брат и нив ги дарувавме симболично со дарче за здравје, плус исто си земавме и за нас за да си имаме успомен од тој ден.
    Бев скептик за ова ама сега се чувствувам убаво и пак би постапила исто :)

12. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Ние готово ја разрешиме дилемата... Закажавме термин здравје во Ноември околу дарувањето разг со отецот и таму што раб.жени исто ми рекоа "тоа било некогаш адети стари,битно е детето во мир да го ставиш и ручек да дадеш,дарувај си го само кумот и жена деца ако има и терај си раб.сега се претерува со гозби украсување за родендени а децата не се крстени" е така да ќе си го дарувам кумот и девојка му и готово, торта јас ќе си купам мама запнала и она да купува и ја предомислив да не ми се собираат само торти, е сеа што да купиме за кумот за поклон?

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.525
    Допаѓања:
    9.799
    И ние закажавме крштевка, поклон за кумот и децата на кумот ке биде во плик. Решивме пари да им дадеме, што сакаат нека си купат, и така немаме близина со нив...не ги ни познавам доволно. Крштевката ке биде мала, само кумот и домашните. Од црква ке им ручек во ресторан, тортата ке биде од моите родители...така тие сакаат. Друга не порачуваме, доволна е само таа, не сме многу луѓе. Само уште ресторан да договориме, друго се е спремно.

14. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Кога ја за кажавте? Јас сакав на 19 ноември бидејќи ми е роденден мене ама вторник се паѓа сите се на работа и затоа поместивме на 17 недела ама и роденденот ке го назначам се наеднаш за убаво само да е, од црква у ресторан ни дадоа мени си одбравме 680ден по лице испадна со неограничен пијалак

15. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.525
    Допаѓања:
    9.799
    Кај нас крштевката е во недела, но крштевка во црква се прави секој ден...изборот за ден е ваш. Од црква во ресторан, и нашата понуда од ресторанот за ручек со неограничено пиење е слична цена со вашата. Торта ке носиме ние иако има понуда од ресторанот, п решивме нивната д ја замениме со кафе и апетисани. Поздрав

16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Кога е подобро за крштевка да се прави на годината или порано? Предности и недостатоци на едното и на другото ако може некој да ми каже
    Има ли одредени денови кога не се прави или можам да си бирам кога сакам?

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.532
    Јас ја правев порано зошто бебе е родено во јануари. Сакав додека е топло да се собереме во ресторан со сите пријатели, а после за роденден да биде во игротека со дечиња бидејки многу од блиските пријатели имаат деца.
    Ако прашуваш од верски аспект дали е подобро порано или покасно, од поп знам муабет дека на 40 дена се крштева дете одма после молитвата. Дали е баш така не знам, ама јас пред 30 години сум крштевана на 40 дена.
    И колку што знам се крштева на било кој ден, нас ни препорачаа од црква да биде на Голема Богородица дека бебето е Марија. Значи и на празници може.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.178
    Допаѓања:
    118.388
    Секој освен родителите на бебето, може. Имам прашано повеќе свештени лица и од сите ист одговор добив.

19. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506

Здраво , гледам во скоро крштевка сте правеле. Со што ги дарувавте кумовите?
    Ние ќе правиме сега во недела , се мислам за кумата да земам марама, новчаник и парфем, а за кумот каиш,новчаник и машна. Што мислиш за ова , кумовите ми се од Прилеп , па незнам баш според нивните адети што се дарува на ваков момент.

20. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Има убави комплети во ДукиДасо по 1450ден, јас прво ова мислев ама се одлучивме за саат да им купиме на кумовите ќе ги однесам да ги украсат убаво и готово... Инаку ние сме во подготовка не оваа што иде наредната недела ќе правиме крштенка, на кумата можеш сваровски обетки да и земеш и бркај си работа никој фала не вика битно е детето да се стави во мир

Прикачени фајлови: