Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Пол:
    Женски
    Еве ти еден рецепт
    http://gotvimesofico.mk/pork-knees/
     
  2. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Го видов ама мојава е цела неисчистена и затоа барав нешто алтернативно.
     
  3. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Пол:
    Женски
    http://bonapeti.rs/recepti/kolenica/
    Еве и тука има повеќе рецепти, како супи, чорби. Сигурно ќе најдеш нешто.
     
    На sunshine2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. dianna95

    dianna95 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    106
    Пол:
    Женски
    Вчера сакам да испржам свинско месо, го пржев на ниска температура но внатре ми остана живо малку, потоа ставив наоколу печурки па го ставив во рерна уште 10-20 мин но пак ми беше тегаво. Има ли некој идеа како можам денес да го спремам некако со сос, дали да го допржам на коцки... бидејки извадив поголема количина да не го фрлам..
     
  5. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ако ти е тегаво , динстај го со бело вино.
    Можеш и ,,клинче,, да му ставиш при динстањето, го омекнува месото и му дава шмек.
    За да ти биде уште полесно, исечкај го на коцки, ама не многу мали, зашто свинското се топи, да не ти дојдат парченцата многу мали на крај.
    Мој совет, гледај сите коцки да ти бидат иста големина/дебелина, за да некои парчиња не бидат препржени а некои живи.
     
    На dianna95 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AudreyH

    AudreyH Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Дали може да се замрзнат еклери и какви се кога ќе се одмрзнат?
     
  7. Slow18184

    Slow18184 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    938
    Пол:
    Женски
    Совет како да испечам наут
     
  8. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Правел некој спанаќ со просо место со ориз ?
     
  9. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Пол:
    Женски
    Имам малку бисквити,орео колачиња,велнес колачи,пудинзи од ванила и чоколадо,шлаг крем,еурокрем,слатко од јагоди и вишни..
    Што десерт да искомбинирам?
     
  10. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.132
    Допаѓања:
    91.454
    Пол:
    Женски
    Свари пудинг дали од ванила или чоколадо твој избор (јас со ванила најчесто правам поубав вкус ми има)
    Во посебен сад издроби ги бисквитите, орео и велнес. Измешај ги заедно со сварениот пудинг(стави маргарин малку во пудингот откако ќе се ствари за да се стегне колачот) кога ќе ги измешаш заедно стави ја смесата во тепсија и разреди ја рамномерно. Стопи еурокрем на пареа па намачкај слој врз него слој слатко и на крај шлаг :)
    Убави состојки имаш ќе излезе вкусно :)
     
    На Chanell* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474
    Рецепт за колач со јаболки? (Испробан)
     
  12. Butterfly01D

    Butterfly01D Активен член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    24
    Пол:
    Женски
    Се ближи роденденот на мм па планирам да правам торта. Имам рецепт за пандешпан но сакам да ја направам со фил со банани. Има ли некој рецепт за едноставен фил кој можам да го искомбинирам со банани?
     
  13. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.383
    Пол:
    Женски
    Бананите поцрнуваат, не можеш да ги користиш за фил баш.
     
  14. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Можеш! Омилен ми е филот со банани и пудинг од ванила. Го вариш пудингот со млеко и оставаш да се подизлади па ги додаваш бананите исецкани на кругови. Не ги ставај во топлиот пудинг така побрзо поцрнуваат. Инаку вака, до 4-5 дена во фрижидер нема гајле. Многу е вкусен и освежителен овој фил.
     
    На Butterfly01D му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.387
    Пол:
    Женски
    Женски дали имате правено Gingerbread cookies и дали ви се допаднале?Имам во план да правам за Нова Година (за прв пат) само не знам колку ќе е успешно.
    Споделете рецепт ако имате да видам.Јас планирав по овој да правам https://moirecepti.mk/post/божиќни-ѓумбир-колачиња
     
  16. Малечка Маша

    Малечка Маша Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    91
    Пол:
    Женски
    Кога печам пандишпан или тесто само со белки, ми пропаѓа во средина.Откако ќе ја исклучам рерната го вадам после 5 минути и го печам во сад број 20. уште пред да го извадам веќе средината е спласната. :(Совет?
     
  17. Малечка Маша

    Малечка Маша Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    91
    Пол:
    Женски
    Овој е супер рецепт. Јас ги имам правено, не баш истите ама се водев според овој. Лесни се за правање, не можеш да ги утнеш.Внимавај само на печењето да не ги изгориш.
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.866
    Пол:
    Женски
    Да пробаш да ставаш помалку брашно? Или да не печеш на многу висока температура?
     
    На Малечка Маша му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Малечка Маша

    Малечка Маша Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    91
    Пол:
    Женски
    Печам на 190 степени, загреана рерна. Ако ставам 3 јајца, ставам и 3 лажици брашно.
     
  20. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.745
    Пол:
    Женски
    Кажете некој испробан рецепт за маринада за свинско печено месо? До сега никако да го погодам :doh: