Luge kazuvajte po koj pat e najdobro da se odi do Ksamil, poshto epten se iznachitav na sekakvi mislenja. Planirame so sopstven prevoz i preku Grcija, do Igumenica a potoa nekako strav me faka , splavovi,planini, ovakvi, onakvi patishta i neznam ushte sto ne prochitav po forumive. Pa se nadevam ne e po losh patot od onoj nie shto go imame momentalno od Bitola, Resen do Ohrid. Aj nekoj neka kazi opcija najdobra, pa i da se vidi neshto po pat interesno ne e na odmet, neli?
Преку игуменица и после со сплавчето, од коа ке ја поминете грчко албанската граница мислам дека лево се врти за со сплавчето (НЕ сум сигурна, прашај некој шо знае) и као шо викаат тоа негде 5 мин имало со сплавчето да се помине. бидејќи ако не одите со сплавче е полош патот.. И ние се одлучивме за сплавчето. Страв не страв,ама нејкеме нешо на колана да се деси хаха
A so smeshtaj se snajdovte ili tamu, vo svoja rezija poshto nie planirame tamu da barame, nekako po net ne mi se sigurni. A i optimista sum, ke si projdeme super
Срцка и ние тргаме на 22, така да дечкоми се мисли дали да бараме таму смештај а гледам на booking од коа ме увериа дека е веродостојно па убави вили (апартманчиња) за негде наши 1400 денари од ноќ, 1500.. Уште сме на мислење за смештајот. Вие кога поаѓате?
Ako si vo moznost pisi od tamu kako ste pominale ako ne od koga ke se vratite Imajte ubav odmor vo sekoj sluchaj Pozzz
Здраво би сакал да ми каже некој што бил оваа година во албаниа ксамил, како се плажите и морето, цените во маркет, за кафе или сок на плажа, по ресторани како се движат цените. Некој искуства позитивни или негативни. Ви благодарам однапред.
јас бев лани за цени е многу ефтино дури поефтино кај нас во маркетите се релативно исто ко кај нас, а во рестораните имаше дури и поефтино на плажите вилата во која бевме имаше сопствена и не плаќавме лежалки но мислам дека околку 300 400 ден беа 2 лежалки, лажите се убави со бел песок но местото е типично селце, крави свинчиња има на сите страни мирно е нема мн места за шетање но саранда не е мн далеку и ние идевме до таму такси негде 400 ден мислам беше. Саранда е мн убав град има и каде да прошеташ и мн ресторани и кафичи сепак зависи каков одмор сакаш јас сум задоволно бидејќи плажите и водата беа ств убави и мн блиску ако си за забава тогаш не би ти го препорачала
Само што се вратив од Саранда-Ксамил, па да споделам искуства и импресии Поради некои други обврски отидовме преку Косово. Патот не е лош, туку има доста кривини и тесни улици. Бевме сместени во Саранда,во хотел Чеко. Плативме 40 евра со доручек ( да наглас дека бевме преку агеницја па 5 евра држеа тие, иначе ако одиш директо таа иста соба ја плаќаш за 35 евра). Доручекот друг пат би го прескокнала, бидејќи не вредеше. Инаку се друго беше супер. Хотелот имаше лифт, голема тераса на самата соба со поглед кон море и кон целиот град, клима, фрижидер, плазма ТВ, wifi, купатило итн. Исто да спомнам дека газдите супер не пречекоа, многу драги и љубезни. Главното шеталиште на градот каде што се лоцирани и самите ресторани, беше одалечено околу 20 мин од хотелот (20 мин. пешки). Иначе одбравме престојот да ни биде во Саранда само заради тоа што не бевме со кола туку со автобус. Секој ден одевме во Ксамил со автобус и плаќавме по 100 леки (еден правец). Ги менувавме плажите и навистина имаше што да се види. Преубави плажи, чиста вода, секоја плажа има убави, средени ресторани-кафичи. Негде е помирно, негде има повеќе луѓе, тоа зависи од големината и популарноста на самата плажа. Сега да споделам нешто повеќе околу цените: 1 евро=134 леки Чадор со две лежалки 500, 600, 700 леки зависно од плажата Риба 900, 1000, 1100 леки Пици - од 450 до 700 леки Вода во маркети по 50 леки (на плажа 70, 80 леки) Кафе од 150 до 180 леки Салати од 300 до 600 леки Пијалоци (кока кола, швепс итн 170-200 леки). Што вреди да се посети: Плажите во Ксамил препорачувам да ги менувате и да видите што повеќе. Ги посетивме и Калето,Бутринт и Синото око (Blue eye). Да ве предупредам дека еден дел од патот до Синото око е катастрофа. Мене ми кажуваа но не можев да замислам дека е до толку. Сепак со кола со преминува, пешки не ви препорачила. Иначе за влез плативме 100 леки по лице. За влез во Бутринт се плаќа 300 евра за туристи албанци и 700 леки за странци.Ако одите во Бутринт обавезно качете се до горе има музеј и кале. На Калето во Саранда има ресторани и ноќе жива музика. Ако некој сака има и дискотеки, некои две три. (Orange club, Factory club). Тоа е се што ми текнува, која сака нешто друго нека прашува
Ние 3та година по ред одиме за Албанија, и возиме преку Струга. Таа планина што ја зборат сите-Mount Çika, не е воопшто страшна, мене пострашен ми е патот накај Будва. Малце по сликовито опишано, како Водно да го возиш само покрај море.
Ксамил- само што се вратив Патувавме преку Грција патот убав автопат со 3 ленти можеш и 200 да возиш ако ти е ок колата од кај мене имаше некаде 500 км ги извозевме за неполни5 часа .Се до грчка граница е автопат после влеваш во албанија и имш уште некои 50 км до Ксамил Од кога ке поминеш граница и влезеш за Албанија возеш некои 10 км и пратиш табла Саранда Ке гледаш на лева страна имас мала дрвена табла пишува Ксамил вртиш таму и имаш земјин пат минуваш низ две села и после некои 20 км доаѓаш до сплавот -уствари тоа е канал кој мора да се помине со сплав Сплавот се плака 3евра и минуваш околу 20 метра канал со вода се на се нема ни 3 минути сплавот го движат на стуја Од сплавот до ксамил имаш уште неколку км земјин пат и стигнат си Импресии-морето тиркизно плаво најубаа боја до сега штосум видела ,топло,чисто, плажите се со песок со камења зависина која ке одиш ние на бора бора одевме таму нема камче таму е само ситен песок ко брашно Смештај има од 20-30 евра зависи за колку луѓе е апартманот ,кука не убав нема сите се големи на 3-4 спрата средени нашата имаше своја струја и вода Храната ефтина и убава исто како кај нас у маркет да пазаруваш 1 евро-135 леки донер-300 леки гиро со пита-180леки кока кола 2л -170 леки пица-400-650 леки крофни на плажа-100 леки лежалки-400-700 леки нешто најскапо му се лежалките само чадор-100 леки 1л нафта -159 леки бурек-60леки Имате аптека со исти лекарства како и кај нас ,знаат лугето ангиски и се доста пријателски настроени спрема туристите се трудат се да ти погодат некои знаат и македонски Саранда е град сличен на сончев брег бугарија град со комплекси од хотелчиња плажите им се мали и со карпи па затоа цела саанда идеу ксамил на плажа и тука е гужвата со лежалки што нема доволно инаку саранда има поскап смештај од ксамил
Женски резервирав за лето во Ксамил преку агенција вила Луна и плажата Бела Виста некакви искуства за вилата и плажата дали е фамилијарно место има време до лето ама на попусти сепак вреди да се резервира поздравв
пре пре пре пре пре најубаава плажа!!!!!! Ние бевме во погоре апартманите но бевме секој ден на Бела Виста. Хм,ај не ти раскажувам многу, нека ти шетка фантазијата, ама верувај нема да се разочараш.