Золвата моја за крштевката на нејзиното ги даруваше сите, и кумови и старосватови, и свекрва и нас, не беше кој знае што, на нас обичниве ни даде по една мала крпа.. Јас здравје утре за наша крштевка освен кумови никој не дарувам.
Мене ова ми е претерано. И по 50 денари да е подарокот, за 30 луѓе да купувам нема шанси. Ваљда така е адетот на некои места, јас сега првпат слушам за ова.
Koj moze da e kum za krstevka na bebe? Dali moze brat od tatkoto/majkata na bebeto? Slusham razni muabeti nekoj vika moze nekoj ne moze
Има адет во некои градови за дарување на сите гости. Според мене глупост невидена. Во други пак освен кумот и сстаросватот се дарува. Во трети плус и бабите/дедовците.
Еее адети на кој како му текнало, ами еве ако правам и роденден и крштенка заедно и сите да ги дарувам? Или како другарка ми се венчаа па го крстија детето свадбата ја правеа тогаш и тоа на детето роденден му беше значи се во едно правеа бидејќи не живеат тука дојдоа си направи се наеднаш ги даруваш нормално тие најблиските како за свадба адетот и си спомна дека и за крштенка им е подарокот и готово...
Идеи за поклон за крштевка на машко дете од 1 и пол година? Не им бевме на роденденот, па сакам и два поводи во едно. Родителите ни се блиски пријатели. Може да се и повеќе работи во поклонот, нормално дека нема да одам само со едно комплетче. Немам одено на крштевка кај мали деца во скоро време, па немам појма што се подарува.
Купи му некоја убава играчка дете е на тоа ќе се израдува највеќе некој голем камион пошто е машко и внатре можиш да додадиш од оние логичките играчки ма да сега со факултет се децата, или можиш и капа шалче нараквичиња да додадиш иде зимо, а само алишта по нема да се израдува.. Сите така бевме на алишта ке ги видиме и чекаме уште нешто да не има
И мене ми беа чудни некои адети ама ете ги применав и не изгледаше лошо Во крајот на мм и старосватот се вика кум и обично второто дете го крштевка тој, секако со договор Затоа ние сите ги дарувавме и тоа главниот кум најмногу а и неговата фамилија како и фамилијата на старосватот беа скромно дарувани. Плус присуствуваа и нашите родители со сестра брат и нив ги дарувавме симболично со дарче за здравје, плус исто си земавме и за нас за да си имаме успомен од тој ден. Бев скептик за ова ама сега се чувствувам убаво и пак би постапила исто
Ние готово ја разрешиме дилемата... Закажавме термин здравје во Ноември околу дарувањето разг со отецот и таму што раб.жени исто ми рекоа "тоа било некогаш адети стари,битно е детето во мир да го ставиш и ручек да дадеш,дарувај си го само кумот и жена деца ако има и терај си раб.сега се претерува со гозби украсување за родендени а децата не се крстени" е така да ќе си го дарувам кумот и девојка му и готово, торта јас ќе си купам мама запнала и она да купува и ја предомислив да не ми се собираат само торти, е сеа што да купиме за кумот за поклон?
И ние закажавме крштевка, поклон за кумот и децата на кумот ке биде во плик. Решивме пари да им дадеме, што сакаат нека си купат, и така немаме близина со нив...не ги ни познавам доволно. Крштевката ке биде мала, само кумот и домашните. Од црква ке им ручек во ресторан, тортата ке биде од моите родители...така тие сакаат. Друга не порачуваме, доволна е само таа, не сме многу луѓе. Само уште ресторан да договориме, друго се е спремно.
Кога ја за кажавте? Јас сакав на 19 ноември бидејќи ми е роденден мене ама вторник се паѓа сите се на работа и затоа поместивме на 17 недела ама и роденденот ке го назначам се наеднаш за убаво само да е, од црква у ресторан ни дадоа мени си одбравме 680ден по лице испадна со неограничен пијалак
Кај нас крштевката е во недела, но крштевка во црква се прави секој ден...изборот за ден е ваш. Од црква во ресторан, и нашата понуда од ресторанот за ручек со неограничено пиење е слична цена со вашата. Торта ке носиме ние иако има понуда од ресторанот, п решивме нивната д ја замениме со кафе и апетисани. Поздрав
Кога е подобро за крштевка да се прави на годината или порано? Предности и недостатоци на едното и на другото ако може некој да ми каже Има ли одредени денови кога не се прави или можам да си бирам кога сакам?
Јас ја правев порано зошто бебе е родено во јануари. Сакав додека е топло да се собереме во ресторан со сите пријатели, а после за роденден да биде во игротека со дечиња бидејки многу од блиските пријатели имаат деца. Ако прашуваш од верски аспект дали е подобро порано или покасно, од поп знам муабет дека на 40 дена се крштева дете одма после молитвата. Дали е баш така не знам, ама јас пред 30 години сум крштевана на 40 дена. И колку што знам се крштева на било кој ден, нас ни препорачаа од црква да биде на Голема Богородица дека бебето е Марија. Значи и на празници може.
Секој освен родителите на бебето, може. Имам прашано повеќе свештени лица и од сите ист одговор добив.
Здраво , гледам во скоро крштевка сте правеле. Со што ги дарувавте кумовите? Ние ќе правиме сега во недела , се мислам за кумата да земам марама, новчаник и парфем, а за кумот каиш,новчаник и машна. Што мислиш за ова , кумовите ми се од Прилеп , па незнам баш според нивните адети што се дарува на ваков момент.
Има убави комплети во ДукиДасо по 1450ден, јас прво ова мислев ама се одлучивме за саат да им купиме на кумовите ќе ги однесам да ги украсат убаво и готово... Инаку ние сме во подготовка не оваа што иде наредната недела ќе правиме крштенка, на кумата можеш сваровски обетки да и земеш и бркај си работа никој фала не вика битно е детето да се стави во мир