I jas planirav no kako trgnalo po 90dusi dnevno.... Ne bi da rizikuvam pred se imam 3 deca,a posle zaradi se ostanato.
Jas mislam ne sekoj veruva vo virusov. Sekoj si znae sto e najdobro za sebe,svojata dusa i semejstvoto
Треба да се продолжи со животот претпазливо и да извршуваат обврски со почитување мерки. Ама што ТОЛКУ битна крштевката бе сега? За едно обично бањање и пеење ќе збирате фамилии? Едит - моја другарка не била крстена како дете и се крстеше на 15 години, па еве ја жива здрава.
Мора да прават крштевки за децата помирно да спијат, и уроци да не ги фаќаат. Каква корона, што ви е Од кум, поп и црква неможеш да се заболиш.
Повеќе верувате на кооперациски муабети и квази портали, отколку на некои што години потрошил во изучување на нештото. Смешно. Во врска со крштевките, секако дека тоа си е верски, и кој сака може да почека да се смири ситуацијава, не е нешто неодложно.
Нас ни дозволија до 15 луѓе вкупно но ние бевме 12 и тоа само најблиските. Во друго ресторанче до 20 дозволија но рекоа на различни маси ќе не стават по 4 или 5 луѓе.
Кум дете во вера да стави, а од друга страна го носи по бајачи за клинови да му вадат и прифаќа бајачката да му даде не знам какво млеко. Секако дека крштевката ќе го смири. А и бајачи и црква некако не одат заедно. Секој ден останувам со поподзината уста на ваквиве муабети. Кажав дека стварно ги обожавам клиновите и зелените каки? И ние требаше крштевка во март да правиме, ја одложивме за подобри времиња. Што се однесува до мене не ни морам да ја крстам, ама желба му е на маж ми па направивме некој компромис. Не е воопшто верски фанатик човекот, ама крштевката му е интимна ствар, поинаку ја доживува од мене, па јебига, зошто да не. Еве @lackygirl нека каже како крштевката и го смири малиот, особено првата вечер
Ние требаше сега јуни да правиме крштевка. Одложивме на неодредено. Нека ми е здрав и жив бебуш, нека се смири ситуацијата ќе биде. Во градот кај живееме нема корона но не се знае кој кај бил. Колку да не се плашам, една дозволено на страв имам. Плус во фамилијата ( најблиски) имаме и дијабетичари, и срцеви болни и повозрасни. Не би ризикувала, но за мене ни за бебе, но за никој. П. С. Ова е мое мислење можеби грешам.
Temata eeeee KRSTEVKAAA! Inakuuu verata i religijata ne se ista rabota,nemaat isto znacenje i ako ste tolku po religijata procitajte pa diskutirajte. Ova ne e kamenot pred dvorot pa ke kazam sto se mislam i nikoj nisto ne mi moze. Ovde sekoj e replucira na toa sto ima sprotivno mislenje ili poinakov stav... a prodavanje pukanki vo nesoodvetno vreme e navreda za gladniot covek.
Секој има право на верба, начин на живеење, убедување што е точно, што не е и кога и како треба некој работи да се изведат. За некого е капење само, за некого е света работа, иако е форум и тука сме за коментари, од каде право да кажуваш дали е интиза или не, ако некој верува во христијанството? Бреј глупа споредба, не се крстила и не умрела, божем ние крстените безсмрти на овој свет сме, до вербата е жено. Да, треба предпазливост ради другите што паника креваат, за мене и моево дете си имам свое мислење, доколку некој не сака да дојде, не треба да се замерува, негово право.
eve jas vcera zakazav krstevka za na 14 junu (vo Veles) iskreno veruvam vo Boga i dovolno cekav so situacijava cekame od februari da go krstime i vcera bev vo crkva zakazav prasav kumot dali moze na toj datum pa mu kazav na soprugot toj malku se naluti posto saka prvicinja (proslava) da se pravat i ke bidime samo nie dvajca,bebus i kumot i kumata ......
Ние закажавме крштевка на 5 септември во селото на свекор ми - баш поради коронава , не сакаме ниту комшии ниту муштерии што доаѓаат кај нас во продавницата да ни доаѓаат на крштевка, плус до 40 луѓе е дозволено и ако не поканиш некој ќе дознае и ќе дигне носот.. па така да најдобро таму.. Плус од тоа село е и на мм тетка па таа ќе ја крсти беба (не можевме кум да најдеме поради големите трошкови што се прават за крштевки) Е сега селово не е баш блиску (од градов каде што живеам околу саат време ) ќе се измалтретираме ама тоа е. До тогаш се надевам ќе биде се во ред Ова за во Грција, да не ве збунам
Здраво што ви имат носено ко поклон за крштевка? Би сакала идеја. Исто ме интересира ,што ви дале сестрата и зетот ко поклон.. Фала
Од кумовите релаксатор, од сестра ми и зет ми оградица за креветче со се комплет и плус алишта нешто и козметика, мајка ми и татко ми златна нараквица со име,старосватицата 50е во плик, не сме викале никој друг ЕДИТ: заборавив од золвата седиште за во кола и од свекрвата и свекорот дубак.
Од кумовите хранилка, од сестра ми и зет ми 50€ плус торта , од брат ми и снаа ми цела кутија алишта за 4 сезони плус украсна кутија со бомбони и пораки, од золвата 2000ки плус торта, од деверот 2000ки плус торта, од старосватовите покривач за детски кревет и облека.