Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ксамил (Албанија)

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од T-At, 2 јули 2011.

1. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Брачедами беа оваа година со дечкото и преубаво си поминале презадоволни од храна смештај вода плажа све и сите што планираја да одат Грција мои познати некои ќе одат пола Албанија пола Грција сега :lol: а некои Албанија се предомислија :) а и ние се предомислуваме најверојатно таму ке одиме :$

2. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Luge jas moram da vi pisam cisto informativno bev vo Ksamil si pominav preubavo super e mestoto eftino e ama nemojte da se izlazete da idete so MARIGOna nikako nemoj da idete preku agencijava imamve strasno loso iskustvo.......patuvanje 15 casa organizacija katastrofa,trgnavme od pred marigona ne sobra avtobus nikoj ni da ti kaze deka ke se prefrlis ni nisto po pat zastanuvanje vo sekoj grad znaci bevme so avtobus redovna linija uste ne sme trgnale stignavme do Tetoovo toj prai pauza ,Makedonija ja vozevme edno pet saati aj pomina toa stignavme do Drac i vo avtobusot bese soferot na kombe so vozel do Valona i isitot strogo ni dade do znaenje deka ne ide do Saranda .....duri aroganten jas ne idam do Saranda do Valona samo....u pet saat sabajle te mava sok u sred pustelija te ostavaat...a ne e mala relacija Valona saranda...jas ubavo mu vikam imate li dogovor so Marigona i on vika imame vikam pa kako ne znaete marigona do kaj ima turi...deka nosat do ksamil i na kartite ni pisuvase do ksamil....aj posle rece se javi na sefot dojde drugo kombe i ne sobra...trgnavme vo 21:00 stignavme naredniot den vo 11:00
    ZA NAZAD trgnavme od ksamil 12 dusi tolku sobirase i kombeto i vo saranda se kacuvaat uste dvajca i sega nema mesto ...i gospodinot Demi pretstavnik na marigona on vo saranda prestojuva go gleda spisokot demek naprail utka ustvari vrska nema namerno za dvajca plus da gi butne...aj za devojkata napraija mesto a deckoto sedese na KOFA aj da reces da e 20-50 km ama 250 km pet casa se skicmi sirot........stignave do drac i od tamu trgnaa dva avtobusa nasiot go cekavme saat vreme....koga ke se spomnese marigona ...vie od marigona ke gocekate drugiot avtobus..i dvata avtobusa voze aeden po drug i voprviot izlea im se isprazni...pa vo tetovo im tekna da ne menuvaat...vo prviot....cisto oni da ispadnat kjar ke te isutkaat kako partal po sto avtobusi i kombinja i za dvajca moi drugari nemase mesto poso normalno vo prviov avtobus site ispolegnale zafaile sedisa.....se na se uzas trgnavme vo 16:00 stignavme vo 07:15 nemoj da ve laze gospod da idete preku niv ili ako idete preku dr agenicja obavezno gledajte da e direktna linija...oti 15casa utepuvanje da znaev ke idev u turcija....

3. smesko.s

smesko.s Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    а каква е водата некои ми велат дека била ладна

4. lealuka

lealuka Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Nikoj ne se pozalil od vodata, ama dosta mi se zalea za lezalkite vo ksamil! Dali ima nekoj sovet?! Nie sme so deca i ne ni odgovara da se rasetavame po plazite molejki za lezalki...Dali treba da im se daj nesto pod raka za da ni cuvaat, navodno da sme jadele vo toj restoran ke ne imale vo predvid! Se ok, samo da nema molenje sekoj den.

5. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Vodata e preubav i e topla za deca :) na odredeni plaza t.s. malce podole od bora bora e so zakazuvanje inace imas slobodni lezaki samo ne prasuvaj dali e slobodno tuku sedni si:))) nie prviot den prasuvaj slobodno li e slobodno posle samo si sednuvavme:)) e sea plazickite se mali i malce e tesno neznam kako e vo avgusst..jas se vrativ na 31 juli...ubavo e...

На lealuka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    i imas kako so idat plazite imas na tie ponataka lezalki i za 400-300 leki ali tamu ima kamenja ne e pesok ali ubavi se pod senka...tamu kaj so bea 400 imase pesok ali malecka bese:)

7. Blondy.92

Blondy.92 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    63
    Девојки само да кажам дека нема да зажалите да отидете ни во Ксамил, ни во Саранда. Прекрасно е. Има и една плажа на 100 км одалеченост е од Саранда, поточно местото се вика Борш, а по него и плажата која е долга 5-7 км. Таму милинааа.. Точно е дека патот е долг, меѓутоа вреди да се отиде и види. Да одморам малку, деновиве ќе оставам слики да видите што е убавина и ќе ви објаснам така на подолго.. Поздрав :*

На Christina.A му/ѝ се допаѓа ова.
  8. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Vredi da se otide ama prevoz u sopstvena rezija ili osigurajte se deka e direktna liniijata :))))

На Sunshine88 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Blondy.92

Blondy.92 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    63
    janickaskopje и јас и дечко ми идевме преку Маригона травел, среќа немавме такви проблеми, линијата беше директна, но затоа пак имавме проблеми со багажниот простор кога идевме кон Саранда. Немаше доволно место па мораше внатре во комбето да се распоредува багажот, дури немаше место ни за едни патници да седнат, па нив со кола ги однесоа до едно место во Албанија (не знам точно каде) и од таму ги превзема друго комбе (кое мислам беше со албански таблички, најверојатно од некоја агенција со која соработуваат од Албанија). За враќање се беше супер, имаше место за сите :D дури имаше и 2 празни седишта :)

И точно е дека многу подобро е да се оди со сопствено возило бидејќи има многу места кои што може да се посетат, а со организиран превоз и не е тоа тоа.. Ние каде што бевме сместени газдите беа прекрасни, дури ни ја даваа и нивната кола за да одиме каде сакаме, но не сакавме да ја земеме, па ччовекот не носеше сам до едно место кое мислам дека е прееекраасноо, отприлика на 100 км оддалечено е од Саранда, се вика Борш, плажата е долга мислам 7 км, морето, песокот, прекрасно е значи!! Има повеќе плажи таму, ние бевме на таа која ја викаат Борш исто како и местото, а подоле имаше една плажа се викаше Гури Преши мислам, и има една огромна карпа и можеш да се качиш на неа, погледот прекрасен. Сега ќе ви прикачам слики од таму.

10. Blondy.92

Blondy.92 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    63
    еве само дел од сликите :) Прекрасно е, мислам дека ќе се сложите со мене. :D

Прикачени фајлови:

• Borsh.jpg
      Borsh.jpg
      Големина на фајлот:
      379,1 KB
      Прегледи:
      352
    • Borsh1.jpg
      Borsh1.jpg
      Големина на фајлот:
      271,7 KB
      Прегледи:
      352
    • Borsh2.jpg
      Borsh2.jpg
      Големина на фајлот:
      187,3 KB
      Прегледи:
      352
    • Guri Preshi.jpg
      Guri Preshi.jpg
      Големина на фајлот:
      345,1 KB
      Прегледи:
      351
  11. daniel28

daniel28 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    fala na odgovorot i ocekuvam koga ke se vratis da kazes nekoe iskustvo kako si pominala i kako e ednostavno tamu.posto mene me predomislija vo posleden moment i otidov vo suto more.pozdrav :)

12. NiB57

NiB57 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Се вратив од Ксамил пред два дена. Имам само убави зборови за таму. Многу е убаво местото..Далеку од тоа дека нема ништо ама и не е толку развиено ..Значи има ресторани, кафанчиња навечер не до 10 туку до 11 , 12 мислам дека работат...не е толку раздвизено и бучно како во Саранда ама плажите се преубави..во саранда се со камења а ваму е бел песок и водата е чиста,убава...Има автобус до Саранда за 100 леки ама последниот е во 18 и 30, а за враќање со такси 10 е. Јас кога би одела уште еднаш пак би се сместила во Ксамил затоа што плажите се преубави, а за шетање 2,3 пати да појдеш до Саранда доволно е..Ние за 7 дена еднашка бевме си седевме во ресторан во ксамил секоја вечер.Македонци колку сакаш 70%...ако те интересира нешто прашај.Позз

13. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264

Kolku casa patuvavte?dali se informiravte prethodno neznam jas voopsto ne sum zadovolna i morav da pisam lugevo da gi predupredam oni sami neka si odlucat dali ke idat preku marigona jas samo dobri raboti citam za niv eve sea od tebe slusam ama za mene ne bese takov slucaj moze na niv da im se pogodi ama moze i da ne im se pogodi kako na nas sto ni napravija uzas 15 casa....toa bese nenormalna rabota...jas za niv nemozam da pisam eden dobar zbor a za ksamil nemam zborovi preubavvo mesto si pominavme ekstra....najubav odmor do sega bevme na plazata Pasqurat i bese preubavo ne samo taa plaza tuku site plazi vo ksamil i eftino e i smestajot ni bese fenomenalen se novo i blisku bevme edno 300 metri od kruzniot tek na vlezot na ksamil
    Da ne se zeznat lugeto kako mene...moeto iskustvo ne e ni priblizno do pozitivnite raboti sto gi pisuva za marigona

14. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.604
    Еве ме со импресии од Ксамил, ветено-сторено. :)

Ние патувавме преку Грција-Игуменица и ни на крај памет не ми текна да се качувам на сплавот, кој ми го опишаа со два збора - дрво и јаже, така што качување со натоварен автомобил на Ноевата арка не доаѓаше предвид, а нема ни потреба реално - од граничниот премин Игуменица до Ксамил има само 50-тина км, па не сфаќам што ќе се заштеди тука.

Патот низ Грција е преубав, има доста тунели и тоа замара прилично, но затоа е прав автопат, без ниту една дупка. Единствена маана - во Игуменица нема ќорав знак како да се стигне со албанската граница, ама ниту еден, па можно е да се провртите 20 минути низ градчето.

Ксамил е селце, прилично мирно, со многу фини, гостопримливи луѓе, кои не знаат да откинат збор англиски :D не знам како се разбираат со странци и како сакаат да развиваат туризам. Општиот впечаток за тој дел ми е дека луѓето се помизерни и посиромашни и од нас (можно ли е?), но важно сакаат да угодат и да помогнат.

Смештајот е евтин и секаде стандарден - кујна, сопствено купатило и клима и се одржува многу чисто, плажите се многу убави, а водата е чиста и топла. Има многу малечки плажички подредени една до друга долж брегот, поделени со мали преградни ѕидчиња, има простор околу лежалките, не се начукани да не може човек да се опушти и да дише. Има и плажи со ситен песок и плажи со камчиња, а кај вториве водата е секако уште почиста, стакло значи, зашто не се заматува од песокот, нормално.

Цените во рестораните се евтини (порција школки околу 200 ден. риба - од 300-500 ден.) храната е ФЕНОМЕНАЛНА, имаат предобри пици и гиро, немам збор, си го имаат и нивното познато трилече десерт, супер. :)

Е сега, лошата страна на местото, освен незнаењето англиски на домаќините - е тоа што местото е пусто, нема никаков ноќен живот, па тие што сакаат журки нека не помислуваат на Ксамил.
    Не е убаво за око, нема некоја пејзажна глетка која ќе ти го одземе здивот, ниту некои специјални знаменитости, тие што сакаат да шетаат и да гледаат такви работички, тука ги немате, ама воопшто. Куќите се сите во тек на градба, па штрчат арматури, различни фасади и локациска поставеност, што му дава еден хаотичен и неорганизиран изглед...

Значи освен на плажите, нема никаква ама апсолутна никаква убавина за око.
    Бев и до Саранда, местото е многу пораздвижено, со многу покали за излегување и убав ноќен живот, но нема добра плажа и е премногу натрупано и бучно за мој вкус, затоа што поминуваат автомобили 24/7 по улиците, да не може да се разминеш. Воздухот е загаден и благо хаотично е.

Кога ќе се собере се` на кантар, ако ви е вистински пензионерски одмор, ако сакате убава плажа, прекрасна вода и супер храна за некоја смешна цена од 150 евра за 10 денови, топло ви го препорачувам местото, зашто навистина се исплати. Еве и неколку сликички во прилог.

Прикачени фајлови:

• 100_5412.JPG
      100_5412.JPG
      Големина на фајлот:
      23 KB
      Прегледи:
      716
    • 100_5467.JPG
      100_5467.JPG
      Големина на фајлот:
      42,4 KB
      Прегледи:
      718
    • 100_5469.JPG
      100_5469.JPG
      Големина на фајлот:
      31,3 KB
      Прегледи:
      717
    • 100_5470.JPG
      100_5470.JPG
      Големина на фајлот:
      38,3 KB
      Прегледи:
      718
    • 100_5480.JPG
      100_5480.JPG
      Големина на фајлот:
      39,8 KB
      Прегледи:
      717
    На bubac, Christina.A, anuskaNESTLE и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Здраво на сите и како што ветив погоре во некој пост да ги пренесам импресиите од Ксамил ;)
    Пред да тргнеме бев малце скептик во однос на местото, нели Албанија е па едни кажуваат вака, други така. Јас го имав вистинскиот одмор ова лето. Бевме со кола преку Игуменица , патот е одличен, стигнавме за 7 часа, е сега на враќање сакавме по истиот пат арно ама никој не не информираше дека грците ја затвараат границата со Албанија во 22.00 часот и повторно ја отвараат во 5 сабајле. Ние стигнавме на затворена граница, па се враќавме назад и влеговме во Македонија преку граничниот премин кај Струга. Имајте го ова на ум ако одите преку Игуменица ;)
    Инаку за Ксамил, не знам дали ќе можам да ви доловам. Преубаво.
    -пристојни, тивки, услужливи и чисти луѓе
    - плажи сон (зборувам за плажите надвор од Ксамил, на 2 кн диви со ресторанчиња), секако и плачите на островчињата беа интересни, а градските плажи беа исто така убави со бел ситен песок, ама имаше гуѓва некако.
    -не се исплати да јадеш било што, значи седни како човек на ручек од предјадење, главно јадење, 4 пијачки и десерт чини 600 денари. Зборувам за морска храна, што ти душа сака. Имаше и месо секакво и на секаков начин спремено.
    - ноќен живот нема, да се разбереме. Има две дискотеки во кои на подиум оро се врти, нив им е интересно, има неколку кафичи, слаткарница, палачинкара и шеталиште :rofl:
    - водата сон, прочитав некаде4 била ладна :!: не може да е ладна бидејќи се спојуваат Јонско и Егејско море и тоа топлите струи се судруваат. Двете мориња се топли, така да не е бара, ама е преубава и чиста вода.
    - на плажа има што продаваат секакви дрангулии и пченки и свашта, ама никој не те вознемирува со неговиот крекаст глас ,, ееееееее локумадес,, или ,, куваниииииииииииииии кукуруз,,
    Се на се тоа е моето искуство од Ксамил, преубаво поминат одмор и секако го препорачувам како дестинација, НО само на луѓе со отворени видици, не е за секого :hai:

16. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79

еее ксамил. јас бев лани.си поминав преубаво. пристојни цени можеш да си дозволиш буквално се и сешто..... ако сакаш журка појди до саранда и после пак назад во ксамил и главата ти е одморена.. за 600 евра за двајца за 10 дена се дури и премногу,а зборувам за патување со сопствена кола.поздрацв

17. KataSokata

KataSokata Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0

Mislis Jonsko i Jadransko

18. KataSokata

KataSokata Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    :rofl: Jas i Soprugot se vrativme pred nekolku dena . Preubav odmor . Od sekoja gledna tocka bez komentar , vooduseveni . Samo ne mozam da svatam kako eden mlad makedonski par JA SECEJA MASLINKATA NA PIZZATA SO NOZ za ednakvo da jadat ... eeeeee koe vreme sme breJJJ . :x
    .. i ke recat mnogu eftino , super bese , pomiavme 10 dena so 100 evra . ALOOOO :x

19. miss-bootylicius

miss-bootylicius Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    11.018
    Јас од Ксамил си дојдов во неделата - преубав одмор, преубаво место мирно се изнаодморивме :)
    Појдовме неорганизирано со наша кола и кога стасавме веднаш најдовме смештај, 20 евра за двајца апартманот беше нов 2012 година изграден, со кујна опремена со се и вц и се бесе пречисто. Малку беше понастрана од плажите 10 минути пешки, ние одевме со кола до плажата. Ги посетивме сите плажи прекрасно место, лежалки тешко се начекуваат слободни мора порано да се појди на плажа за да си фатиш лежалка. Две лежалки и чадор 400-500 леки. Пазаревме од маркет кој беше опремен со се, цените беа како и кај нас можеби нешто и поевтино. Ги посетивме и островите - прекрасно место се оди со чамец дотаму 300 леки по човек повратна карта. Педалинка изнајмивме 600 леки беше еден час. Двапати појдовме во Саранда на вечера - таму има преубави ресторани покрај море и храната е евтина. Најопуштен одмор досега без да се стегаш дека нема да ти стасаат пари. Јас и дечкоми поминавме 9 дена со 350 евра заедно со смештај, пат и зелен картон за колата :D

Само тешко беше попат 10 часа патувавме одевме преку ќафасан, преку валона премногу кривини (јас неможам да патувам ми се лоши :puke: ) но поминавме - вредело да се помачи човек за да стаса таму и да се изнаужива

Да ги добијам сликите ке постирам нешто мое :*

20. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421

Фала ти за исправката, се извинувам за грешката :rofl: