Од моите родители алишта(неколку комплетчиња), 4000ден и тоа незнам како се вика ќебенце и над него висат играчки. Од брат ми и снаата хранилка плус 2000ден, од свекрвата дубак. Од пријателки алишта. Од кумот кенгур, алишта и златна изгравирана буква.
Искрено поклони не можиш да им погодиш,старосватовите наши се запнаа за слика голема за над трпезарија, тие што ги бендисаа 500 евра беа.. друго не им требело, пари ги трошат на глупости, саат исто освен некој ако има желба, јас сум за кафе мат кој е љубител на кафе,а твојава идеа победи според мене.
Зошто не ги прашате дали се за? Нај фер Јас во неделата бев кума, не сакав ништо да ме даруваат. Ама ништо. Бевме на ручек и доволно беше. Не правев бовчи, не дарував злато, не носев торта, ги облеков децата, и сосема доволно беше. Така си се договоривме. Досадно ми е тоа веќе “дарувањето”, као еј фала што ми го крсти детето, па чекај морам материјално да ти возвратам. Ма не,фала.
Вечерва ќе ги прашаме. Но мислам дека нема да сакаат. Инаку се договорија торта да донесат и облека за малото да купат, и сакале уште нешто да му купат, кумата спомна за златни обетки, инсистираше за тоа. И да купат и да не купуваат исто ќе ми се фати, но ете ние си сакаме да ги почастиме нешто, наместо дарови да купувам. Ако не сакаат да одат некаде на викенд имам друга опција да купам нешто и готово а може и пари ќе им дадеме. Инаку не планирам баш никој друг да дарувам сем кумовите. Золвата кога правеше крштевка ги даруваше сите. Свекрва ми неќна да купиш за сите, кога спискав. ЗОШТО? Каква улога имаат останатите за крштевката, Сем што се вујни,тетки,баби,дедовци, старосватови и девер? Ги каниме на ручек и ете готово.
Вие што правевте или ќе правите крштевка до колку луѓе каните? Дали е дозволено во ресторани? како е со носењето маски? Ние за јуни одложивме, сега за август сакаме ама со ситуацијата тешко Не сакам и сите цело време да сме со маски и на бебе најубавиот чин да му биде траума околу себе со нинџи
Здраво, Дали за време на крштевањето овој период се носи маска и колку време траат литургиите? Кумот го држи цело време бебете?
И мене истово ме интересира сакам во август да ја крстам. Само најблиски, многу ми е да чекам до година.
Прашај ги. Ама ако се сами мислам дека ке сакаат. Јас би сакала. Ама откако сум мајка функционираме многу поинаку. Синко е нејадач. Плус со коронава. А убава идеја. Јас дарував сребро и алишта, зависи за кого што. Ама сите што беа на крштевка ги дарував, кум старосват и нашите родители.
Кумот вика нас не треба да не дарувате. Кога му спомнав за викенд, вика вие дали сте добро, не треба да ме дарувате со ништо. Ќе дојдеме во Скопје на малото заедно да одбереме за облекување, да не биде после мало или големо и готово. Ние не сакаме дар... Маж ми вика ќе купиме нешто.. Не можам веќе да се нервирам...
Свеки и мажот неможам да ги убедам. Не дека не сакам да купам нешто,ама глупо се чувствувам уште сега,тие велат не, ние на сила е ќе купиме и тачка.
Нека одлучат они што да купат штом така Стварно е тешко да купиш нешто на човек што не сака да му купиш
Ме интересира какви се вашите размислувања за правење крштевка во пандемијава? Ние дома многу се плашиме и сакаме раат да си правиме (ако некогаш заврши лудилово). Ама ме интересира и друго мислење, какви ви се ставовите па и верувањата?