1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    10.293
    Пол:
    Женски
    Каков наут да купам за да направам хумус и од каде?
    Тој печениот што се купува не е погоден за хумус, така?
     
  2. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    13.409
    Печен не. Наут у маркети има у теглички се продава, а имаш и готов хумус во Кам во Стокомак :)
     
    На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    10.293
    Пол:
    Женски
    Тој во теглички што се продава бланширан е веќе или повторно ќе морам да го потопувам во вода пред да го блендирам?:)
    Инаку не сакам да купувам готов хумус затоа што тој е со лук, а јас сакам без лук да го правам по мој вкус.:D
     
  4. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.674
    Пол:
    Женски
    Наут се продава и рефус, во продавници за здрава храна, па дури и на пазар може да се најде. Купи си непечен. Ќе го измиеш убаво, па ќе го ставиш да стои во вода преку ноќ, за убаво да набабри. Ако сакаш потоа можеш да ја смениш водата и на кратко да го провриеш. Така најлесно ќе го изблендираш. :)
     
    На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    198.991
    Пол:
    Женски
    Да, тој во тегли/конзерви е веќе спремен за правење хумус, а ако купиш непечен, првин искисни го цела ноќ, после вари го, па блендирај (за хумус). Инаку, без лук не е вкусен, имам пробано така.
     
    На GirlLove и Salome им се допаѓа ова.
  6. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    10.293
    Пол:
    Женски
    20180905_084357.png
    Кај овој рецепт може млекото да го заменам со кисела вода или нема да се испечат правилно?Не сакам никакво млеко да конзумирам па затоа барам некоја алтернатива ама повеќето рецепти се со млеко.:(
     
  7. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    4.764
    Видов на тв пржеа пиперки полнети со урда. Пробав да пржам ама урдата ми се излеа. Ќе може да ми кажете како да ги направам?
     
  8. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.890
    Допаѓања:
    223.727
    Пол:
    Женски
    измати прво јајца па стави ја урдата и измешај. пржи на врел зејтин да нема време да се распадне
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Пол:
    Женски
    Дали некоја има правено домашни интегрални јуфки?
     
  10. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    Хелп! На колачот брзи гонзалез во преливот за одозгора мора ли маргарин да се стави или ке се јаде и без? :)
     
  11. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    13.409
    За јадење ќе се јаде, пази само да не ти загори чоколадото. Или стопи го во стаклен сад врз пареа.
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    Вод
    Вода, шеќер, какао и маргарин пишува во рецептот. Не е со чоколадо. Си велам ок ке е . :?:
     
  13. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    13.409
    Ќе биде многу течно така мислам. Јас па мислев со стопено чоколадо е.
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    Ајде ке се изеде, не е за пред гости. :D Фала.
     
    На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

    lovestoneddd Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.587
    Пол:
    Женски
    Ајде помош ве молам, пеќурки се во прашање :(
    Како по рестораниве што ги прават сакам, запржени, притоа залучени малце ама црни да се.
    Тоа црното сос е некој што е ?
     
  16. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    Стари да не биле, па црно? :D
     
    На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. worrieddd

    worrieddd Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    3.563
    Пол:
    Женски
    Свежи печурки? Тие си потемнуваат сами ко ќе ги запржиш. Не верувам дека е некој сос.
    Може па дека на скара ги прават некаде затоа се како потемни. Не знам друго што може да биде :D
     
  18. lovestoneddd

    lovestoneddd Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.587
    Пол:
    Женски
    :rofl: не мор, ја стварно не знам да објаснам.
    regular mushrooms ама црни се
    Немам слика кој ми е крив што не си го сликам јадењето у ресторан а завчера ги јадев :(

    @worrieddd Да, свежи се. Еве пола кг спржив не ми излегоа такви :/
     
  19. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    Јас стварфно не знам за што зборуваш. Да не биле подолго пржени? Нема сос. Врело масло, зачини и пржи.
     
  20. worrieddd

    worrieddd Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    3.563
    Пол:
    Женски
    Не знам, јас ко ги правам не се црни ама се темно кафени. Абе мислиш ги мијат во рестораните така ги стават затоа се црни сигурно :rofl: