Оти се пости за Богородица.. нас едино тоа не кочи да правиме сега, а мајка ми и татко ми си одат баш на 29ти месецов за странство.
Не се сега Богородични пости. Почнуваат од 14 август. Тука кај нас не дозволуваат да се крсти за време на пости. Така да сте можеле слободно да си закажете крштевка.
како и за многу други работи така и за ова е различно сегде. Дури и црква и манастир кога прашувавме различни правила, а не знам зошто
За пари се нафаќаат. Кога веќе знаеш дека има пост убаво е да нема крштевка тогаш.. Ама секој си знае за себе
Синко ми е крстен на 11 Септември строг пост за св.Јован. Сега за ова закажавме на 23 крштевка. Прашавме неколку свештени лица ни рекоа во пости не се венчава, Ансел крштева, а од Божиќ до Водици ни се венчава, ни крштева. Така да имаш време да организираш. Ние на Илинден дома се договоривме, па за една недела закажавме во црква, кумови, ресторан и тоа ептен скромно и најблиските. За мене битно е да е крстена.
И за тоа прашавме ни рекоа во среда и петок посен ручек, а недела може мрсно. Ние не ги постиме постите, само среда и петок не мрсам. Но ако си сакате И посен ручек можи. Има доста избор, освен за благо, макар што И посна торта и баклава може. Вие си знаете најдобро
Nie ne sme napravile uste krstevka, bebo ke pravi 7mes. Strav ni e uste. Sega moze edinstveno da napravime samo doma,(od kumovi imame samo kuma),starosvatovite ni se Anglija, Domasnite ni se 8. Neznam koga ke pravime,vo nedoumnica sme. A deka ke bide doma toa sigurno, ne mi se stava glavata vo torba.
Да е здраваи жива. Јас не ги знам тие работи, така ни кажаа. Што вели @Mitrovska95 ако не лажат на нив гревот. Само Бог ги знае тие работи.
I moeto e skoro 7 meseci trebase sega vo juli da go krstevame ama i samo domasnite da sme sekoj od nas e vo kontakt so mnogu luge pa ne sakam da si ja imam premislata pa ostavivme za prviot rodenden ako dotogas bide malku poinaku situacijata.
И ние мислевме да сме само мојте родители, на маж ми и кумот ама остадовме за нареден пат кога ќе можат мојте. Искрено сега мислам дека тој чин поубаво би било да ко правиме кога ќе подразбира колку толку, кога си ја замислувам така мила, нежна и мирна хах си ја прима верата наша.. убавини за тие што трагаат по поклон за кумови, без разлика кога ќе биде крштевката и сакате поефтино да поминете, сега бев во Комодита и има доста намаление, сет за готвење внатре повеќе големини на тенџериња и тави длабоки,плитки за палачинки и за скара една наменета од 15.000 на 4 и пол (точна сума не знама ама 4 беше напред хаха) намалението е до 15.08.