1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.648
    Допаѓања:
    95.737
    Пол:
    Женски
    Јас годинава ќе правам орасници и нив ќе ги украсувам со фристинг. Ама орасници со мелени ораси само. Многу ги сакаме, вкусни ни се а колачињата не ни се баш баш по вкус на сите и ни остануваат.
    Оставај додека скроз не се олади рерната. Не отварај при печење воопшто да проверуваш само исклучи и остави да се олади само.
    Кафеав шеќер, кока кола, кромид и мајчина душичка гранчиња, остави преку ноќ, после на печење и ќе има ем кора таква карамелизирана ем ќе биде меко и сочно.
     
    На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lasthope

    lasthope Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Пол:
    Женски
    И јас планирам да правам нешто вакво, со друштво сме за НГ, утре ми доаѓаат на спиење другарки и другари.Ги убедив да правиме вакви колачи, но за жал еднаш имам правено со глазура исто од белки и шекер, не знам што утнав но цела стана упиена, се раскашави и се стопи.
    Се мислев или ова или мафини бидејќи цимерката има 2 калапи за мафини, ама овие ми се поинтересни.
    Некој да правел глазура ама дали е само оваа варијанта?
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.648
    Допаѓања:
    95.737
    Пол:
    Женски
    200гр шеќер во прав и една белка, прво ја матиш малку белката да се замати, да стане пена, после додаваш шеќерот, малку лимон, вкус ако сакаш некој и боја која сакаш. Оваа рецепта ми нема утка.
     
    На Milobebence, LiliBoz и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.478
    Пол:
    Женски
    Јас ги правам со млеко и шеќер во прав и боја, некако шубе ми е белка да ставам. Еве ги од лани

    20181229_092636.jpg
    Годинава со бело чоколадо ги украсував.
    FB_IMG_1666153093825112069.jpg
     
    На MIA-SK, mal.ecka, Milobebence и 6 други им се допаѓа ова.
  5. lasthope

    lasthope Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Пол:
    Женски
    Со што ти се украсувани шарениве, си пишала дека се без белка?
    Овие на првата слика?
     
  6. lasthope

    lasthope Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Пол:
    Женски
    Фала ти ќе ги пробам, инаку сакам да ги правам утре бидејќи ќе имам и помош, но има ли проблем ако преноќат? Дали би станале суви или нешто такво? Ќе бидеме за нова год друштво и сакам да има и благо обавезно
     
  7. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.648
    Допаѓања:
    95.737
    Пол:
    Женски
    Нема гајле ако преноќат. Баш бисквити треба да се.
     
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.478
    Пол:
    Женски
    Шеќер во прав, млеко, една капка лимон и боја си додаваш по желба.
     
    На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lasthope

    lasthope Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    366
    Пол:
    Женски
    Многу густо изгледаат ама ептен се убави браво навистина!
     
  10. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.478
    Пол:
    Женски
    Фала :) едноставно е, а многу убаво изгледа и лесно е за цртање.
     
  11. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.648
    Допаѓања:
    95.737
    Пол:
    Женски
    Иначе пошто бои се како суво злато, никаде ги нема, јас си купив степ и со него ќе фарбам. Додуша мене само црвена ми треба, така да само таква купив. А ги фрлив скоро, имав сите бои, смотаница.
     
  12. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Како ги правиш кафеавите? Иначе преубави се :)
     
  13. Ava.84

    Ava.84 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.510
    Допаѓања:
    32.643
    Пол:
    Женски
    Има ли некој рецепт за зајачко месо и со што можам да го комбинирам? Некоја идеа^_^
     
  14. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.478
    Пол:
    Женски
    Може ли да ставам 1-2 капки ванила екстракт во шербетот за баклава? Или ке го расипам?
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    198.999
    Пол:
    Женски
    Јас ставам ванилин шеќер. Слободно стави екстракт, нема да се расипе ништо.
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.478
    Пол:
    Женски
    Уште едно прашање :D Наместо риба може ли каламари да направам за Бадник? Заборавив да купам а не можам да одам пак.
     
  17. hermosa

    hermosa Популарен член

    Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.494
    Допаѓања:
    8.301
    Пол:
    Женски
    може,бананите попрскајте ги со лимон и нема да поцрнеат
     
    На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    5.592
    Пол:
    Женски
    Некој рецепт за вафли ако е и за помала количина
     
  19. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.595
    Допаѓања:
    155.800
    Пол:
    Женски
    Како се прај наједноставен кари сос? Барам на нет и има тон зачини внатре, а знам дека татко ми прај без многу многу зачини, а е доста вкусно ама е на работа и не можам да му јавам да прашам.

    Колку и да сакам зачинето се обидувам да избегнувам зачини ради стомакот.
     
  20. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    Освен кари, сол и бибер друго не ни мора да ставиш.
    Чили малку, ама ако те јаде желудник немој.
    Кромид ситно сецкана (ако сакаш), ќе го пропржиш. После неутрална павлака за готвење додаваш (и малку млеко можеш плус, ама малку само). Од кога зоврие додади зачините, додека не добие густина каква сакаш - и еве ти кари без многу зачини.

    Јас не сфаќам зошто ставаат и куркума и ким и сите тие зачини посебно, кога кари и онака е мешавина од тие зачини.
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.