Поп за пари ќе се нафати да крсти. Грев да не правиме ние од наша страна... @Sofi.ja Доколку биде сега крштевката, секако би била посна трпезата. Фала ви.
Nasata godisnina e vo juni, 2 deca ni se krsteni na toj datum i za tretoto zdravje planirame isto. Za prvoto napravivme glupostini 300 doma. Za vtoroto vo kafana i mirna glava. Za tretoto ke vidam sto ke mi tekne. Nie sme kumovi na mojata najdobra drugarka oni se vo stranstvo momentalno isto ke doagaat za vtoroto da go krstat vo mk,pa uste sega sum smislila unikatni podaroci isto kako na prvoto sto mu odnesovme (personaliziranni). Nasata kuma gi oblekuva decata notmalno i dvete vo obleka od okaidi sto site znaeme deka ne e eftina i ne se sekavam dali ni donela pari iskreno. Nie i podarivme za prvoto zlaten privezok so Bogorodica so posveta nazad. Za vtoroto prsyen zlaten. Sega ne sum razmisluvala sto ke i kupam. Suma sumarum ne pridavam znacenje na tie raboti,no sakam da dadam od cest,pocit i sekako se vodi/me kako duhovni roditeli. Najbitno e pocituvanjeto.
Ne se pravi ako popot e tolku zelen za paricki pravi,inace po pravilo ne se pravi. Nie sakavme svadata na mojot rodenden da bide,no popot vika nemoze.peterovi posti se,dve nedeli pred niv ili posle 12juli. Si ima pravila i taka.tteba da bide.
За крштевка не сум сигурна, а за венчавка сигурно венчаваат јас сум во пост, само има друг ценовник. Нека каже некија дали крштевала во пости или не
Јас кога прашував во црквата Св.петка за крштевката на син ми, одговор беше крштевки се прават секогаш, кога сакате, а венчавки не се прават во пости.
Сериозно да Тогаш имаше само слободен термин за свадба не ни се чекаше и во ист ден со сакавме да правиме. И рекоа може ама казна плаќаш поголема е тарифата за попот. Мене не ми е логично ако не може-не може. Како тоа со пари ај не се важи дека е пост Да ми е овој памет сега и јас не би дала пари
Ај сеа секаде различно кажуваат Ние сакавме бебе да го кристиме на неговото име денот ама беа пости и рекоа ич да не прашуваме не можело да се крсти во пост. А дека не се венчава во пост, грешка си, јас сум венчана за време на божиќни пости
Грешка не сум сигурно, така кажаа, јас лично бев во црквата за да прашам. Е сега штом вас ве венчале во време на пост значи некаде и тоа се прави.
Pravat ama ne e vo red. Otvorete procitajte ke vidite deka ne se krsyeva i ne se venceva za vreme na posti.
Крштеваат за пари. Тоа е факт. Одлучивме да ја крстиме на прв ден Велигден. Ајде помогнете, со што да ја дарувам кумата и кумот, и две мали дечиња, 5 и 1,5 годишни се.