Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    296
    Пол:
    Женски
    Прочитај на кесичката од задната страна ;)
    Ама ај за секој случај да ти пишам .
    1/2 литар млеко ќе го ставиш да се загрее .Пред да го ставиш да се грее ќе ставиш во чаша или чинија 5-6 лажици од млекото и прашокот за пудинг.Убабо раствори го прашокот во млекото.(мешај со лажица додека не стане еднолична маса без грутчиња)Додај 2-3 лажици шеќер и додај ја смесата во зовриеното млеко со постојано мешање .(намали ја јачината на ринглата )Мешај со жица или ако немаш со лажица,ама убаво и постојано да не ти се направат грутчиња. Вари го околу 2-3 мин.
    Се надевам ќе ти успее експериментот :)
     
  2. Lilit

    Lilit Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Деца,абе да ви напраам еден домаќински муабет. Како чоколадната глазура на торта,да биде тврда баш како чоколатце,а не да ми биде мека?! М?! Онака да стопам,полеам и да биде цврста после,крцкава.
     
  3. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.774
    Пол:
    Женски
    ^
    На мајка ми секогаш и е тврда,крцкава, ама нема некоја посебна тајна, најобично на тивко топи чоколадо за готвење количински зависи колку ти треба, претходно во садот каде што ќе го топиш малце зејтинче и толку.
    Ти како ја правиш?
     
    На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Јас глазурата ја правам вака и ми е крцкава и тврда:
    100 гр чоколад
    3 лажици млеко
    и околу 1 лажица маргарин
     
    На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  5. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159

    Мене секогаш ми испаѓа тврда, а ја правам на стандарден начин.
    Ставам малку маргарин да се стопи , скршена на коцки чоколадата за готвење . Кога ќе се излади се стврднува.

    А јас би сакала да знам како да испадне да не биде тврда? Мислев ако ставам зејтин , ама не помогна
     
    На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  6. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    ДА исто и јас така ама најбитен дел е каква е чоколадата. Најдобри се Менаж,онаа од Кам маркет i на Краш. Се топи на тивок огин со зејтинче со постојано мешање.
     
    На Lilit и zhap4e им се допаѓа ова.
  7. AIT

    AIT Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Пол:
    Женски
    За да не биде многу тврда една лажица млеко и маргарин :) или какао кремот на Свислајн не се зацврстува многу .
     
    На maja8 и Lilit им се допаѓа ова.
  8. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Девојки, поради одредени причини немам веќе кујнска вага, па би ве замолила да ми кажете како да измерам 1 килограм брашно :wasntme: ?

    Колку лажици/чаши, штодае, ми требаат за да биде 1 килограм?
    :?:
     
  9. joelle

    joelle Популарен член

    Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.368
    па ако имаш од оние големите чаши за чај тие се по 250 гр така да 4 такви ке ти направат кило...
     
  10. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.101
    Чашите се 250 мл. а грам и мл. не е исто, побарај го соодносот некаде на нет и тогаш мери со чаша...
    Едит-Грешка, исто било сега видов :^)
     
  11. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Џоел ама не е исто милилитри и килограми, а плус има разлика од супстанца до супстанца знаеш како учевме на вагата пример кило сунѓер колкава површина зафаќа, и кило железо.
    Е сега мислам дека брашното е полесно за разлика од на пример шеќерот, и мислам дека требаат повеќе чаши, а не четири и тоа ме збунува... :worried:
     
  12. Bajaderka

    Bajaderka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Јас како што знам една лажица е 10грама,a во една шолја од 250милилитри имаш околу 125 грама, оние канчињата од кисело млеко збираат 250 грама брашно. А немаш ли онаква мерица во која може да се мери шеќер, вода...?
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Нема логика да е исто, најлесно се гледа пример мерете шише со масло, или вода (јас масло имам мерено), 1 литар е, а тежи помалку, 1 литар е помалку од килограм.

    Како и да е, ќе прогуглам, ако најдам нешто, ок, ако не ќе пробам од око да го направам.
    Фала ви во секој случај :) .

    Едит- Се снајдов, видов на едно пакетче со мајонез, пишува 50мл/47 грама, што значи дека 1литар е 940 грама.
    Ќе мерам со чаши, и плус ќе додадам уште малку и таман ќе биде, се надевам :lol: .
     
  14. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Пол:
    Женски
    http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_are_in_a_cup
    Granulated sugar: 1 cup = 200 grams
    Brown sugar: 1 cup, packed = 220 grams
    Sifted white flour: 1 cup = 125 grams
    White rice, uncooked: 1 cup = 185 grams
    White rice, cooked: 1 cup = 175 grams
    Butter: 1 cup = 227 grams
    Almonds, slivered: 1 cup = 108 grams
    Oil: 1 cup = 224 grams
    Maple syrup: 1 cup = 322 grams
    Milk, non-fat: 1 cup = 245 grams
    Milk, sweetened condensed: 306 grams
    Broccoli, flowerets: 1 cup = 71 grams
    Raisins: 1 cup, packed = 165 grams
    Milk, dry: 1 cup = 68 grams
    Yogurt: 1 cup = 245 grams
    Water: 1 cup = 236 grams
    Confectioners sugar: 1 C = 110 g
    Cocoa: 1 C = 125 g
     
    На kolache, sesilija и MSkorpionka им се допаѓа ова.
  15. Ice-age

    Ice-age Активен член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Драги феминки мене ми треба ваша помош...Се ближи името на брат ми и слатките секоја година ги правам јас али никако не ми се погодува кога ќе ги премачкувам со чоколадо да бидат онака мазни не да се познава како се мачкани сакам онака од горе чоколадото да биде мазно има ли некое решение за тоа бидејќи мене секогаш ми се познаваат како ридови на слатките ве молам помош......
     
  16. teddygirl

    teddygirl Популарен член

    Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Кога ќе го топиш чоколадото стави му и малку масло.
     
  17. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Не мешајте мерење на масло и вода. Маслото има помала специфична тежина од водата и затоа секогаш и испливува на површина. А еден килограм вода е исто што и еден литар вода.

    Инаку Ice-age за поглатка и сјајна глазура чоколадото се топи обавезно на пареа и се додава малку масло.
     
  18. kolache

    kolache Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    298
    кога ке го топиш чоколадото се става малку маргарин кристал... на пример да речеме од прилика на 100 грама чоколадо да ставиш ( кристалот да го поделиш на 4ри еднакви дела и едната четврина да ја поделиш на пола и половинката би требало да биде доста за 100 грама ) се надевам ме свати :$
     
  19. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159

    Чоколадото ќе го топиш со маргарин и зејтин. Ќе видиш самата, ќе ставаш зејтин за да биде потечно, па после одозгора со лажица ќе сипуваш и тоа ќе се разлее. Кога ќе се излади чоколадото ќе се стврдне. Значи финтата е во тоа да ставиш повеќе зејтин, а ако не ставаш ќе ти биде густо и ќе се познава мачканото ;)
     
  20. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Ајс ејџ и чоколадото топи го на пареа а не дирекно на оган, така испаѓа пубаво.