Јас ги перев и испеглав алиштата пред да одиме да ги крштеваме децата. Сепак се тоа бебиња со нежна кожа, мене с’клет ме фаќа нешто ново непрано да носам, камо ли на мали деца. Перев со детергент што го користам за ќерка ми, не купував нов.
Предлог поклон за кумовите. Да не е многу скап. Да не бидам погрешно сфатена не се работи за пари. Кога се роди бебе не се поставиа како кумови, туку како странци. Па не им беше тоа доволно направија уште поголема глупост. По мое не заслужуваат ни по една крпа. Подобро човек и да нема такви кумови. Но, тоа е. Старите кажуваат небило убаво да се откаже кумството од наша страна.
Батали ги старите. Комшика на маж ми го откажа кумството заради будалаштини од другата страна. Земи им нешто евтино. Ако веќе купуваш ради реда.
Сребрен накит, ташна паричник, бањарки саати.. се зависи од буџет и желба. Предлог за фотограф сакам да направам една сесија пред крштевка на отворено?
Предлог декорација во Ск? За свадбата за ништо ме фати ѓаол и пол кај една, тука сигурно некоја од вас знае.
мене ептен ми се допаѓа, за свадба ми правеше стварчиња и не е скапа. Многу е креативна и фина. Има декорации и за родендени, крштевки.
Koja e ulogata na starosvatovite na krstevkata i koi se vsusnost starosvatovi? Ne znam dali vo mojot kraj imame drug zbor za starosvatovi. Dali se tie roditelite na kumot ili? Moze li nekoj da mi objasni?
Немаат никаква улога во крштевката ,старосват е другиот сведок на венчавката заедно со кумот ,порано на времето ако младоженецот имал вујко него го ставале за старосват ,сега веќе обично старосват е од страната на невестата најчесто некоја нејзина другарка ,кој како ќе си реши.
Може ли некој да ми каже се што треба за кум да бидеш на крштевка. Некој што правел пред брзо време крштевка.
Процедурата е иста секогаш. Се плаќа во црква, се купуваат свеќи, облека за детето и поклон. Е сега....може да се направи договор со родителите.
Vaka sega ako bide se vo red vo noemvri planirame krstevka i da se vencame vo crkva so mm. Taka napravija edni bratucedi i ni se dopadna ideata. E sega poklonot za kumot... kuma nema no toj ke bide so roditelite pa planirame trojcata da gi daruvame no ne znaeme sto. Sakame ubavo da gi daruvame no tie se mnogu skromni i koga spomnavme za dar kumot ni rece sto miluvate. Imotni luge se imaat se zatoa sakame ubav ama poseben podarok. Kumot i mm se prijateli od detstvo. Predlozi?
Икона да нарачате да ви нацртаат и нарезбаат доколку има име или слава? Или не ни мора да има по светец, слика убава уникат за на ѕид, за старата кума доколку носи накит охридски бисери. Се зависи колкав ви е буџетот, апарат за кафе ако се кафеџии.
Ние на кумот отидовме у котон си зема фармерки маица и кошула и тоа беше поклон од нас, он за бебе купи патики, панталони и кошула, околу 1500-2000 не кошташе нас, толку и него. Тоа што го купи он за бебе му го облековме во црква, а друг поклон ништо не му донесе за роденденот.
јас сум секогаш за нешто лично што ќе го користи, ама да "не се троши", не во смисла колекции, парфеми. Ние на кумот му купивме саат, а кумата тогаш му беше девојка ама и неа и купивме чанта. Ете Бубиш убав предлог даде за бисерите. Има сега и ваучери од сите скоро продавници ако не сте одлучни.
Ние вчера правевме. На кумовите дадовме пари, претходно ни напоменаа дека не сакаат ништо да им купиме, немаат намера да земаат дар од нас, бидејќи не се дарувало, ние им дадовме пари и за нив и за децата. Малку се потскаравме таму зошто вака, нели се договоривме не.. ништо сериозно. На старата кума купивме ќебе, се расплака зошто сме и дале и неа дар. Ти како кум/кума треба да купиш алишта за бебето, за да го облечеш во црква, треба свеќи ако немате од свадба, и дарче за бебето, Сем облеката и обетки за бебето ни дадоа, мене ептен ми се допаднаа. И плаќаш во црква нешто, и торта треба да однесеш.